Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
TA: Wie luidt de bodembel?

TA: Wie luidt de bodembel?

De neerwaartse druk is nog steeds niet ten einde. Opnieuw werd de bodem verder verlaagd naar een niveau van 440,60. Hiermee heeft deze terugval de status van een correctie gekregen.

Een normale correctie bedraagt tussen de 5 en 10% daling en de grens van 5% daling is inmiddels overschreden met een terugval van ruim 25 punten. De vraag is nu tot waar deze correctieve beweging zal doorzetten.

In tegenstelling tot mijn eerdere visie in het zeerkortetermijnbeeld ruim een week geleden, komt deze correctie eerder dan verwacht. Ik was uitgegaan van een stijging tot ongeveer de novembertop van 475 voordat een normale correctie zou worden gestart. Die blijkt dus eerder plaats te vinden.

Volgende fase

De top in de AEX werd tot op heden bij 466,20 op de borden gezet, minder dan 9 punten onder mijn eerstvolgende opwaartse doel. Feit blijft wel dat met de eerdere beweging boven de zone 456,50 tot 458 de volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend werd gestart.

Hier lag de toppenzone die sinds april boven de markt lag. Met deze beweging werd een stijgende driehoek en een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon geactiveerd. Dit positieve omgekeerde hoofd-schouderpatroon blijft geldig ondanks de huidige correctieve beweging.

De opwaartse trends blijven dus gewoon intact in het middellangetermijnbeeld waarbij het eerste doel bij 475 is te vinden. Het langere doel voor de komende zes maanden ligt bij de zone 495 tot 510. Bij 510 ligt ook het te berekenen doel vanuit het omgekeerde hoofd-schouderpatroon.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Steunpunten

Sinds de forse eendaagse correctie in juni, de Brexit-correctie waarbij een belangrijke hogere middellangetermijnbodem bij 410 op de borden werd gezet, is dit pas de eerste correctie die sinds de tijd plaatsvindt van meer dan 5%.

Waar liggen de volgende steunpunten in het kortetermijnbeeld?

  • als eerste ligt bij 438 de bodem van begin augustus
  • vlak daaronder ligt het 200-daags gemiddelde bij 436,20
  • de stijgende bodemlijn langs de bodems van 378,50 en de junibodem van 410 ligt rond de 428,50

Zolang er geen verbeteringen optreden, mag een dergelijk diepe terugval niet worden uitgesloten. Maar ik vraag me af of het zover zal komen. Toch moeten we de komende dagen zeer alert zijn op omkeersignalen. Ik acht de kans groot op een plotselinge en snelle omkeer in de markt.

 

Laatste benen

De neerwaartse ruimte is redelijk beperkt en de kans is groot dat deze correctie op zijn laatste benen loopt. Het nadeel van deze terugval is echter dat die in een snelle vrije val plaatsvindt. Er is dus geen dalende toppenlijn te vinden in de AEX die gebroken moet worden om de correctie te beëindigen.

Opvallend is verder dat de RSI in een rap tempo de ondergrens van 30-punten nadert. Ook daar moeten we alert zijn op een omkeer. De eerste weerstand ligt in de zone 445 tot 446. Een opwaartse beweging hierboven geeft een eerste verbetering aan.

Verder ligt er nog een deel van een eerdere neerwaartse gap open tussen de 450,15 en 451,55.

 

Openingsgap

Ook vandaag is de kans aanwezig dat we met een openingsgap zullen starten. Een opvulling van deze gap (onderkant van gisteren bij 440,60) zorgt over de dag heen mogelijk ook voor de eerste verbetering. Maar we moeten vooral eventuele omkeerpatronen in de gaten houden.

Daggrafiek S&P 500
Daggrafiek S&P 500
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Kijken we naar andere indices dan valt op dat zowel de DAX en de S&P 500 de afgelopen dagen boven hun recente bodems wisten te blijven.

De S&P 500 vormde een meervoudige bodem rond de 2119 tot 2120. Vlak daaronder ligt nog een scherp oplopende bodemlijn bij 2095. Ook hier lijkt de neerwaartse ruimte dus beperkt en moeten we een omkeer scherp in de gaten houden.

Bodembel?

Ondanks dat deze terugval voor mij onverwacht kwam en uitliep op een correctie, blijven de opwaartse trends en eerdere omkeerpatronen intact. Het is dus zoeken in het middellangetermijnbeeld naar een volgende bodem vanwaar de AEX de aanval op de jaartop en hoger weer kan inzetten.

Wel zorgt deze correctie voor een langere tijdsduur voordat de novembertop van 475 behaald zal worden.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht