Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
WTI: vervolgbeweging richting 62

TA: Weerstand bij 457 tot 458

Na de forse bewegingen in de afgelopen week was er gisteren weer een rustige handelsdag. Daarbij lag de slotkoers ook relatief dicht bij de openingskoers. Het verschil tussen de intraday-top en -bodem was minder dan 3,5 punt.

In de komende dagen verwacht ik dat de druk op de weerstandszone 457 tot 458 weer zal worden opgevoerd. De trends in de verschillende tijdstermijnen zijn allemaal opwaarts gericht. De terugval van vorige week zorgde voor een nieuwe test van de kortere stijgende bodemlijn.

Deze stijgende kortetermijnbodemlijn startte bij de bodem in juni van 410 en loopt langs de recente septemberbodem van 437,60. Eind vorige week werd deze bodemlijn met een intraday-dieptepunt van 442,70 opnieuw op een haar na getest. Vandaag ligt deze steunlijn bij 442,60.

Belangrijke bodem

Als we verder uitzoomen dan zien we dat in februari een zeer belangrijke langetermijnbodem werd gevormd na een forse en langdurige correctieve fase. Hiermee is ook de sinds 2009 stijgende langetermijntrend intact gebleven.

In het middellangetermijnbeeld was deze bodem in februari bij 378,50 het startpunt van een nieuwe stijgende middellangetermijntrend. Toch duurde het tot de Brexit-correctie in juni voordat we de definitieve steilheid van deze opgaande middellangetermijntrend konden intekenen.

Deze eendaagse correctie zorgde destijds voor de vorming van de eerste hogere middellangetermijnbodem bij 410.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De belangrijkste steunpunten in het kortetermijnbeeld zijn:

  • het 50-daags gemiddelde van nu 450,70
  • de oude bekende horizontale steun van 446
  • het dieptepunt van afgelopen vrijdag bij 442,70
  • de opgaande kortetermijnbodemlijn van nu 442,60

Pas een structurele slotkoers onder zowel deze opgaande kortetermijnbodemlijn als de dubbele bodem in de zone 437,60 tot 438 zorgt ervoor dat de stijgende kortetermijntrend ten einde komt. Deze dubbele bodem werd in augustus en september gevormd.

Daaronder blijft de opgaande middellangetermijntrend wel intact maar zal een nieuwe modus in het kortetermijnbeeld moeten worden gezocht. Een dergelijke neerwaartse doorbraak zou er ook voor kunnen zorgen dat het volgende richtpunt bij 475 voorlopig niet meer in zicht zal komen.

Opwaartse druk

Dit is echter niet mijn uitgangspunt. Ik verwacht dat de jaartop verder kan worden opgehoogd in de komende weken. De eerste belangrijke weerstand ligt bij 457 tot 458. Hier werd in de afgelopen weken een dubbele top gevormd.

Opvallend is dat deze toppen gelijk vielen met de toppenzone die tussen april en augustus boven de markt lag. Toch verwacht ik dat de opwaartse druk op deze zone in de komende dagen (week) verder zal worden opgevoerd en uiteindelijk opwaarts zal worden verlaten.

Dit is de laatste weerstand tot aan de jaartop van 466,20. Overigens verwacht ik bij deze jaartop maar beperkte tegendruk en zou de AEX bij een opwaartse doorbraak van de 458 wel eens in een snel tempo kunnen doorzetten richting de 475 (novembertop) tot de 485.

Bij de 485 ligt het 161,8%-Fiboprojectieniveau tussen de recente dubbele bodem bij 437,60 en de jaartop van 466,20.

Daggrafiek WTI-olieprijs
Daggrafiek WTI-olieprijs
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Zoals u weet ben ik sinds begin dit jaar zeer positief geworden op de grondstoffenmarkt.

De WTI-olieprijs brak door een langere dalende toppenlijn nadat de koers al eerder een dubbele bodem vormde en er sprake was van positieve divergentie. Deze doorbraak vond plaats rond de 30 tot 33.

Ik gaf destijds een doel op van 51. Dit doel is inmiddels al enkele keren bereikt en een vervolgbeweging in de komende maanden naar 62 is naar mijn mening het meest realistische scenario.

In het kortetermijnbeeld zorgde de recente correctieve fase voor een meervoudige bodem rond de 43 tot 43,50. Hiermee bleef de WTI net boven de stijgende bodemlijn. Ik gaf toen al aan dat dit een interessant draaimoment kon worden.

Inmiddels is de WTI alweer opwaarts door de laatste tussenliggende top bij 48,70 gebroken en kan de druk nu verder worden opgevoerd richting de 51. Dit is tevens de neklijn van een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon dat sinds de zomer van vorig jaar in ontwikkeling is.

Daaruit is voor volgend jaar een koersdoel te berekenen van ongeveer 74. Ik blijf zeer positief voor de olieprijs en de komende weken kunnen in het teken staan van de verwachte doorbraak door de 51.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht