Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Kies maar: goud of tulpenbollen

Kies maar: goud of tulpenbollen

 

Op Twitter regent het al hooivorken, pek, veren en tulpenbollen. Tulpenbollen?! Ja, tulpenbollen. Laat ik bij het begin beginnen. Deze grafiek kent en vreest u allemaal én we zijn er allemaal wel een keer ingestonken. Ik zelf vooral in China in 2007. Ja, lach maar. Dit is wel de blauwdruk voor iedere beursbubbel, allemaal. Leest!

Waarom tuinen we er dan iedere keer in? Omdat altijd pas achteraf de grafiek voltooid is en u het dan pas ziet!

 

 

Nu komt het, Rabobank gooit daar even een goudstaaf in een rimpelloze vijver, zeg. De bank legt de goudgrafiek over de bubbelgrafiek heen en ja, u raadt het al: daar knapt de hele goudgoegemeente van uit haar panty. Want bij hen is álles een bubbel, behalve goud. Het plagerige koop dan tulpenbollen van Rabobank doet de rest :-)

Maar toch, het past aardig... tot dusverre dan!

 

 

Handelen en beleggen

Ik geef u de hele update van gisteren - verstopt in een Rabo-rapportje - en oordeelt u vooral zelf. U merkt het al aan mijn toontje. Rabobanks koersvoorspellingen onderschrijf ik zeker niet - ik doe daar nooit aan - en ik kijk niet raar op als goud naar 500 of 2000 dollar gaat. Ik zie het wel. Daar steek ik nooit tijd en energie in.

Wat ik wel met Rabobank eens ben, is dat goud geen belegging is. Het is wel fantastisch handelsspul voor koerswinst. Veel producten, liquide en altijd reuring. Bovendien handelt het contrair aan vooral de dollar en de aandelenmarkten. U zag het bij Brexit. Goud ging als enige omhoog in de stress.

Als belegging op lange termijn is het geen optie. Het heeft geen omzet en winst en betaalt geen dividend. Dat laatste is de crux voor vermogensgroei. Anno nu levert goud relatief gezien yield op ten opzichte van negatief renderende staatsobligaties, maar een hoofdsomgarantie is er niet. Veel hoger risico dus. Enfin, de Rabo:

 

 

Oh ja, Rabobank spreekt niet voor niets van tulpenbollen.

 

 

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht