Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Manisch-depressief

De AEX-richting lastig te bepalen.

Zonder veel moeite brak de AEX gisteren ook door de steunzone van 426 tot 428,50 en sloot uiteindelijk hier ook onder. Met deze doorbraak ontstond in principe meer ruimte richting de bodems van de eerdere correcties in juni. Deze zijn te vinden bij 414,50 en 409.

Een ander steunpunt was verder nog te vinden bij 418, een voormalig Fibonacci-niveau en horizontale steun. De koers vormde uiteindelijk een intraday-dieptepunt bij 419,50. De beurs lijkt hiermee de laatste anderhalve maand behoorlijk manisch-depressief te zijn. Kortstondige en felle correcties worden afgewisseld met krachtige en snelle opgaande bewegingen.

Afgelopen maandag werd nog de top bij 440,40 op de borden gezet waarna in enkele dagen een terugval plaatsvond van 21 punten. Hiermee bleef de daling net onder de 5% en is dus nog niet te spreken van de zesde correctie van dit jaar.

Net voor deze daling van de laatste dagen vond een krachtige opgaande beweging plaats vanaf de 409 punten, het dieptepunt van de laatste maanden. Deze bodem bij 409 volgde in slechts een handelsdag tijd na de onverwachte uitslag van het Brexit-referendum. Dit was recent de vijfde correctie van dit jaar. 

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Kortetermijnverzwakking

Met de doorbraak door de 426-grens ontstond een verdere verzwakking in het zeerkortetermijnbeeld. De vraag is nu tot hoever deze terugval zal plaatsvinden.

Ik blijf daarbij bij mijn mening dat deze bewegingen nog steeds passen in het grotere beeld van de vorming van een hogere middellangetermijnbodem die als eerste duidelijke bodem moest volgen op de zeer belangrijke langetermijnbodem die in februari op de borden werd gezet.

Als we er vanuit gaan dat deze bodem recent al bij 409 op de borden gezet dan is een eerste indicatieve stijgende bodemlijn te trekken langs de bodems van 378,50 en deze 409. Deze opgaande bodemlijn ligt vandaag bij 412,50 en loopt langzaam verder op.

Alle eerdere grote bodemsignalen die in het eerste kwartaal werden gevormd, zijn overigens nog steeds geldig. In die periode:

  • werden grote bodempatronen gevormd in de maandgrafiek
  • was er sprake van positieve divergentie in het langetermijnbeeld
  • werden de langere correcties afgerond boven de dalende toppenlijnen

Visie intact

Mijn visie van een verdere opgaande index in de tweede helft van dit jaar blijft dan ook gewoon intact, maar tijdens deze snelle en felle heen-en-weer bewegingen is het zoeken naar een duidelijke kortetermijnrichting.

Bewegingen vinden vaak in enkele dagen tijd plaats. Belangrijk om overigens nog te vermelden is het feit dat bij de recente bodem van 409 ook grote omkeerpatronen werden gemaakt. Zo werd op de maandgrafiek opnieuw een enorme hammer gevormd en was op de weekgrafiek een grote bullish engulfing te zien.

Naar mijn mening is hiermee de kans groot dat de hogere middellangetermijnbodem al is gevormd. 

Dalende toppenlijn

Om de huidige verzwakking en terugval te beëindigen nadat gisteren de 426 neerwaarts werd gebroken, is een nieuwe dalende toppenlijn te trekken langs de toppen van 453 en de 440,40 van deze week. Deze dalende toppenlijn daalt dagelijks bijna 2 punten en ligt vandaag bij 434,50.

Een eerste verbetering treedt overigens op zodra de horizontale weerstand bij 426 opnieuw opwaarts wordt gebroken. In dat scenario lijkt er sprake te zijn geweest van een overshoot gisteren. Steun is nu te vinden bij 419,50, 418 en 414,50.

Weerstand ligt bij 426, 432,60 en de genoemde dalende toppenlijn bij 434,50. Als laatste punt is in de RSI een stijgende bodemlijn te zien. Gisteren werd deze bodemlijn opnieuw getest, nadat al eerder (tijdens de vorming van de bodem bij 409 in de AEX) sprake was van positieve divergentie.

Hogere middellangetermijnbodem

Buiten de genoemde weerstanden moeten we dan ook alert blijven op de vorming van bodempatronen voor de start van de volgende opgaande beweging.

Ondanks de forsere terugval blijf ik van mening dat deze snelle en felle bewegingen nog steeds passen in het grotere en langere technische beeld waarbij ik uitga van de vorming van een eerste hogere middellangetermijnbodem sinds de februaribodem bij 378,50. 

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

260 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 JoostVLS 7 juli 2016 09:11
    Dit is wel heel bijzonder.
    Ik leg om 08.56 uur een koop in van 800 stuks bnp aex 418.85 op 0.73
    (het gebeurt wel vaker dat ie even naar beneden spiked om 09.00 uur en dan weer omhoog)
    Dat gebeurt dit keer niet (ook de fti niet) maar toch heb ik uitvoering ! Exact om 09.00 uur uitgevoerd.
    Daarvoor alleen maar gehandeld tussen 0.83 en 0.92....
    Maar snel de winst gepakt op 0.93 om 09.05 uur.
    Leuk begin van de dag maarre snap er niets van !
260 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links