Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
AEX-bodempatroon opgeheven

TA: Test augustusbodem

Opnieuw werd het bodempatroon afgelopen vrijdag opgeheven. Woensdag en donderdag werd een piercing line gevormd, maar dit patroon werd met en verdere verlaging van het dieptepunt vrijdag weer opgeheven. Dit gebeurde begin vorige week ook al met een gevormde hammer in de daggrafiek.

Hiermee was de neerwaartse druk dus nog niet ten einde. Ondanks deze verdere verlaging en opheffing van een nieuw bodempatroon, blijf ik bij mijn mening dat deze terugval op zijn laatste benen loopt.

Met een intraday-dieptepunt bij 437,60 werd de bodem van begin augustus teruggetest. Deze dubbele (tweezers-)bodem lag destijds bij 437,85 om precies te zijn. Opnieuw een belangrijk steunpunt in het kortetermijnbeeld. De terugval ontstond voor mij toch redelijk onverwacht en verliep krachtig en snel.

Normale correctie

Deze terugval bedraagt tot op heden al 28 punten en kreeg medio vorige week al de status van een normale correctie. Bij een normale correctie ga ik uit van een daling van 5% tot 10%. Tot op heden bedraagt de daling ongeveer 6%.

De laatste keer dat we een correctie voor onze kiezen kregen in de AEX was in juni tijdens de Brexit-correctie. Destijds viel de AEX in een dag tijd terug naar de belangrijke en eerste hogere middellangetermijnbodem van 410.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Stijgende bodemlijn

Vlak onder dit steunpunt van 437,85 ligt nog het 200-daags gemiddelde bij 436,20 en een opgaande bodemlijn. Deze bodemlijn startte bij de zeer belangrijke langetermijnbodem die in februari werd gevormd.

Deze bodem volgde op de lange en forse correctieve fase die vergelijkbaar is met de bewegingen die in 2011 plaatsvonden voor de vorming destijds van ook een zeer belangrijke langetermijnbodem.

Na een stijging van 80 punten tot een top in april bij 458 volgde een maandenlange zijwaartse periode die uiteindelijk zorgde voor de eerste hogere middellangetermijnbodem in juni bij 410. Langs deze twee bodems is een stijgende bodemlijn te trekken die momenteel bij 429,30 ligt.

Het nadeel van deze lijn is dat er slechts één hoger raakpunt is te vinden waardoor de kracht van deze lijn nog beperkt is. Hoe vaker een steunpunt wordt getest, hoe krachtiger die wordt. Toch acht ik de kans beperkt dat de AEX zo ver zal terugvallen.

Krachtige draai?

Ondanks dat de eerste twee omkeerpatronen werden opgeheven, moeten we alert blijven op de vorming van nieuwe patronen. Met de test van de steunpunten blijf ik van mening dat een krachtige opwaartse draai snel kan plaatsvinden. De opwaartse ruimte is inmiddels weer fors geworden.

Ik had eerlijk gezegd pas een correctie verwacht na een test van de zware weerstand bij 475, maar verder dan de vorming van een top bij 466,20 kwam de AEX niet. Hierna volgde de huidige in een rechte lijn verlopende correctie.

De eerste verbetering treedt op zodra het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau van deze correctie opwaarts wordt gebroken. Dit niveau ligt bij 448,50. Daarboven ligt verder nog de te sluiten gap (het laatste deel van een eerdere brede neerwaartse gap) tussen de 450,15 en 451,55.

Wanneer 475?

De eerste weerstand ligt overigens bij de zone 445 tot 446. Voor de komende weken verwacht ik dat na de afronding van deze correctie de weg weer openstaat voor een beweging naar de 466,20-top tot de 475 punten.

De vraag die hierna optreedt, is of de AEX nogmaals een correctie zal doormaken voordat de 475 wordt gebroken. Maar over die vraag hoeven we op dit moment nog niet over na te denken. Voor nu moeten we alert zijn op de verwachte krachtige omkeer in de markt.

Daggrafiek S&P 500
Daggrafiek S&P 500
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

S&P 500: Opwaartse druk

In tegenstelling tot de AEX lijkt de S&P 500 al wel een sterke bodem te hebben gevormd. Daar werd vorige week rond de 2119 tot 2120 een meervoudige bodem gevormd. Hiermee werd een oude top teruggetest en bleef de koers nog ruim boven de zeer scherp stijgende en uiteindelijk onhoudbare opgaande bodemlijn net onder de 2100 punten.

Voor de komende weken verwacht ik dat de opwaartse druk op de 2200-puntengrens (waar een Fibonacci-projectieniveau is te vinden) weer zal worden opgevoerd. Een verdere stijging in de komende periode naar hogere jaartoppen is het meest reële scenario naar mijn mening.

Vanwege andere verplichtingen zal er morgen waarschijnlijk geen TA van mij verschijnen.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.