Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Verbetering in het AEX-kortetermijnbeeld

TA: Druk op 458

De twijfel van de afgelopen dagen lijkt ten einde te zijn en de opwaartse weg is weer ingeslagen met de bewegingen boven zowel de dalende toppenlijn als de bovenkant van de zeer smalle consolidatiefase in het zeerkortetermijnbeeld.

De bovenkant van deze fase lag bij de toppen van de afgelopen dagen in de zone 451,75 tot 451,90. Met een slotkoers boven deze zone is het kortetermijnbeeld verbeterd. Dit betekent verder dat de kans groot is dat dit aanloopje een dieptepunt kende van net boven de 446 punten.

Hiermee is deze terugval beperkt gebleven tot ongeveer 10 punten.

Start volgende fase

De druk op zware en maandenlange weerstandszone tussen 456,50 en 458 kan in de komende dagen (week) weer worden opgevoerd. Door de kracht van deze zone zijn een of meerdere aanloopjes voor de definitieve doorbraak een normaal verschijnsel.

Ik verwacht binnenkort nog steeds de doorbraak, waarna de volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend kan starten. De handelsruimte blijft echter beperkt. Zolang de zone 456,50 tot 458 niet opwaarts wordt gebroken, blijft een volgend aanloopje nog steeds mogelijk.

Pas boven deze zone wordt de volgende fase gestart en een groot bodempatroon afgerond. De afgelopen weken is de AEX namelijk bezig geweest met de vorming van de tweede schouder van een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon. Het dieptepunt van deze schouder ligt tot op heden bij 438.

De terugval van enkele weken geleden betekende ook een terugtest van het 200-daags gemiddelde destijds.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Quasimodo

De contouren van het grote bodempatroon werden in de grafiek sinds de jaartop in april bij 458 op de borden werd gezet. Het dieptepunt van de eerste schouder ligt bij 426. Het hoofd werd in juni gevormd met een dieptepunt tijdens de forsere correctie bij de oude bekende 409-grens.

En momenteel is de AEX dus bezig met de vorming van de tweede schouder. Zelfs een terugval naar de 426 zou daarbij geen enkel probleem opleveren. Ik achtte de kans groot dat de tweede schouder een dieptepunt kende bij 438 en de kans beperkt was dat een diepere terugval richting de 426 zou plaatsvinden.

Hierdoor is de tweede schouder aanzienlijk kleiner dan de eerste schouder, een soort quasimodo. De belangrijkste te breken weerstand is de neklijn en zware zone bij 456,50 tot 458. Daarboven kan een snelle voorzetting worden ingezet naar mijn volgende doel van 475.

Extra aanloop

Tussen deze niveaus liggen eigenlijk geen noemenswaardige weerstanden meer. Zolang de 458 niet opwaarts wordt gebroken, blijft de kans op een volgend aanloopje mogelijk, ondanks de verbetering in het zeerkortetermijnbeeld van gisteren.

Het eerste steunpunt ligt nu bij 446. Een beweging daaronder zet de weg open naar lagere niveaus. Er liggen dan steunpunten bij 444, maar belangrijker zijn het 50-daags gemiddelde bij 442,10, de vorige bodem bij 438 en het 200-daags van 437,10.

De kans op een test van deze niveaus is echter wel aanzienlijk afgenomen met de doorbraak van gisteren. Ik verwacht dat de opwaartse druk naar de zware toppenzone weer snel kan toenemen.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht