Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

TomTom NL0013332471

Laatste koers (eur)

5,495
  • Verschill

    +0,035 +0,64%
  • Volume

    369.103 Gem. (3M) 313,7K
  • Bied

    5,495  
  • Laat

    5,510  
+ Toevoegen aan watchlist

TomTom in onderhandelingen met Tesla

346 Posts
Pagina: «« 1 ... 4 5 6 7 8 ... 18 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 augustus 2016 19:30
    quote:

    potpourri schreef op 15 augustus 2016 18:15:

    ja maar bluf en gevaarlijk moet je zien in de context van: hoe goed en waardevol de toko wel niet is en hoe slecht het aandeel performed.

    uiteindelijk is ons belang een hoge aandeel koers, we kopen niks voor een pracht bedrijf aan een shit waardering.

    het is wel belangrijk dat goed te onthouden, we schieten niks op met een super , leuk, enthousiast bedrijf aan een shit waardering, we werken er niet, we hebben aandelen.
    sorry, maar zo is het wel.
    Ik reageerde op het woord bluf en risky in de context zoals martinmartin het gebruikte. De context waarin martin het woord gebruikte was dat hij zich hardop afvroeg zich af of tomtom (als bedrijf, niet als aandeel) weloverwogen keuzes maakt of risico's neemt. Mijn antwoord was dat mijns inziens tomtom heel goed weet wat er in de industrie speelt en daar haar strategie op baseert.

    Dat het aandeel goed moet performen, uiteraard. We zijn geen aandeelhouders uit liefdadigheid. Maar dat staat los van de eerdere discussie. Bovendien denk ik dat het hand in hand gaat. TT moet nu de juiste keuzes maken en dan komt het aandeel vanzelf mee.
  2. [verwijderd] 15 augustus 2016 19:36
    quote:

    martinmartin schreef op 15 augustus 2016 18:09:

    @Justin

    Wat ik wel zie veranderen is jouw beleving van Tom2; in eerste instantie positief maar tegelijkertijd terughoudend of het ook een "winnend" aandeel is.

    Mij bekruipt het gevoel, dat jij er meer en meer van overtuigd raakt dat Tom2(hoe klein ook tov met de spelers op de velden waarop zij actief zijn) een winnaar in wording is.

    Beetje hypocriet van mijzelf maar ik vind het mooi dat je meer en meer opschuift naar het buitengewoon positieve kamp.
    Dat zal veel te maken hebben met jouw individuele speurtochten en contacten die je hebt gelegd bij mensen die de markt menen te kennen.

    Nogmaals veel dank voor jouw inbreng in dat je dat met ons wil delen.
    Graag gedaan. Ik denk trouwens niet echt dat ik ben opgeschoven. Het enige wat ik heb gemerkt is dat je dit voorjaar (maart tm juni) bijna geen positief bericht over tomtom mocht plaatsen of je kreeg behoorlijk wat zuur over je heen. Ik heb het idee dat mijn comments nu niet echt anders zijn maar wel in wat betere aarde vallen, nu het aandeel na een dieptepunt op 6 weer iets boven de 8 noteert. Nog steeds veel lager dan begin dit jaar, maar dit bepaalt wel de manier waarop er soms wordt gereageerd. En waarom ik dan op bepaalde momenten maar even de backseat had genomen. Ik probeer veel minder vaak te posten en inhoudelijker. En die inhoud hoeft niet tot in den treure herhaald te worden.
  3. seren 15 augustus 2016 20:56
    Roger Lanctot lijkt het eens te zijn met de conclusie van Justin:

    Report Summary:
    The recent tragic fatal accident involving a Tesla Model S in Autopilot mode has highlighted the complexities and potential dangers of vehicle automation technologies. It is clear that a “quick fix” such as that for the vehicle ride height to avoid battery puncturing incidents is not possible. Given Tesla’s current approach, alongside Elon Musk’s oft-stated reluctance to adopt LiDAR, Strategy Analytics predicts that the company’s next move will be to adopt the use of mapping technologies to enhance its autopilot functionality.
  4. [verwijderd] 21 augustus 2016 12:18
    Justin, bedankt voor het delen. Wanneer verwachten jullie een persbericht met dit nieuws? De autoshow in Parijs is een kanshebber, maar zijn er in de tussentijd nog meer shows waarvan de kans op bekendmaking bestaat?

    De afloop van de Volvo deal was uiteindelijk teleurstellen, maar de dag voor bekendmaking ging het +3,5% en op de dag zelf +6%. Echter, met de steun in de rug van de overname van Fleetmatics en de kans op een bekendmaking van de deal, wil ik mijn risico in de portefeuille wel iets verhogen.
  5. [verwijderd] 29 augustus 2016 12:22
    www.nu.nl/gadgets/4313806/tesla-gaat-...

    Tesla gaat Autopilot-functie voorzien van strengere beveiliging'

    ...................Volgens eerdere geruchten wordt de Autopilot ook verbeterd in de update, die binnenkort moet verschijnen. Het zou onder meer mogelijk moeten worden om een afslag te nemen op de snelweg door enkel de richtingaanwijzer aan te zetten.

    TomTom HD-Maps + RoadDNA voor de nauwkeurige positiebepaling?

    Er zit veel goed nieuws in de pijplijn de komende periode (Berlijn IFA 7 nieuwe producten + 2 nieuwe productcategorien Consumer + Parijs Motor Show nieuwe deals Automotive + cijfers orderboek 2016/Q3 beter dan verwacht/verhoging outlook 2016). De koers kan vrij eenvoudig terug naar boven de 10.
    Bij een deal met Tesla zie ik voor eind dit jaar ook de 15 euro op het bord staan (trekt USA beleggers in het aandeel).
  6. [verwijderd] 31 augustus 2016 08:38
    Voor de geïnteresseerden en gerelateerd aan de opening van deze draad.

    In het webinar van Frost & Sullivan waar dit draadje mee start werd een indicatie gegeven wat het HD mappen kost. Volgens de spreker is dit tussen de 500 en 1.000 dollar per kilometer. Ervaren partijen als TomTom met een grote fleet van mapping vans hebben het kosten voordeel ten opzichte van nieuwkomers.

    TomTom rijdt de route 2x (om verschillen er uit te filteren) met een mapping van die ook lidar aan boord heeft. Als de kaart eenmaal gemaakt is, is het onderhoud ervan een zaak van crowdsourcing. Via camera's op normale consumenten auto's is bijvoorbeeld te herleiden wanneer de max snelheid verandert.

    Na deze exercitie heb je een lane layer (een laag bovenop de kaarten waarop de rijbanen en andere zaken zichtbaar zijn). Je hebt dan nog steeds de basiskaart nodig die daar onder ligt. En de kaarten buiten de grote wegen.

    De grootste snelwegen in de USA zijn de Interstates. Deze zijn in totaal 77.000 kilometer lang. Dan heb je 1 weg klasse daar onder, dat is de numbered highway zoals route 66. Dat was 250.000 kilometer in 1989 volgens Wikipedia. Dan zou je nu in totaal wel op de 350.000 kilometer zitten.

    In Europa is het weggenet wat fijnmaziger, ongeveer 50% groter. Dus in Europa en de VS zijn de hoogste twee weg klassen in totaal 525.000 kilometer lang.

    Volgens de conference call van de Q2 cijfers heeft TomTom eind dit jaar / begin volgend jaar al die wegen in HD in kaart gebracht ten behoeve van autonoom rijden. En dat is volgens Goddijn "een belangrijke mijlpaal want dan kunnen alle autofabrikanten het testen en de specificaties in overweging nemen", etc. etc.

    TomTom geeft aan dat ze de wensen van de autofabrikanten volgen en die willen eerst autonoom rijden op de snelwegen en daarna langzaam aan andere wegklassen toevoegen. Hierna volgen er nog de binnenwegen en de grote megacities, zowel in Europa, VS en in Azie. Ik denk dat je dan echt stad voor stad praat over een los project en partnerships. Als UBER bijvoorbeeld zegt: wij willen een zelfrijdende taxi lanceren in stad X. Dan kan ik me voorstellen dat UBER aan TT de opdracht om die maps te bouwen en ook meefinanciert.

    Conclusies:

    - Eind dit jaar heeft TT een investering van 200-400 miljoen in haar kaarten gedaan voor een HD map layer bovenop de reguliere kaarten. Binnen de bestaande begrotingen. Een flinke waarde vermeerdering van de TomTom kaarten, waar 5 jaar geleden nog flink op werd afgeschreven. Een andere waardevermeerdering is de samenwerking met Apple, geografische uitbreiding en de enorme groei in traffic dekking.

    - Er lijkt geen businesscase te zijn voor een individuele autobouwer om zelf echt op grote schaal (buiten tests om) HD maps te bouwen. Dat kost honderden miljoenen en dan heb je nog steeds gewoon de basiskaart nodig. Waarschijnlijk is het maakproces veel trager en duurder dan bij een professionele kaartenmaker. En aangezien je dat alleen voor eigen gebruik doet is dat duurder dan een licentie, waarbij de kosten door meerdere klanten worden gedragen.

    - Wie zelf een kaart(enlaag) maakt, moet ook de competenties, processen en de data bronnen hebben om die te kunnen onderhouden. Zelfs als je er dus een groot bedrag tegenaan gooit ben je er dus nog niet.

    - Het biedt ook wat context bij bijvoorbeeld een bericht dat Ford 6 miljoen euro investeert in Civilmaps, een startup. Een bedrag van 6 mio betekent bijna automatisch dat het vooral om research gaat. Je kunt daar 60 maar kilometer HD maps mee maken.

    - Iemand die zo'n kaartenlaag bezit heeft eigenlijk nog niet. Je hebt het fundament nodig (de basiskaart) en ook kaarten buiten de snelwegen. De HD map is slechts een aanvullende laag.

    - Nog even terugkomend op waardevermeerdering door de samenwerking met Apple. We horen gisteren nog zeggen (door HERE zelf) dat zij het probleem hebben over niet zoveel data te beschikken als een Google (en TomTom via Apple). De samenwerking met Apple heeft een enorme kwaliteitsimpuls aan TT gegeven. Dit zorgt voor een krimpend marktaandeel van HERE in Automotive. Ene HERE verdient 80% van haar geld in automotive. Zij hebben geen alternatieve kasstromen zoals TomTom heeft met Consumer en Telematics. (om even het bruggetje te slaan naar de IFA beurs vandaag en morgen). Dit kan ook de reden zijn dat het consortium partners zoekt, er moet geld bij…
  7. [verwijderd] 31 augustus 2016 09:58
    @Justin, je focust je vnl. op de 'huidige' manier van HD-Maps maken waarbij de initiële inwinning door Mapping-Vans gedaan wordt. Dit is natuurlijk een stroming, of een school geworden, maar is zeker niet de énige of zaligmakende manier waarop HD-Maps gemaakt kunnen worden.

    Verder schrijf je dat Tom2 al voldoende zou hebben aan crowdsourcing. Kun je aangeven in welke consumentenauto nú al cameragegevens gebruikt worden voor crowdsourced (realtime) map updates?

    Rondom het domein Autonomous Driving vinden vele wedlopen en krachtmetingen plaats. Maps(maar eigenlijk is het: data inwinning en onderhoud op grond waarvan een AD-auto kennis heeft van zijn omgeving en zich nauwkeurig in die ruimte kan plaatsen) is er daar maar één van.
    We moetn maar afwachten hoeveel lefgozrs als George Hotz en Mobileye's Shashua het gelijk aan hun zijde krijgen. Ik denk dat de race nog niet gelopen is en dat het te vroeg is om nu al te zeggen de de Tom2 manier dé manier is.
    Toch denk ik dat er uiteindelijk een consensusmodel ontstaat.
    Dit consensusmodel werkt uiteindelijk naar één gedeelde basis(HD?)-'map' toe voor iedere zelfrijdende auto.
    Waarom? De markt (OEM's, overheden, verzekeraars) wil geen kaartenset/localisatelaag die door verschillende partijen op meer dan één manier geïnterpreteerd kan worden en op meer dan één manier onderhouden moet worden.
  8. [verwijderd] 31 augustus 2016 10:23
    Nou volgens mij focus ik me niet op de huidige manier, maar wat volgens zowel de call met Frost & Sullivan het geval is, wat volgens mijn contacten met HERE het geval is en wat volgens Goddijn in de laatste conference call ook het geval is. Dat je eerst een fundament moet bouwen, dat gebouwd is met Lidar. En dat is ook hetgeen Tesla nu wil hebben.

    Dit is in elk geval wat Goddijn zegt:

    I think there's some important developments and more clarity has come through in the last couple of months. We've spoken, of course, on a continuous basis with a lot of executives with the carmakers. There was some doubt whether maps and high definition maps would be needed for autonomous driving, but I think that doubt has now gone away and I think universally industry leaders that we are talking to believe that highly accurate maps will be part of the center set that will drive autonomous cars over the road.

    So there is more clarity that high definition maps will be needed. There is also more experience now, people who -- [i]companies try to build those high definition maps from crowd-sourced data. That's not that easy. We believe and the industry believes that those high definition maps need to be made as we are making them using traditional methods in combination with crowd-sourcing technologies
    . So I think we are trending favorably there.[/i]

    Een ander sterk teken aan de wand is dat Mobileye nu zegt dat ze denken een waardevolle aanvulling te zijn op TomTom en HERE maps, dat ze zich ineens presenteren op een NDS meeting (daar waar de standaarden worden bepaald en waar TT een leidende rol speelt). Dus 'lefgozer' Shashua heeft gewoon te horen gekregen dat als hij iets wil betekenen op mapping gebied, dat ie zich moet aansluiten bij de mapping providers.
  9. [verwijderd] 31 augustus 2016 10:32
    quote:

    *Justin* schreef op 31 augustus 2016 10:20:

    Nou volgens mij focus ik me niet op de huidige manier, maar wat volgens zowel de call met Frost & Sullivan het geval is, wat volgens mijn contacten met HERE het geval is en wat volgens Goddijn in de laatste conference call ook het geval is. Dat je eerst een fundament moet bouwen, dat gebouwd is met Lidar. En dat is ook hetgeen Tesla nu wil hebben.

    Dit is in elk geval wat oom Harold zegt:

    I think there's some important developments and more clarity has come through in the last couple of months. We've spoken, of course, on a continuous basis with a lot of executives with the carmakers. There was some doubt whether maps and high definition maps would be needed for autonomous driving, but I think that doubt has now gone away and I think universally industry leaders that we are talking to believe that highly accurate maps will be part of the center set that will drive autonomous cars over the road.

    So there is more clarity that high definition maps will be needed. There is also more experience now, people who -- [i]companies try to build those high definition maps from crowd-sourced data. That's not that easy. We believe and the industry believes that those high definition maps need to be made as we are making them using traditional methods in combination with crowd-sourcing technologies
    . So I think we are trending favorably there.[/i]

    Dat klinkt natuurlijk leuk en helemaal in het straatje van Goddijn cs., maar hoe reeël is het?
    Het weerhoudt nieuwe bedrijven, startups komende van universiteiten er niet van om het tóch te proberen en uiteindelijk zal het ze lukken.
    Tesla heeft het over een Radar-pointcloud. Ook hen is het gelukt om lane-informatie te genereren uit relatief simpele crowdsourced data-inwinning.
    Ik heb helemaal geen vertrouwen in 'analisten' en al helemaal niet in anonieme bronnen, maar ik ga af op mijn eigen waarneming en nieuwsgaring. Ik zie echt dingen gebeuren die niet 100% overeen komen met de beweringen van Goddijn. Komende 4 maanden zijn in mijn ogen cruciaal voor het momentum.

    Verder krijg ik maar niet boven tafel hoe het Real-Time maps platform van Tom2 op dít moment functioneert, óf het wel functioneert en hoeveel van de updates er nú al 'hands-off' verwerkt worden (dmv AI-technieken).
    Maar: zíjn er eigenlijk al updates, want wáár haalt Tom2 nu zijn crowdsourced updates vandaan? Of is het ook alleen nog maar in testfase?
  10. Dokus. 31 augustus 2016 10:38
    Musk heeft aangegeven dat de nieuwere versie van autopilot ZONDER extra hardware te gebruiken is. Dus ook voor de al reeds rijdende modellen. Helaas dus geen roaddna, op korte termijn tenminste
  11. [verwijderd] 31 augustus 2016 10:40
    @Hik. Op universitair niveau vindt vast een hoop plaats. Zo schijnt er ook research te zijn of het mogelijk is om digitale informatie (camera based) om te zetten naar analoog (lidar based). Dit vertelde de Frost & Sullivan analist. Maar niks dat dus op enigerlei manier al is uitgevonden laat staan commercieel beschikbaar.

    Zo anoniem is het niet hoor. Een woordvoerder van HERE zegt tegen me: "We believe that lidar is essential to build HD maps for autonomous driving. You may already know everything about lidar, but just in case, here some more info: 360.here.com/2015/03/24/lidar.

    En TomTom is dezelfde mening toegedaan. Ik weet ook dat er startups zijn die lane layers proberen te maken op basis van crowdsourced camera data. Degene die daar het verst mee was, was Tesla. Die liet dit doen door een aantal studenten van de start-up Exonav (stelt niet zoveel voor) en ze doen ook dingen met Mapbox. Toch was het voor Tesla reden om lidar based HD maps te willen hebben. Dan waren die tests dus toch blijkbaar niet zo goed bevallen?

346 Posts
Pagina: «« 1 ... 4 5 6 7 8 ... 18 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht