Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: AEX is de beste beurs

Waarom doet de AEX het beter dan rest van Europa?

Wat is de reden dat de AEX beter presteert dan de rest van Europa en is de Eurostoxx50 geen betere maatstaf dan de AEX?

Ten eerste kijk ik naar de vermeende outperformance, dus of de AEX werkelijk beter presteert dan de andere beurzen in Europa en zo ja, over welke periode geldt deze afwijking dan?

Ook kijk ik naar de mogelijke oorzaak van dit fenomeen. Tenslotte beoordeel ik het verloop van de Amerikaanse dollar. Is er sprake van outperformance van de AEX ten opzichte van de rest van Europa?

Beste beurs

Op basis van de slotstanden van woensdag 27 juli is de AEX, met een winst van 2,5%, tot nu toe de best presterende beurs van 2016. Inclusief dividenden, gemeten bij de AEX Total Return index, bedroeg de koerswinst zelfs 5%.

De DAX, eveneens een herbeleggingsindex, staat dit jaar 4% in de min, de Eurostoxx 50 index staat voor 2016 zelfs ruim 8% in het rood. Meten we over een kortere periode dan ziet het beeld er heel anders uit.

Over de maand juli blijkt de Nederlandse beurs, met een rendement van 3,9% voor de AEX en 4,05 voor de AEX Total Returnindex, zelfs een achterblijver. De DAX won 6,6%, de Eurostoxx 50 index 4,7%.

Maakt niet uit

Ook voor de ultrakorte termijn is de AEX geen outperformer. Deze week verloor de Nederlandse beursindex 0,08%, evenveel als de AEX Total Return index, de DAX is de eerste drie beursdagen van deze week 1,7% gestegen, de Eurostoxx 50 index won 0,98%.

Voor een kortetermijntrader of speculant zal het niet uitmaken, maar voor een belegger met een belegginsghorizon langer dan een half jaar kan de Nederlandse beurs hogere rendementen opleveren, uiteraard zal alles afhangen van uw fondskeuze.

De Nederlandse beurs loopt dus voorop, zeker in 2016. Een van de mogelijke oorzaken voor de verschillende prestaties is dat de exportgevoelige Nederlandse beurs sneller reageert is op een mogelijk herstel op de wereldeconomie.

Oplopende koersen

De ontwikkeling van de euro-dollar lijkt redelijk wat effect te hebben op de prestaties van onze beurs. Een sterke dollar (een zwakke euro dus) gaat vaak gepaard met oplopende aandelenkoersen.

Een aanwijzing hiervoor levert de US Dollar index, dat is de waarde van de Amerikaanse dollar gebaseerd op een zestal valuta. Doorgaans is er sprake van een sterke correlatie tussen de Nederlandse aandelenmarkt en de Amerikaanse dollar.

De US Dollar index is vorige week door haar toppen rond 96-96,70 gebroken, waarmee een korte termijn verbetering is opgetreden. Kort hiervoor was er al een hogere bodem gevormd rond 95,34.

Opwaartse trend

Op langere termijn voorzie ik een herstel richting 100, in tweede instantie richting 120. Een verdere opmars van de Amerikaanse dollar zou de Nederlandse beurs het zetje kunnen geven om boven haar weerstand 458 uit te breken.

Ook op langere termijn oogt de dollarindex sterk. Begin 2015 brak de index opwaarts uit een tienjarige consolidatiefase. Daarbij werd de belangrijke horde rond 92,92,60 (de toppen van 2004 en 2005) gebroken.

Positief is dat daarna twee hogere bodems boven deze voormalige toppen zijn gevormd. Per saldo geeft dit aan dat er op correcties veel belangstelling is voor dollars. Bij een uitbraak boven de toppen van begin dit jaar rond 100, wordt de langetermijn opwaartse trend gestart.

Kracht van de dollar

Dat een zwakke dollar (dus sterke euro) niet zo goed is voor onze concurrentiepositie zouden we ook kunnen afleiden uit de top van de US Dollar index in 2001, die vrijwel samenvalt met het all-time-high van onze AEX index.

Concluderend stel ik vast dat de Nederlandsen beurs dit jaar inderdaad beter presteert dan andere Europese beurzen. Mogelijke oorzaken zijn een verder herstel van de wereldeconomie en de kracht van de Amerikaanse dollar.

 

 

 

 

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:50 Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 7
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Gerelateerd

Reacties

351 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. chandue 28 juli 2016 08:52
    Te snel gesproken. AEX was aller slechtste index van afgelopen 10/12 jaar in Europa. Misschien van de hele wereld. Nu effe goed gaat ..iemand komt met grote tamtam uitspreken dat AEX het beste is. Dat moet ik nog zien. Trouwens achter uitgaan is al begonnen. Een zwarte kraai dacht effe dat hij een pauw was met opgerapte pauwe veren. Maar gauw veranderde hij toch maar in een zwarte kauw. Kent U die verhaal?
351 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links