Word abonnee en neem Beursduivel Premium

TA: Opwaartse druk opvoeren

Veel aandelenindices lijken in de afgelopen dagen een hogere danwel gelijke kortetermijnbodem op de borden te hebben gezet. De DAX en de Stoxx Europe 600 testten precies hun eerdere septemberbodem. Hiermee is een dubbele bodem gevormd.

Deze bodems vielen wel binnen de grenzen van de sinds juni steilere opgaande kortetermijntrend. De AEX bleef boven de septemberbodem bij 437,60 en daarmee vormde de AEX weer een gelijke bodem met de bodem van begin augustus.

De bodem van de afgelopen dagen lag bij 444,15 waarmee de koers ook enkele punten boven de sinds juni stijgende bodemlijn bleef. Deze lijn loopt namelijk langs de bodems van 410 uit juni en de 437,60 van twee weken geleden. Vandaag ligt deze opgaande bodemlijn bij 441.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Pas een structureel slot onder zowel 441 en 437,60 zou voor een verslechtering in het kortetermijnbeeld zorgen waarna het aanzienlijk langer zou duren voordat de AEX opnieuw richting zijn jaartop en het volgende opwaartse doel van 475 ten strijde zou kunnen trekken.

Maar dat is niet mijn verwachting. Zoals ik in de afgelopen dagen al aangaf was de kans op bodemvorming en een snelle omkeer reëel waarna de opwaartse druk op de jaartop weer kon worden opgevoerd.

Inmiddels brak de AEX al opwaarts door zijn 50-daags gemiddelde bij 451, een duidelijk signaal dat de bodem is gezet bij 444,15 in het zeerkortetermijnbeeld. Gisteren sloot de AEX ook het grootste deel van de eerdere neerwaartse gap tussen de 451,60 en 453,50. Er staat nog een deel open tussen de 453,30 en 453,50.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Vandaag zal de AEX waarschijnlijk met een forse opwaarts gap openen waardoor de zone 453,30 tot 453,50 het eerste steunpunt wordt. Mocht de AEX hier in de komende dagen boven blijven, dan is een klein island reversal-patroon ontstaan.

Ik noem hem klein ondanks de forse uitschieters doordat de eerste neerwaartse gap bijna werd gesloten. Voor de komende dagen kan de AEX de druk op de recente top bij 458 weer opvoeren. Dit is de laatste weerstand tot aan de jaartop van 466,20.

Ik las gisteren in de commentaren dat dit een valse uitbraak zou zijn geweest. Ik ben het daar niet mee eens. De uitbraak was wel degelijk een belangrijk signaal. De AEX bleef hier namelijk meerdere dagen boven waarmee een zware weerstandszone (456,50 tot 458) opwaarts werd gebroken en een groot bodempatroon werd afgerond.

Ik had echter wel verwacht dat de AEX verder zou oplopen richting de 475 voordat een correctie van 5 tot 10% zou optreden. Vanuit het niets draaide de AEX echter bij 466,20 waar ook geen weerstand lag en startte daarmee de correctie van 6%.

Test van 458

Verder is de trend gewoon opwaarts gericht in alle tijdstermijnen en werd met de eerdere opwaartse doorbraak de volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend gestart. De technische indicatoren ontwikkelen zich ook sterk.

De RSI heeft een hogere bodem in het kortetermijnbeeld gevormd en kan de opwaartse druk naar de recente top weer opvoeren. De positieve crossing in de MACD is ook intact gebleven en beide indicatoren hebben een aanzienlijk opwaarts potentieel.

Voor de komende dagen (week) is een test van de 458 realistisch. Mogelijk dat er enige hapering optreedt maar voor de komende tijd verwacht ik een verder opwaarts vervolg naar 466,20 en 475. De vraag is of de AEX bij de 475 opnieuw een correctie start, of na enige consolidatie direct doorzet richting de 485.

Hier ligt het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van de voormalige correctie tussen de 466,20 en 437,60. Steunpunten in het kortetermijnbeeld liggen nu bij 453,30 tot 453,50 en het 50-daags gemiddelde van 451 en de 448,50.

Daggrafiek WTI-olieprijs
Daggrafiek WTI-olieprijs
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

WTI-doel opgehoogd

In de olieprijs (WTI) is ook een langdurig bodemvormingscenario te zien in de afgelopen weken. De opgaande trend is intact en in de afgelopen weken vormde de koers een meervoudige bodem rond de 43.

Hiermee bleef de olieprijs binnen de grenzen van de stijgende middellangetermijntrend en boven het 200-daags gemiddelde. In de afgelopen dagen vormde de koers een hogere bodem bij 44 en rondde de olieprijs gisteren af met een bullish engulfing-bodempatroon.

Voor de komende tijd zal de druk naar de 51-weerstand weer kunnen worden opgevoerd. Dit is mijn voormalige doel voor dit jaar dat ik in februari afgaf met een stand destijds rond de 30 tot 33. Dit doel heb ik verder opgehoogd naar 62.

Als we kijken naar het enorme omgekeerde hoofd-schouderpatroon dat in de afrondende fase zit en wordt geactiveerd boven de 51, dan ontstaat voor het komende jaar zelfs een te berekenen doel van 74. De opwaartse potentie in de olieprijs blijft dus groot.

Een laatste huishoudelijke mededeling. Morgen ben ik afwezig. Ik wens u alvast een goed weekend en tot maandag.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht