Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
TA: Dubbele bodem

TA: Dubbele bodem

Na de vorming eind vorige week van een dubbele bodem rond de 437,50 tot 438 is de AEX bezig met een nieuwe opmars. Deze dubbele bodem bestaat uit:

  • de bodem van vorige week
  • de bodem van begin augustus

De vraag is alleen of deze stijging van de laatste dagen zal leiden tot de vorming van een eerste lagere top in het zeerkortetermijnbeeld, of dat een bodem is gezet en de AEX in de komende weken de druk op de recent verhoogd jaartop bij 466,20 weer zal opvoeren.

Rechte lijn

De recente terugval zorgde voor een daling in bijna een rechte lijn vanaf de 466,20 (nieuwe hogere jaartop) tot aan de 437,60. Hiermee is er sprake van een normale correctie (daling van 5 tot 10%) van ruim 28 punten. Deze daling kwam voor mij onverwacht.

Ik had eerst een stijging verwacht richting de zware weerstand van 475 en daarna pas een normale correctie. Maar deze correctie werd dus al eerder gestart, na de vorming van een top bij 466,20, een niveau waar eigenlijk geen weerstand lag.

Omdat deze daling in een rechte lijn verloopt, is er nog geen duidelijke dalende toppenlijn in het zeerkortetermijnbeeld te zien. De huidige opgaande tegenreactie kan natuurlijk uitmonden in de vorming van een lagere top, maar dat moet ik eerst nog zien.

De onderliggende kracht is namelijk groot en ik gaf in de afgelopen week al aan dat we vooral in de buurt van belangrijke steunpunten extra alert moesten zijn op een plotselinge opwaartse draai.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Dubbele bodem definitief?

Gisteren wist de AEX de eerste weerstandszone te testen, bij 445 tot 446. Een intraday-beweging hierboven zorgde voor een hoogste dagstand bij 446,50. Toch was het slot weer onder deze zone.

Belangrijker dan deze weerstandszone is het eerste (38,2%) Fibonniveau van de gehele correctie van de afgelopen twee weken. Dit niveau ligt bij 448,50. Een slotkoers hierboven betekent in ieder geval dat de scherpe kantjes van deze correctieve beweging ten einde zijn gekomen.

In dat scenario is de kans groot dat de dubbele bodem definitief is gevormd bij 437,60 tot 437,85. Meer bevestiging treedt overigens pas op zodra het laatste deel van een eerdere neerwaartse gap tussen de 450,15 en 451,55 wordt gesloten.

Stijgende bodemlijn

Maar een doorbraak van het eerste Fiboniveau zou al een aanzienlijke verbetering opleveren. Het blijft lastig om aan te geven wanneer een correctie die de vorm van een vrije val heeft, ten einde is gekomen. Ondanks deze correctie blijft de opwaartse trend intact.

Zowel in het middellange- als langetermijnbeeld. Zodra deze opleving in een lagere top in het zeerkortetermijnbeeld uitmondt, blijft de kans aanwezig dat de AEX op zoek gaat naar de sinds februari dit jaar stijgende bodemlijn.

Deze opgaande beweging startte bij 378,50 in februari en loopt langs de hogere middellangetermijnbodem die in juni bij 410 op de borden werd gezet. Het nadeel van deze lijn is dat er pas één raakpunt buiten het startpunt is te vinden. Hierdoor blijft de waarde van deze lijn beperkt.

Vandaag ligt deze opgaande bodemlijn bij 429,70. Bovenliggend is nog een kleine gap te vinden bij 434,60 en natuurlijk het vlakke 200-daags gemiddelde bij 436,20.

Op weg naar 466?

Mijn visie is dat er in de komende dagen meer bevestiging zal optreden dat de dubbele bodem is geplaatst net onder de 438. Voor de komende weken verwacht ik dat de opwaartse druk op de jaartop bij 466,20 weer verder zal worden opgevoerd.

Mijn eerstvolgende doel ligt bij 475 en het uiteindelijk doel voor het komende half jaar ligt bij de zone 495 tot 510. Maar eerst eens bezien of in het zeerkortetermijnbeeld een dubbele bodem is gevormd en de AEX weer op weg kan naar 466 en hoger, of dat er slechts een lagere top in de maak is waarna de dubbele bodem opnieuw onder druk gezet kan worden.

Kijkend naar de situatie in veel andere indices en de ondertoon in de AEX zelf, verwacht ik dat het dubbelebodemscenario kansrijk is en daarmee de opwaartse weg weer kan worden hervat.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht