Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Geen terugtests

AEX technische analyse Bas Heijink, 21 juli 2016

Na vijf consolidatiedagen, waarbij elke dag een doji werd gevormd, werd gisteren eindelijk weer eens een candlestick met een body gevormd. De body van een candlestick is het verschil tussen de openings en slotkoers.

Bij de eerdere doji’s lag de slotkoers dagelijks ongeveer gelijk aan de openingskoers. Als we kijken naar de toppen van de afgelopen maanden dan ligt er een zware weerstand in de zone 452 – 453. Ook gisteren zorgde deze zone voor de nodige tegendruk.

Wel werd daarbij de top van de afgelopen maanden (intraday) iets verder opgehoogd naar een niveau van 453,50 en sloot hij op het hoogste punt van de afgelopen maanden. Alleen in april ten tijde van de vorming van de jaartop bij 458 wist de AEX hoger te sluiten.

Zijwaartse fase afgerond

De opwaartse druk wordt dus steeds verder opgevoerd. Twee dagen geleden zagen we al de vorming van een hammer als bodempatroon, dat was tevens een doji. Die dag werd het dieptepunt tijdens de consolidatiefase nog iets verder verlaagd naar een niveau van 444,30.

Daarmee testte de AEX bijna zijn eerste steunpunt terug dat bij 443 is te vinden. Er is echter een slotkoers nodig boven de 453 om verdere ruimte te creëren richting in eerste instantie de 458. Dit is een beperkt opwaarts potentieel, maar belangrijker is dat hiermee de maandenlange zijwaartse fase wordt afgerond.

Deze fase bestond uit meerdere correcties die werden afgewisseld met snelle en krachtige herstelbewegingen. Deze fase zorgde uiteindelijk voor de vorming van een belangrijke hogere middellangetermijnbodem.

Doel uitgesteld

Deze werd tijdens de vijfde correctie van dit jaar, de bekende Brexit-correctie, op de borden gezet bij de oude bekende steun van 409. Er is nu langs de zeer belangrijke langetermijnbodem uit februari bij 378,50 een stijgende bodemlijn te trekken die loopt langs de bodem van 409.

Momenteel is deze opgaande bodemlijn te vinden bij 415,70 en ligt dus nog een eind verwijderd van de huidige stand in de AEX. Voor de komende tijd verwacht ik een verdere opwaartse beweging waarbij ook het laatste belangrijke weerstandsniveau van 458 (jaartop) opwaarts zal worden gebroken.

Een beweging hierboven zet direct de weg open naar mijn eerstvolgende doel van 475. Enkele maanden geleden had ik een dergelijke beweging al verwacht, maar door de krachtige correctieve bewegingen en de diepte daarvan werd dit doel uitgesteld.

Trend blijft opwaarts

De trend in het middellangetermijnbeeld moest zich nog vormen. Maar deze trend blijft opwaarts gericht en het is naar mijn mening slechts een kwestie van tijd voordat dit niveau kan worden bereikt. Een ander belangrijk punt is de aanstaande crossing tussen het 50-daags en 200-daags gemiddelde.

Deze gemiddelden liggen nu nog 0,40 punt van elkaar verwijderd. Een doorbraak zal dus binnen enkele dagen plaatsvinden. Daarmee lijkt deze periode sterk op de bewegingen die in de lange periode in 2011 en 2012 plaatsvonden.

Ook destijds werd de golden cross tijdelijk opgeheven na de eerdere negen maanden lange correctieve fase van ruim 25% daling. Het is een normaal verschijnsel dat een golden cross tijdelijk wordt opgeheven, vooral als een index rond deze gemiddelden blijft schommelen.

Geen terugtest

De belangrijkste weerstanden voor de komende tijd zijn bekend. Een slotkoers boven de 453 opent de weg naar de jaartop van 458. Een doorbraak daarboven zet de weg direct open naar de 475. Aan de onderkant blijven (beperkte) terugtesten mogelijk.

Het eerste steunpunt ligt nu bij de onderkant van de hammer van 444,30. Daaronder liggen nog horizontale punten bij 443 en 440,40. De gemiddelden liggen bij 437,50 en 437,90. Maar de opwaartse druk wordt steeds verder opgevoerd, waardoor de kans op een dergelijke terugtest minder waarschijnlijk wordt in de komende dagen.

 

AEX daggrafiek 21 juli 2016
AEX daggrafiek - klik op de afbeelding voor de grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

517 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 26 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. retsok 21 juli 2016 08:46
    senp

    nogmaals volume..This left a higher high and higher low that never saw the previous day’s range and a close near the high for the day and again on light volume. These light volume small range daily advances can go on for a long time as the November run up lasted 51 days. Support has been strong even though volume is light.
  2. Ricktrader 21 juli 2016 08:56
    quote:

    Reigâh schreef op 21 juli 2016 08:45:

    ECB kan voor rare uitslagen zorgen. DAX door het dak of in de put? Alles kan.
    Met dank aan Elliottwave4free voor het plaatje
    De kunst is dan ook om B of 2 te leren herkennen en daar in de richting van de eerste beweging op te anticiperen. Dan heb je het spel nu voor je en maakt het voor je positie niet zoveel uit of hij door het dak of de put in gaat. Wel voor je rendement uiteraard :-)

    Nu positie innemen is teveel risk, kan beide kanten op zoals je zelf al aangaf. In de omstandigheid van B of 2 ligt de kansverhouding vele malen beter.

    Korte ritjes maken kan uiteraard wel. Dit is namelijk een vrij grote beweging. Op kleine(re) bewegingen komen ook B'tjes en 2'tjes of 4'tjes voorbij. Zowel omhoog als omlaag.
  3. Mr_Baldy 21 juli 2016 09:13
    quote:

    Sloeki schreef op 21 juli 2016 09:04:

    ELKE DAG GROEN!
    mooi toch, gewoon van profiteren bij daling, want het mag toch niet meer te veel dalen heb ik het idee.
    Er worden steeds weer andere redenen aangevoerd waarom er steeds meer gestimuleerd moet worden.
    pensioenen gaan langzamerhand volledige naar de kloten, maar dat merken we pas over 10 jaar.
    Alles gaat goed dus beurs kan veel verder omhoog.
517 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 26 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links