Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Opwaarts AEX-potentieel is groot

TA: Waar komt de bodem?

Met trots wil ik u als eerste meedelen dat ik dit jaar voor de vierde achtereenvolgende keer ben genomineerd voor een Gouden Stier-publieksprijs. In 2014 won ik - mede door uw stem - de Gouden Stier voor Beste Beleggingsexpert.

Dit jaar zit ik in finale voor de publieksprijs Gouden Stier voor Beste Technisch Analist. Hopelijk mag ik ook dit jaar weer op uw stem rekenen. Stemmen kan hier

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Nu terug naar de markt. Ondanks de terugval van de laatste dagen zijn alle trends nog opwaarts gericht. Ik gaf gisteren aan dat de kans op een omkeer reëel was, maar de bodem blijkt nog niet te zijn gezet .Het neerwaarts potentieel blijft echter beperkt.

Maandag testte de AEX nog precies de bovenkant van een steunzone in het kortetermijnbeeld. Deze steunzone ligt tussen de 446 en 446,90. Met een intraday-dieptepunt van 446,85 werd die dag de bovenkant nog precies getest.

Deze lagere steunpunten kwamen in zicht na de neerwaartse doorbraak van de zone 450,15 tot 450,50. In die zone lag de tweede opwaartse gap sinds de bodem van de recente correctie bij 437,60 op de borden werd gezet. Samen met de bodem van begin augustus, is rond de 437,50 een dubbele bodem gevormd.

Geen trendbreuk

Buiten de genoemde gap lag aan de bovenkant (450,50) toen ook het 50-daags gemiddelde. De neerrwaartse doorbraak hiervan zorgde voor meer potentieel omlaag naar in eerste instantie de zone 446 tot 446,90. In deze zone lagen:

  • de eerste opwaartse gap en
  • de oude bekende steun van 446

De terugval van gisteren ging intraday nog wat dieper, maar dit zorgde niet voor een trendbreuk in het kortetermijnbeeld. Alle eerdere opwaartse gaps zijn inmiddels opgevuld en het intraday-dieptepunt van gisteren was bij 444,15 te vinden.

Opwaartse omkeer

De vraag is nu of er nog een diepere en verdere terugval zal komen, of dat dit een overshoot in het zeerkortetermijnbeeld was, aangezien de AEX op slotbasis wel weer boven de 446 wist te sluiten.

Deze vraag is nog niet te beantwoorden, maar ik acht de kans op de vorming van een hogere kortetermijnbodem (na de recente bodem bij 437,60) wel groot en een opwaartse omkeer blijft het meest reële scenario naar mijn mening. De technische indicatoren wijzen ook op een opwaarts vervolg:

  • De RSI is nog steeds bezig met de vorming van de eerste hogere kortetermijnbodem na de recente forse terugval.
  • De positieve crossing in de MACD is nog niet opgeheven.

Beide indicatoren hebben nog een aanzienlijk opwaarts potentieel vanaf de huidige niveaus. In de grafiek zelf ligt aan de bovenkant als eerste weerstand het 50-daags gemiddelde bij 451. Vlak daarboven ligt de recente neerwaartse gap tussen de 451,60 en 453,50. Overige weerstanden liggen nog bij:

  • 458 (recente top en voormalige jaartop)
  • 466,20

Dalende toppenlijn

Ongetwijfeld dat er gewezen zal worden op een mogelijke dalende toppenlijn langs de toppen van 466,20 en 458, maar deze lijn zal pas een belangrijke weerstand worden zodra er ook een lagere bodem onder de 437,60 wordt gevormd en die kans acht ik beperkt.

Aan de onderkant ligt als eerste steunpunt 446, een niveau dat gisteren kortstondig werd gebroken. Verder ligt het dieptepunt bij 444,15 en een voormalig langetermijn-Fiboniveau bij 442. De kortere opgaande bodemlijn is verder nog te vinden bij 440,80.

Deze bodemlijn lijkt een nieuwe en steilere opgaande bodemlijn te zijn geworden die loopt langs de junibodem van 410 en de recente hogere bodem bij 437,60. Of deze volgende steunpunten nog behaald gaan worden, is de vraag.

Onder de zone 437,50 tot 438 zal er pas een verslechtering in het technische beeld voor de komende weken ontstaan.

Hogere kortetermijnbodem

Mijn voorkeursscenario gebaseerd op de (opgaande) trendontwikkeling, de bewegingen in belangrijke buitenlandse indices en de technische indicatoren is een draai in de komende dagen en de bevestiging dat een hogere kortetermijnbodem is gevormd.

Het opwaarts potentieel is relatief groot. Het eerste doel ligt bij de recente jaartop van 466,20 en daarboven acht ik in de komende weken een beweging naar 475 (top november) tot de 485 mogelijk. Bij 485 is het 161,8%-Fiboprojectieniveau te vinden van de recente terugval.

Maar ook in het middellangetermijnbeeld richting mijn uiteindelijke doelzone van 495 tot 510 zal de opwaartse weg worden gekenmerkt door een of meerdere correctieve beweging om de buitengrenzen van de trend aan te geven.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht