Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: Doorbraak 458 aanstaande

Tweederde van het handelsjaar zit er op. Een jaar waarin, net als in 2011, een zeer belangrijke langetermijnbodem werd gevormd na een zeer forse en langdurige correctieve beweging. Deze bodem werd in februari bij 378,50 op de borden gezet.

In het eerste kwartaal vond een grote en klassieke omkeer plaats. Destijds zagen we al twee enorme hammers op de maandgrafiek ontstaan.

Opvallend is dat 2016 het jaar van de hammers op de maandgrafiek. Ook deze maand werd weer afgesloten met een hammer. Daarbij lagen de maandbodems van deze hammers steeds hoger. Inmiddels heeft de AEX dit jaar al zes hammers (in acht maanden tijd) gevormd in de maandgrafiek.

Weerstand onder druk

Op de daggrafiek werd gisteren opnieuw de zware weerstandszone onder druk gezet. Gisteren sprak ik al over de eerste speldenprikken die in de koersgrafiek werden uitgedeeld. Dit gold ook voor de dag van gisteren waardoor de opwaartse druk steeds verder wordt opgevoerd.

Dinsdag werd nog een intraday-top gevormd bij 457,70. Deze top werd gisteren verder opgehoogd naar een niveau van 457,90. Hierdoor ging het nog om een tiende van een punt om de jaartop van april te doorbreken.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Bodempatronen geactiveerd

Net als dinsdag wist de AEX ook gisteren niet de hoge niveaus vast te houden waarna de koers wegzakte en bijna op het laagste niveau van de dag sloot. Toch is er in het technische zeerkortetermijnbeeld niets aan de hand en staat de AEX aan de vooravond om de zware weerstandszone definitief te doorbreken.

De AEX is al twee dagen boven de toppen die werden gevormd na de jaartop in april, te komen. Deze toppen liggen rond de 456,50.

Toch is het essentieel voor de start van de volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend dat de AEX structureel boven de zone 456,50 tot 458 sluit. In dat scenario wordt de krachtige weerstandszone definitief gebroken. Ook worden dan twee bodempatronen geactiveerd.

  • Het eerste patroon is een sinds de bodem in juni (409) stijgende driehoeksformatie. Bij een dergelijk patroon is er sprake van oplopende bodems en een horizontale toppenlijn (456,50).
  • Het tweede is een omgekeerd hoofd-schouderpatroon, waarvan de neklijn ook in deze weerstandszone is te vinden.

Koersdoel bij 510

Vanuit beide patronen is een koersdoel te berekenen voor de daaropvolgende zes maanden van ongeveer 510. Dit ligt aan de bovenkant van mijn langere doel, de zone 495 tot 510.

Als laatste ligt aan de bovenkant van deze zware weerstandszone ook nog het 61,8%-Fibonacci-retracementniveau van de lange daling tussen de top van vorig jaar augustus (505) en de bodem van februari dit jaar.

Een belangrijke zone dus om te doorbreken en ik acht de kans groot dat dit in de komende dagen (week) kan gebeuren. Hierboven kan een versnelling plaatsvinden richting mijn eerstvolgende doel van 475, de top van november.

Rond dit punt verwacht ik de vorming van een top en een forsere daaropvolgende terugval voor de vorming van een volgende en hogere middellangetermijnbodem.

Snelle doorbraak

In het kortetermijnbeeld bleef de AEX boven zijn eerste steun van 454,15 (top van vorige week) en liet daarmee ook de dinsdag gevormde opwaartse gap openstaan. Deze gap is te vinden tussen de 452,70 en 453,40. Zolang deze gap open blijft staan, mag een snel verder opwaarts vervolg worden verwacht.

Onder de gap ontstaat meer neerwaartse ruimte richting de recente hogere bodems in het zeerkortetermijnbeeld die bij 447,95 en 446 zijn te vinden. Toch acht ik de kans groot dat er in de komende dagen een doorbraak boven de 458 wordt geforceerd waarna een krachtig verder opwaarts vervolg kan plaatsvinden.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht