Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Is de AEX-bodem gezet?

TA: Verdere verbeteringen

Met een kleine opwaartse gap vervolgde de AEX gisteren de opgaande weg. Deze gap bedraagt ongeveer 0,40 punt en ligt tussen 446,50 en 446,90. De intraday-top lag gisteren bij 450,15. Hiermee werd precies het nog openstaande deel van een eerdere neerwaartse gap aan de onderkant getest.

Deze gap is te vinden tussen de 450,15 en 451,55.

Ook vond met deze intraday-top een test van het 50-daags gemiddelde plaats. Met deze beweging werd verder intraday het eerste (38,2%) Fiboniveau van de recente correctie gebroken. Dit niveau ligt bij 448,50 en een doorbraak betekent een duidelijke verbetering en neemt de scherpe kantjes van deze daling weg.

Bodem gezet

De kans is hiermee ook groot geworden dat de bodem is gezet bij 437,60. Deze bodem werd afgelopen vrijdag op de borden gezet. Dit betekende bijna een test van het vlakke 200-daags gemiddelde, maar ook een test van de vorige bodem van begin augustus bij 437,85.

Er is dus een dubbele bodem geplaatst in de zone 437,50 tot 438. Ik gaf al aan dat dit een belangrijk niveau was om in de gaten te houden waarna een krachtige omkeer zou kunnen plaatsvinden. In deze omkeersituatie bevindt de AEX zich de laatste dagen.

Inmiddels heeft de AEX alweer ruim 12 punten goedgemaakt van de daling van 28 punten.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Hertest jaartop

De daling van de afgelopen weken zorgde voor een normale correctie in de AEX, een daling van ongeveer 6%. Deze correctie kwam eerder dan ik had verwacht, maar zorgt verder niet voor een verandering in mijn visie voor de komende weken en maanden.

Ik had enkele weken geleden eerst een test van de zware novembertop bij 475 verwacht voordat een correctie zou plaatsvinden. Deze correctie is dus eerder gekomen waarbij de AEX zijn jaartop verhoogde naar een niveau van 466,20, minder dan 9 punten onder mijn eerdere doel.

Voor de komende weken acht ik de kans groot op een hertest van de jaartop en een vervolg naar de 475. Bij een beweging naar de 475 zouden we opnieuw alert moeten zijn op de vorming van toppatronen en de mogelijke start van een volgende correctie.

Consolidatie bij 475

Maar door deze vervroegde correctie is de kans aanwezig dat er alleen consolidatie rond de 475 plaatsvindt waarna deze weerstand opwaarts wordt verlaten. Maar het is nu nog te vroeg om daar over na te denken.

Het eerste steunpunt in het kortetermijnbeeld ligt nu bij de gisteren gevormde opwaartse gap tussen de 446,50 en 446,90. De onderkant komt daarmee bijna overeen met de eerdere steunzone, de bodems van medio augustus die in de zone 446 tot 446,30 liggen.

Aan de bovenkant ligt natuurlijk de zone 450,15 tot 451,55. Deze zone kan vandaag onder druk worden gezet. Een sluiting van deze gap zou meer bevestiging geven aan het bodemvormingsscenario dat ik in de afgelopen dagen heb neergelegd.

Omkeerpatroon

Interessant wordt het als de AEX vandaag met een opwaartse gap boven de 450,15 breekt. Dan wordt de 450,15 het eerste steunpunt en zou een groot omkeerpatroon kunnen worden afgerond. Boven de 451,55 ligt verder bij 452 nog het 50%-Fiboniveau van de recente correctie.

Daarboven ligt natuurlijk weer de oude bekende zone 456,50 tot 458 en de jaartop bij 466,20 als volgende opwaartse richtpunten in het zeerkortetermijnbeeld.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht