Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Grote kans op hogere AEX-koersen

TA: Kleine handelsruimte

Met een intraday-top bij 456,44 bleef de AEX opnieuw nipt onder de zware weerstand van 458. Zolang deze weerstand niet wordt gebroken, blijft een kortstondige consolidatie danwel beperkte terugtest mogelijk in de komende dagen.

De opwaartse druk neemt wel steeds verder toe en een vervolgdoorbraak omhoog is naar mijn mening slechts een kwestie van tijd. Een doorbraak en slot boven de 458 is op korte termijn mijn meest realistische scenario waarna ook een groot bodempatroon wordt afgerond.

Als ik kijk naar de bewegingen die sinds de eerste test van de 458 in april plaatsvonden, dan is een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon te zien. Het dieptepunt van het hoofd werd daarbij in juni op de borden gezet bij 409.

Dit betekent dat zodra de neklijn bij 458 wordt gebroken, dit patroon met een te berekenen koersdoel voor het komende halfjaar van 510, wordt geactiveerd. Opvallend is dat dit koersdoel samenvalt met de jaartop van vorig jaar en tevens het hoogste punt tot op heden van de huidige sinds 2009 gestarte bullmarkt.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Steile bodemlijn

In de afgelopen weken vond een mini-correctie plaats die zorgde voor de vorming van een hogere kortetermijnbodem tijdens mijn vakantie. Vanaf de junibodem bij 409 was namelijk nog geen duidelijke hogere kortetermijnbodem gevormd. Ik spreek van een mini-correctie bij een terugval van 3 tot 5%.

De AEX viel toen terug vanaf 456,80 tot een niveau van ongeveer 438. Hiermee werd ook het 200-daags gemiddelde precies teruggetest. Deze terugval betekende verder ook de vorming van de tweede schouder van het hierboven genoemde omgekeerde hoofd-schouderpatroon.

Langs de bodems van 409 en 438 is nu een zeer steile opgaande bodemlijn in het zeerkortetermijnbeeld te trekken. Deze bodemlijn loopt dagelijks ongeveer 1 punt op en ligt vandaag alweer bij 447,50.

  • Zolang de AEX in de komende dagen boven deze opgaande bodemlijn weet te blijven, is de kans groot dat op zeer korte termijn de 458 opwaarts wordt gebroken.
  • Een neerwaartse slotdoorbraak zou zorgen voor uitstel van deze doorbraak en meer ruimte vrijmaken voor een hernieuwde terugtest naar de zone 438 tot 441.

Opwaartse trends

De handelsruimte in het zeer kortetermijnbeeld wordt door de opgaande bodemlijn dus steeds kleiner. Alle trends zijn dus opwaarts gericht en de terugval in juni zorgde verder ook nog voor de eerste hogere middellangetermijnbodem (bij 409) na de bodem in februari bij 378,50.

De technische indicatoren wijzen ook op een grote kans op een vervolgdoorbraak binnenkort. Zodra de 458 wordt gebroken, staat de weg direct open voor een beweging naar de 475. Dit is al enige tijd mijn doel in het middellangetermijnbeeld; het niveau van de top van november vorig jaar.

Tussen de 458 en 475 is eigenlijk geen noemenswaardige weerstand meer te vinden.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

DAX: kleine terugtest?

De Duitse DAX is al een stap verder dan de AEX. De koers brak recent door zijn jaartoppen heen. Er lag een zware zone bij 10.474 tot 10.485. Bij 10.485 lag de intraday-top die op de eerste handelsdag van dit jaar werd gevormd (na een forse neerwaartse gap). De 10.474 was de top uit april.

Na de forse correctie in juni tot aan de 9214 is de DAX 1500 punten opgelopen in een rechte lijn waarbij dus ook de zware zone rond de 10.480 werd gebroken. Hiermee werd ook een groot bodempatroon afgerond.

Zoals u weer ligt mijn middellangetermijndoel bij de novembertop van 11.430. Onderliggend is alleen nog de decembertop bij 10.860 te vinden. Een niveau dat in de afgelopen dagen steeds meer onder druk werd gezet. Toch acht ik de kans aanwezig dat een kleine terugtest plaatsvindt in de komende dagen.

Zolang de 10.860 niet wordt gebroken, zou een klassieke terugtest naar de 10.480 een prachtige en volgens het technische boekje terugtest kunnen betekenen.

Toch is de DAX krachtig en werd hierbij het vervolgsignaal voor de volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend al gegeven.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht