Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
TA: Aanloop naar de top?

TA: Aanloop naar de top?

Gisteren verhoogde de AEX zijn top tijdens de huidige opgaande kortetermijnbeweging verder naar een niveau van 451,10. Hiermee heeft de index de weerstandszone 452 – 453 zo goed als getest.

Deze zone bleek in de afgelopen maanden meermaals de bovenkant te zijn van elke opgaande kortetermijnbeweging. Met de bewegingen van de laatste twee dagen is de gehele Brexit-correctie in de AEX weer ongedaan gemaakt.

De vorige herstelbeweging stokte nog bij de 440,40 waarna een nieuwe terugval plaatsvond tot aan de 419,50. Deze bodem werd medio vorige week nog op de borden gezet. De vraag is nu wanneer de volgende fase aanbreekt in de stijgende middellangetermijntrend. Ofwel een voortzetting boven de toppenzone 453 – 458.

Eerste doel: 475

In deze zone ligt overigens ook de neklijn van een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon dat al sinds augustus vorig jaar in de maak is. Deze voortzetting verwacht ik wel in de komende periode, maar de kans is reëel dat voordat een structurele vervolgdoorbraak plaatsvindt de AEX nog een aanloopje nodig heeft na de krachtige opgaande beweging van de afgelopen week.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

Mijn doel voor de komende tijd blijft onveranderd liggen bij de novembertop van 475. Het feit dat dit doel langer op zich laat wachten, komt door de eerdere verzwakkingen die plaatsvonden tijdens de correcties onder de 426 punten. Dit zorgde toen voor een verdere zoektocht naar de 1e duidelijke hogere middellangetermijnbodem en daarmee voor een minder steile opgaande middellangetermijntrend.

Positieve divergentie

Naar mijn mening is de hogere middellangetermijnbodem tijdens de Brexit-correctie (de meest recente en 5e correctie van dit jaar) geplaatst bij 409. Vanaf de zeer belangrijke langetermijnbodem die in februari werd geplaatst bij 378,50 is dan een potentiële opgaande bodemlijn te trekken.

Ik zeg hierbij potentieel aangezien er slechts één hoger raakpunt is en daarmee de betrouwbaarheid van de precieze steilheid nog beperkt is. Kijkend naar de technische indicatoren zagen we tijdens de 2 juni-correcties al positieve divergentie ontstaan.

Ondanks de lagere bodem (van 414,50 naar 409) in de AEX vormde de MACD een gelijke bodem en de RSI een hogere bodem. Vlak daarna vormde de MACD ook een positieve crossing. Inmiddels zijn beide indicatoren bezig met een duidelijke opgaande beweging en bevinden zich pas net boven het middenniveau.

Weinig weerstand

Er is nog genoeg opwaartse ruimte. Ook het 50-daags en 200-daags gemiddelde staan weer bijna op het punt een positieve crossing te maken. Daarbij is het ook een krachtig signaal dat het 200-daags gemiddelde weer de opwaartse weg heeft hervat.

Voor de komende dagen moeten we bezien of de top van gisteren bij 451,10 nog verder zal worden opgehoogd. Deze kans acht ik reëel. Maar een tijdelijke top rond de 453 – 458 niveaus is ook nog steeds kansrijk waarna een kleine terugtest kan plaatsvinden als aanloopje voor de beweging door de 458 en vervolgstijging naar de 475.

Tussen deze niveaus liggen namelijk maar weinig noemenswaardige weerstanden. Mocht het topje toch al zijn gezet of op korte termijn worden gezet waarna het kleine aanloopje plaatsvindt, dan liggen de steunpunten bij 443 en 440,40. Daaronder liggen verder nog het 200-daags bij 437,60 en het 50-daags bij 436,20.

 

 

 

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht