Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
TA: Blijft de terugtest beperkt?

TA: Blijft de terugtest beperkt?

De weerstand bij 458 bleek in de afgelopen handelsdagen te sterk om direct te doorbreken. Na de krachtige opgaande beweging vanaf de recente hogere kortetermijnbodem bij 438, is er nu sprake van consolidatie onder de jaartop en de meervoudig geteste weerstand van 458.

Toch blijf ik bij mijn mening dat de 458 op korte termijn doorbroken kan worden en de AEX de volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend zal starten richting mijn eerstvolgende doel van 475.

Het 458-niveau is niet alleen de jaartop die in april op de borden werd gezet, maar hier liggen meerdere belangrijke niveaus. Deze weerstand werd in de afgelopen maanden meerdere keren getest, maar de AEX bleef hier telkens onder.

  • Bij 458 ligt het 61,8%-Fibonacci-retracementniveau tussen de top (505) van augustus vorig jaar en de bodem van februari dit jaar (378,50). Een beweging boven een dergelijk Fibonacci-niveau in het langere technische beeld, zou in principe de weg weer vrij maken voor een beweging in het middellangetermijnbeeld naar het startpunt, ofwel de 505.

  • Bij 458 ligt ook de neklijn van een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon dat sinds april dit jaar in ontwikkeling is. De recente terugval tijdens mijn vakantie naar de 438 zou dan de tweede schouder hebben gevormd.

    Het dieptepunt van het hoofd van dit patroon ligt bij de juni-bodem van 409. Deze bodem betekende destijds ook de vorming van de eerste duidelijke hogere middellangetermijnbodem (na de bodem in februari).

Door naar 495

Pas een structurele slotdoorbraak boven de 458 zou dit potentiële bodempatroon activeren. Vanuit dit patroon zou dan een koersdoel voor het komende halfjaar zijn te berekenen dat bij 510 ligt (50 punten stijgingspotentieel boven de neklijn).

Dit niveau komt precies samen met de jaartop van vorig jaar, wat tevens het hoogste niveau is dat tijdens de bullmarkt sinds 2009 op de borden werd gezet.

De 475 is mijn eerste doel voor de komende tijd, maar een verdere stijging richting het einde van het jaar tot het eerste kwartaal volgend jaar, naar de zone 495 tot 510 blijft een volgend en realistisch richtpunt in de stijgende langere trend.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Steun bij 449,60

Hoe ziet het kortetermijnbeeld er verder uit voor de komende dagen? Zolang de 458 niet zou worden gebroken, mocht een beperkte terugtest (consolidatie) worden verwacht. In die fase zit de AEX momenteel.

De eerste steun ligt bij de bodem van eind vorige week die bij 449,60 is te vinden. Een ander steunpunt ligt bij 448,50. Hier is de steile opgaande kortetermijnbodemlijn te vinden die loopt langs de bodems van 409 en de recente 438.

Zolang de AEX boven deze steunlijn weet te blijven, kan de druk op de 458 weer snel toenemen. Een neerwaartse slotdoorbraak hierondervan zou meer neerwaartse ruimte vrijmaken richting mogelijk opnieuw de zone 438 –tot 441.

In deze zone liggen zowel het 50-daags als het 200-daags gemiddelde en de recente bodem. In dat scenario zou het langer gaan duren voordat de 458 gebroken gaat worden.

Alert op bodemvorming

Ik blijft echter bij mijn visie dat de AEX binnenkort de 458 zal breken en de volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend start.

Hierboven ontstaat direct ruimte naar de 475 punten, de top van november vorig jaar. Zodra dat niveau wordt bereikt, moeten we zeer alert zijn op topvormingsignalen aangezien de kans dan groot is dat een forsere tegenreactie zal plaatsvinden voor de vorming van een volgende bodem.

Voor de komende dagen moeten we eerst alert zijn op de genoemde stijgende bodemlijn en de vorming van eventuele bodempatronen in de AEX.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht