Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
AEX-terugval is normaal na de snelle stijging

TA: Nu weer omkeren

Er was gisteren weer sprake van een forse beweging. Met een nieuwe neerwaartse gap zakte de AEX door zijn eerste steunpunten heen:

  • het 50-daags gemiddelde van 450,80
  • de eerdere opwaartse gap tussen 450,15 en 450,50

Ik gaf al aan dat een dergelijke neerwaartse doorbraak meer ruimte zou vrijmaken richting de zone 446 tot 446,90. Het neerwaarts potentieel leek daarmee beperkt. Dit is een normale tegenreactie na de forse en snelle opgaande beweging vanaf de recente bodem van 437,60.

Nu draaien?

Met een intraday-dieptepunt van 446,86 werd deze onderliggende steunzone ook precies getest. In deze zone ligt de oude bekende horizontale steun bij 446 en de eerste openstaande gap tussen de 446,50 en 446,90. Met de intraday-bodem van gisteren werd dan ook precies de bovenkant van deze volgende steunzone getest.

Ook in andere indices is het neerwaarts potentieel na de forse daling van gisteren al direct beperkt geworden. Ik acht de kans op een opwaartse draai in de markt dan ook groot waarbij de opwaartse druk in de komende week of weken naar de jaartop en hoger weer kan worden opgevoerd.

Door de neerwaartse doorbraak van 450,15 is de kans klein geworden dat de jaartop bij 466,20 nog deze week zal worden getest.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

In de technische indicatoren blijft de ondertoon ook nog steeds positief:

  • De RSI was na de forse terugval in de afgelopen weken alweer bezig aan een krachtige opgaande beweging. De terugval van gisteren kan daarbij zorgen voor de eerste hogere zeerkortetermijnbodem.
  • De MACD gaf afgelopen vrijdag voor het eerst weer een positieve crossing.

De beweging van gisteren in de AEX heeft nog niet voor een nieuwe neerwaartse crossing gezorgd. Een interessant moment om weer opwaarts te draaien.

In het langere beeld is er sprake van een gematigd opgaande middellangetermijntrend. Het startpunt hiervan ligt bij de zeer belangrijke langetermijnbodem die in februari werd gevormd bij 378,50.

Versteiling

De lange zijwaartse fase die in april startte zorgde uiteindelijk in juni voor de vorming van de eerste hogere middellangetermijnbodem bij 410. Langs deze bodems is de stijgende middellangetermijnbodemlijn te trekken.

Na de hogere jaartop bij 466,20 vond eerder dan ik had verwacht de correctie plaats. Deze correctie zorgde voor de vorming van een dubbele bodem rond de 437,50 tot 438. Deze bodem was gelijk aan de bodem van begin augustus en zorgde bijna voor een terugtest van het 200-daags gemiddelde.

Hiermee lijkt een versteiling te zijn opgetreden in het technische beeld. Langs de bodems van 410 en de 437,60 is een stijgende kortere bodemlijn te trekken die vandaag bij 440,50 ligt. Dit kan voor de komende maanden een belangrijke steunlijn gaan worden.

Correctie bij 475?

Ook is het afgeronde grote omgekeerde hoofd-schouderpatroon nog steeds geldig met een te berekenen koersdoel dat gelijk ligt aan de top van vorig jaar bij 510. Zolang de trends intact blijven, acht ik de kans groot dat in het komende half jaar de zone 495 tot 510 wordt getest. Zover is het nu nog niet.

Voor de komende tijd verwacht ik een beweging naar de 475 en mogelijk de 485. De 475 is al lange tijd mijn doel in het middellangetermijnbeeld, maar doordat de correctie eerder plaatsvond dan verwacht, is de kans aanwezig dat deze weerstand niet zal zorgen voor een volgende correctie.

Een beweging naar de 485 in de komende twee maanden blijft een reële mogelijkheid voordat een volgende correctie zal plaatsvinden. Hier ligt het 161,8%-Fiboniveau van de recente afgeronde correctie.

Weinig weerstand

Het neerwaarts potentieel is naar mijn mening beperkt en de kans is reëel dat de terugval met de test van de zone 446 tot 446,90 alweer ten einde is gekomen. Vooral als we ook kijken naar de andere indices en de technische indicatoren. Dit blijft het eerste steunpunt in de markt.

Weerstand ligt bij het 50-daags gemiddelde van 450,80 en de gisteren gevormde neerwaartse gap tussen de 451,60 en 453,50. Tot aan de 466,20-jaartop ligt daarna alleen nog weerstand bij de voormalige jaartop van 458, een niveau dat eind vorige week al even werd getest.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht