Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
TA: Krachtige ondertoon

TA: Krachtige ondertoon

De AEX blijft consolideren op een hoog niveau. Ik ga er nog steeds vanuit dat dit de opbouw van kracht is, een aanloopje, om de zware weerstandszone van 456,50 tot 458 te doorbreken. Deze beweging verwacht ik al enige tijd, maar de AEX heeft deze zone geregeld getest en steeds te sterk bevonden.

Toch zagen we in de afgelopen maanden al meerdere indices door zware weerstandszones breken en het is naar mijn mening een kwestie van tijd dat indices als de AEX en de Stoxx Europe 600 dit voorbeeld zullen volgen.

In de afgelopen anderhalve maand waren er twee testen van deze weerstandszone en daartussenin een patroon van hogere bodems:

  • De eerste bodem werd bij 438 op de borden gezet tijdens een mini-correctie (daling van 3% tot 5%).
  • De tweede bodem werd in de afgelopen week bij 446 geplaatst.

Stijgende driehoek

Rekken we de situatie wat op vanaf de junibodem bij 409 dan zijn zelfs de contouren van een grotere stijgende driehoek te zien. Bij een dergelijk patroon is er sprake van stijgende bodems en gelijke toppen.

Er is langs de bodems geen duidelijke stijgende bodemlijn te trekken aangezien de eerdere bodemlijn al neerwaarts werd doorbroken. Deze bodemlijn was ook te steil en daarmee uiteindelijk onhoudbaar.

Een stijgende driehoek is een positief patroon en de kans dat de horizontale weerstandszone wordt gebroken, is vanuit dit patroon ook realistisch. Deze stijgende driehoeksformatie maakt verder deel uit van een groter bodempatroon, een omgekeerd hoofd-schouderpatroon. 

Tweede schouder

Dit patroon is al sinds de jaartop bij 458 in april op de borden kwam in ontwikkeling. De recente mini-correctie tot aan de 438 zou daarbij de vorming van de tweede schouder kunnen inhouden.

Maar zekerheid daarover ontstaat pas zodra de neklijn in de zone 456,50 tot 458 wordt gebroken. De eerste schouder ligt bij 426, dus zelfs een terugval in de komende weken naar dit niveau zou geen verandering aanbrengen in de vorming van dit positieve bodempatroon.

Toch verwacht ik een dergelijke neerwaartse beweging niet.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Langetermijndoel: 510

Het is dus wachten op de opwaartse doorbraak van de 456,50 tot 458 waarna een snelle verdere stijging kan starten naar mijn volgende doel bij 475, de top van november vorig jaar.

Dit is een belangrijke weerstand omdat dit ook het startpunt destijds was van een drie maanden durende correctieve beweging van 100 punten die uiteindelijk resulteerde in de vorming van een zeer belangrijke langetermijnbodem bij 378,50.

Voor het langere beeld houd ik rekening met een beweging naar de zone 495 tot 510. Bij 510 ligt de top van vorig jaar en het te berekenen koersdoel vanuit de bodempatronen.

Verder zou met een beweging door de 458 ook het laatste (61,8%) Fibonacci-retracementniveau van de gehele daling vanaf de augustus-2015 top (505) worden gebroken waarna de weg openstaat naar het startpunt van een jaar geleden.

Zo ver is het nog niet, eerst maar eens kijken wanneer de 458 definitief opwaarts wordt gebroken.

Hogere bodem?

In het zeer kortetermijnbeeld werd in de afgelopen tijd een dubbele bodem bij 446 gevormd. Hierna probeerde de AEX in de afgelopen dagen de zware weerstandszone te bereiken. De beweging stokte tot op heden bij 454,17.

De terugval van gisteren ontaarde in een doji-hammer met een dieptepunt bij 447,95. Dit zou wel eens in het zeerkortetermijnbeeld een hogere bodem kunnen zijn geworden. Pas onder de 446 ontstaat meer neerwaartse druk richting de vorige bodem van 438, het 50-daags bij 443,40 en het 200-daags bij 437.

Zolang de weerstandszone van 456,50 tot 458 niet wordt gebroken, mag een dergelijke beweging niet worden uitgesloten, maar ik verwacht dat in de komende week de opwaartse druk naar de 458 weer kan toenemen. Vooral als de doji-hammer met een dieptepunt bij 447,95 stand weer te houden.

De terugval van de afgelopen twee weken vanaf de vorige test van de zone 456,50 tot 458 is dus tot op heden beperkt gebleven tot ongeveer 10 punten en de druk op de zware weerstandszone kan weer snel toenemen.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht