Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Grote kans op een snelle en plotselinge omkeer en forse opleving.

TA: Piercing line

Met een dieptepunt van 439,93 werd de bodem van begin augustus bijna bereikt. Deze bodem ligt bij 438. Of hiermee de bodembel al heeft geklonken, is nog niet te zeggen. Wel werd een bodempatroon gevormd, een piercing line. Dit is een halve bullish engulfing, ook een tweedaags omkeerpatroon.

Na de eerdere hammer, die weer werd opgeheven, is dit opnieuw een mogelijk bodemsignaal tijdens deze correctieve beweging. Inmiddels bedraagt de daling al ruim 26 punten vanaf de recente hogere jaartop. Dit betekent dat de terugval ruim 5% bedraagt en daarmee in mijn categorie valt van een normale correctie.

Ik verwacht wel dat deze terugval op zijn laatste benen loopt, vooral ook als ik kijk naar een aantal buitenlandse indices. We moesten vooral alert zijn op de vorming van bodempatronen in de buurt van belangrijke steunpunten. Met de piercing line net boven de 438 is een eerste signaal gegeven.

Twee bodems

Maar het vervolg in de komende dagen is dan belangrijk. Een beweging onder de 439,90 zorgt voor de opheffing van dit omkeerpatroon. In dat scenario mag meer neerwaartse druk worden verwacht. Het eerste steunpunt ligt dan bij 438 en vlak daaronder is verder nog het 200-daags gemiddelde te vinden bij 436,20.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Binnen de stijgende middellangetermijntrend zijn dit jaar twee belangrijke bodems gevormd. De eerste werd in februari geplaatst, het eindpunt van de zeer langdurige en forse correctie. Deze bodem ligt bij 378,50. Tijdens de langdurige zijwaartse periode vanaf de april-top bij 458 werd uiteindelijk een eerste hogere middellangetermijnbodem in juni gevormd bij 410.

Stijgende bodemlijn

Langs deze twee bodems is een stijgende bodemlijn te trekken die momenteel rond de 428,70 ligt. Het nadeel van deze lijn is dat er buiten het dieptepunt slechts één hoger raakpunt is. Het is vanuit de technische analyse een bekend verschijnsel dat hoe vaker een steunlijn wordt getest, hoe krachtiger die wordt.

Maar in het middellangetermijnbeeld kost dit nu eenmaal tijd.

Een belangrijk signaal in het langere technische beeld was de recente opwaartse doorbraak van de zware weerstandszone tussen 456,50 en 458. Hiermee werd ook een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon afgerond met een te berekenen koersdoel van 510 punten.

Dit blijft voor het komende halfjaar de bovenkant van mijn volgende doelzone, de zone 495 tot 510. Ondanks dat mijn eerste doel niet werd bereikt (minder dan 9 punten) blijft voor de komende periode mijn eerstvolgende doel liggen bij 475.

Dit niveau had ik enkele maanden geleden al op de borden verwacht. Maar destijds bleek de zone 456,50 –tot 458 steeds te sterk. Het voordeel van dit uitstel destijds was het feit dat uiteindelijk een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon werd gevormd.

Let op 439,90

 

Hoe nu verder in het kortetermijnbeeld?

De steunpunten zijn bekend en zolang de AEX in de komende dagen boven de 439,90 weet te blijven, blijft het piercing line-bodempatroon intact. Daaronder ontstaat meer ruimte en moeten we op zoek naar nieuwe bodempatronen.

Aan de bovenkant ligt als eerste belangrijke punt de nog niet volledig opgevulde neerwaartse gap tussen de 450,15 en 451,55. Als we overigens de Fibonacci-techniek toepassen op deze correctie (van 466,20 naar 439,90) dan ligt het eerste niveau ook bij 450,15.

Een opvulling van de gap zou dus een krachtig volgend signaal zijn waarbij ook het eerste Fibonacci-niveau opwaarts wordt gebroken. Onderliggend is alleen nog een zone bij 445 tot 446 te vinden als eerste weerstand.

Snelle draai

 

Toch verwacht ik dat deze terugval op zijn laatste benen loopt omdat opnieuw een bodemsignaal werd gegeven. De kans op een snelle en plotselinge omkeer en forse opleving acht ik groot in de komende dagen.

Een ander positief signaal is de algemene opinie dat geregeld een contrair signaal is. Ik zie steeds meer mediaberichten en analyses die uitgaan van een aanzienlijk verdere daling. Ik verwacht dit niet en we moeten alert zijn op een plotseling en krachtige opgaande beweging.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht