Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
TA: Volgende halte bij 475

TA: Volgende halte bij 475

De jaartop werd gisteren verder opgehoogd naar 466,17. Hiermee is mijn eerstvolgende doel van 475 op 9 punten na genaderd, ofwel het opwaarts potentieel naar dit niveau ligt op ongeveer 2%.

De kans is groot dat de AEX in de komende tijd deze zware weerstand zal testen maar die zal in eerste instantie te sterk zijn.

Zodra deze weerstand in zicht komt, moeten we alert zijn op topvormingsignalen. Ik verwacht dat rond dit niveau een volgende tijdelijke top wordt gevormd waarna een forsere terugval kan plaatsvinden voor de vorming van een volgende bodem.

Einde correctieve periode

Pas daarna houd ik rekening met een verder opwaarts vervolg naar de zone 495 tot 510. De kans is naar mijn mening reëel dat deze zone richting het einde van het jaar nog op de borden kan komen.

Daarmee zou de forse en langdurige correctieve fase (van april 2015 tot en met februari 2016) volledig kunnen worden goedgemaakt in 2016. Het grootste deel van deze voormalige daling is inmiddels al goedgemaakt.

Een belangrijk signaal daarvoor was de structurele doorbraak door het laatste (61,8%) Fibonacci-retracementniveau van de daling eind vorige week. Dit niveau lag ook bij 458. Vanuit deze techniek weten we dat geregeld de gehele beweging ongedaan wordt gemaakt zodra het laatste Fibonacci-niveau wordt gebroken.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Tijdelijke top

Waarom een tijdelijke top bij 475? Een stijgende trend wordt gevormd door de hogere bodems. De kans is dus klein dat de AEX in een snelle run direct door zal zetten naar de 495 tot 510. Uitsluiten mogen we het niet, maar ik houd rekening met nog minimaal één correctieve beweging (daling 5% tot 10%) voordat de opwaartse weg naar 495 tot 510 wordt voortgezet.

De belangrijkste tussenliggende weerstand ligt bij 475. Dit is de novembertop van 2015. Dit was destijds het startpunt van een forse correctieve fase die drie maanden duurde en ongeveer 100 punten daling betrof.

Uiteindelijk zorgde deze fase voor de vorming van de zeer belangrijke langetermijnbodem bij 378,50 afgelopen februari. Met de doorbraak afgelopen vrijdag door de 456,50 tot 458 werd een brede zijwaartse fase afgerond. Deze fase is ontstaan na de vorming van de voormalige jaartop in april bij 458.

Bodempatronen afgerond

Deze fase viel verder binnen de grenzen van de stijgende middellange- en langetermijntrend en moest uiteindelijk zorgen voor een duidelijke en minder steile opgaande bodemlijn in het middellangetermijnbeeld. Deze bodem werd in juni gevormd bij de oude bekende langjarige steun van 409 tot 410.

Dit was de tweede bodem in het middellangetermijnbeeld na de vorming van de februaribodem bij 378,50. Ondanks dat ik al eerder de vervolgbeweging boven de 458 richting de 475 had verwacht, is het uitstel zeker niet slecht geweest in het technische beeld van de AEX.

Buiten de minder steile opgaande bodemlijn werden ook twee belangrijke en krachtige bodempatronen afgerond:

  • de stijgende driehoek sinds de genoemde junibodem, die eind vorige week geactiveerd werd boven de 456,50
  • een zeer groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon, dat werd geactiveerd boven de neklijn van 458

Naar 510

Beide hebben voor het komende halfjaar een te berekenen doel van 510 punten, gelijk aan de jaartop van vorig jaar. Voor de komende tijd kan de AEX (mogelijk al binnen een week of twee) naar de 475 punten. Onderliggend liggen nog kleine weerstanden bij 468,60 en 473.

Die ontstonden in november vorig jaar toen het topvormingsproces meerdere weken in beslag nam. Zelfs een overshoot naar de volgende weerstand bij 481 is niet uit te sluiten; dat hangt er mede vanaf hoeveel ruimte de DAX en de Stoxx Europe 600 op dat moment hebben tot hun volgende belangrijke weerstanden.

Steunpunten in het kortetermijnbeeld zijn te vinden bij het uitbraakniveau van afgelopen vrijdag ofwel bij 458 en 456,50. Daaronder ligt de bodem van vorige week bij 452,50. Een kortstondige terugtest naar deze niveaus zou geen enkel technisch probleem opleveren.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht