Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
TA: Druk op 452 tot 453

TA: Druk op 452 tot 453

In een snel tempo komen de recente toppen van de afgelopen maanden in zicht. Dezetoppen  zijn te vinden in de zone 452 tot 453. Dit is een belangrijk richtpunt voor de komende weken. Het tempo waarin deze stijging plaatsvindt, is echter krachtig en snel. Hierdoor is deze zone inmiddels binnen handbereik gekomen.

In de afgelopen dagen werden alle weerstanden tot aan deze zone zonder veel moeite doorbroken. Als eerste lag er natuurlijk de dalende toppenlijn boven de markt. Dit is een toppenlijn in het kortetermijnbeeld. Die startte bij de 453-top en liep langs de recente lagere top van 440,40.

Deze toppenlijn werd rond de 432 tot 433 punten doorbroken. Hiermee werd de bevestiging gegeven dat de terugval ten einde was gekomen en een (hogere) bodem bij de 419,50 was geplaatst. Twee andere weerstanden hierboven waren:

  • het 50-daags bij 435,60
  • het 200-daags bij 437,50

Niet negatief

De neerwaartse crossing tussen deze gemiddelden is overigens geen bear-signaal. Dit is een normale reactie na een belangrijke golden cross. Een dergelijke crossing komt overigens niet vaak voor en dat zijn belangrijke langetermijnsignalen.

Ook na de vergelijkbare correctieve fase in 2011–2012 (ruim 25% daling in negen maanden) vond na de golden cross een dergelijke neerwaartse crossing plaats die al snel daarna weer werd opgeheven.

Zodra er een tijdelijke consolidatieperiode ontstaat die rond deze gemiddelden beweegt, is de kans groot op een tijdelijke neerwaartse crossing. Ik verbind hier zeker geen negatieve conclusies aan, in tegendeel. Ik zie juist steeds meer dezelfde bewegingen ontstaan als in de periode van 2011-2012.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

 

De laatste belangrijke weerstand tot aan het eerste richtpunt lag bij 440,40 tot 443 te vinden. Dit was het laatste stuk van de nog openstaande gap die tijdens de Brexit-correctie werd gevormd:

  • maandag werd al een deel van deze gap gesloten na de intraday-top bij 441,20
  • gisteren werd de volledige gap gesloten

Dit zette de weg open voor een beweging naar de zone 452 tot 453.

Ook de technische indicatoren blijven zich sterk ontwikkelen, na de positieve divergentie die was ontstaan tijdens de junicorrecties. Ondanks dat de AEX zelf nog een lagere bodem vormde (409 ten opzichte van de 414,50) vormde de RSI al een hogere bodem en de MACD een gelijke bodem.

De verkoopdruk droogde op. De opwaartse ruimte in deze indicatoren blijft groot.

Opgaande trend intact

Ondanks de forse correcties in de maand juni, blijft mijn visie overeind. Mijn doel voor de komende tijd blijft onveranderd liggen bij 475, de top van november vorig jaar. Tot dit doel liggen er nog twee belangrijke weerstanden:

  • de zone 452 tot 453
  • de jaartop bij 458

Ondanks dat de kans op felle tegenreacties blijft bestaan, is de opgaande middellangetermijntrend intact gebleven waarbij een eerste duidelijke hogere bodem werd gevormd bij de 409. Door de diepte van de junicorrecties is de steilheid van de stijgende middellangetermijntrend wel verminderd.

Terugtest bij de top?

In het kortetermijnbeeld acht ik de kans groot dat de AEX in de komende dagen de aanval zal inzetten op de zone 452 tot 453, en mogelijk al een directe doorbraak richting de jaartop van 458.

Rond deze niveaus moeten we wel alert zijn op toppatronen voor een volgende terugtest. Pas een slot boven de 458 zorgt ervoor dat de AEX direct zijn opwaartse weg (zonder volgend aanloopje) kan vervolgen richting de 475-puntengrens.

Steunpunten in het kortetermijnbeeld zijn nu te vinden bij 443 en de recente top van 440,40. Daaronder komen de genoemde gemiddelden weer in zicht. Maar de markt is krachtig en we moeten in de komende tijd bezien wat er gaat gebeuren rond de toppen van 453 en 458.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht