Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Te Koop: Delta Lloyd

Te Koop: Delta Lloyd

Delta Lloyd heeft vanochtend het vijandige bod van NN Group afgewezen. Begin deze week kreeg de getroubleerde verzekeraar een ongevraagd bod van NN van 5,30 euro per aandeel.

Omdat NN Group kennelijk niet kon doordringen tot de bestuurskamer van Delta Lloyd deed het een vijandig bod, om op die manier Delta Lloyd te dwingen tot een reactie. 

Die reactie kwam vanochtend. Niet schrikken, want het is een normale reactie op een ongevraagd bod. Het zou pas raar zijn als DL had gezegd: "nou, vooruit dan maar."

Sterker nog, DL zegt eigenlijk niet tegen de creatie van waarde te zijn, maar dan moet NN wel met een fatsoenlijk voorstel komen. Uit het persbericht:

Consistent with their fiduciary responsibilities, the Boards of Delta Lloyd are not opposed to transactions that would create compelling value for shareholders and deliver benefits to other stakeholders. 

The Boards are of the opinion that the financial terms and conditions set out in NN Group's proposal do not form an acceptable basis for such a transaction. Accordingly they reject NN Group's proposal.

 

Dus: DL is niet tegen het creëren van waarde voor aandeelhouders, maar de financial terms and conditions (lees: prijs) vormen geen goede basis voor zo'n deal. Hiermee geeft het impliciet aan: we zijn wel te koop, maar er mag nog een schepje bovenop.

Waarom is prijs te laag?

In principe is het een normale reactie op een vijandig bod. Je wijst het bod af, maar laat de deur wel een klein beetje open. Dus: we zijn niet tegen waardecreatie door consolidatie, maar kom dan wel met een fatsoenlijk bod.

Delta Lloyd noemt een aantal redenen op waarom zij de prijs te laag vindt. Daarbij komt de lage koers/boekwaarde en het hoge dividendrendement mooi van pas. 

 

The proposal substantially undervalues Delta Lloyd, its prospects and its strategic opportunities 

  • The terms of the proposal represent only 0.64x 30 June 2016 book value and an implied consensus 2017E dividend yield of 5.6%[1]. The premium of 29% to the closing price of 4 October 2016 is below market norms for cash transactions of this type and for companies at our stage of recovery. The premium is only 11% when compared to Delta Lloyd's undisturbed 6 month high share price of €4.79;

The timing is opportunistic in light of Delta Lloyd's progress on its strategy 

  • Following a challenging period, Delta Lloyd has made strong progress on stabilising its balance sheet and implementing its strategy including in recent days the announced merger of Delta Lloyd's life businesses in The Netherlands and Belgium. This proposal is opportunistic in its timing, seeking to take control of the Company before shareholders, customers and employees have fully benefitted from the realisation of management's plans;

The proposal fails to reflect an appropriate share of benefits of Dutch consolidation 

  • The benefits of combining Dutch insurers are significant. These benefits include cost synergies, avoided investment and project spend, capital and financing synergies. The Boards believe that Delta Lloyd shareholders are in a position to benefit from the value of these synergies through a number of possible combinations now or in the future. NN Group's proposal does not deliver an adequate share of this value for Delta Lloyd's shareholders.

 

Te lage prijs

De boekwaarde van Delta Lloyd ligt momenteel op 8,28 euro, en de overnameprijs zou dus een koers/boekwaarde van 0,64 zijn. Dat lijkt laag, maar bij de andere verzekeraars ligt die nog veel lager. Zowel Aegon als NN Group noteren tegen ca, 0,35 keer de boekwaarde. Een drogreden dus. 

Ook het hoge dividendrendement wordt van stal gehaald. Tot vorige week was dat 7%, op de overnameprijs van 5,30 euro is dat nog 5,6%.  

Dan kijkt DL naar de 6-maand high van de koers en komt daar op een koers uit van 4,79. Het bod is dus maar 11% hoger dan die prijs van een half jaar geleden. Klopt inderdaad, en op 24 februari deed een aandeeltje Delta Lloyd nog 5,30 euro. Nietwaar, John de Mol

Opportunistisch

Het bod valt volgens Delta Lloyd als zodanig als opportunistisch te beschouwen, en dat is natuurlijk een waarheid als een zeekoe. De bal ligt daarom nu weer bij NN Group, en bij eventueel andere gegadigden die opeens in de alertstand zijn geschoten sinds woensdag.

Dat wordt nog lastig voor NN Group, want het moet nu wel met een serieus tegenbod komen. Anders staat het redelijk voor paal. Ik hoop dat ze hierover nagedacht hebben. De verloven zullen dit weekend  wel ingetrokken worden daar.

Ik kon me niet aan de indruk onttrekken dat de timing van hun bod enigszins gestuurd werd door de langzaam, maar gestaag oplopende koers van Delta Lloyd de laatste maanden. 

Andere gegadigden?

Zijn er dan nog andere gegadigden? Ongetwijfeld. Wellicht uit Azie, waar grootaandeelhouder Fubon al eerder aangaf intensief met Delta LLoyd te willen samenwerken, Ageas misschien, die zitten ook ruim bij kas, en zo zullen er nog wel een paar zijn. 

Delta Lloyd laat zien wel open te staan voor eventuele huwelijksplannen, maar dan moet er wel een goede bruidsschat tegenover staan. 

En Aegon dan?

Ik denk niet dat Aegon zelf op overnamepad kan, gezien de magere kapitaalspositie. Valt dus eerder te beschouwen als prooi, al zal het prijskaartje hier een stuk hoger zijn. De market cap van Aegon is bijna 8 miljard euro. De CEO van Aegon is straks te gast bij Annette van Soest op BNR.

Eén keer raden wat ze 'm gaat vragen...

 

Maar eens luisteren straks wat die te vertellen heeft. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 oktober 2016 09:13
    Vraag voor Nico: hoe komt het eigenlijk dat een bedrijf als NN Group zo sterk onder zijn boekwaarde noteert? Gaat men er echt vanuit dat die waarde op korte termijn zo fel zal verdampen? Ik weet dat de lage rente zal beginnen pijn doen, maar de rente zal ook terug beginnen stijgen, niet?
  2. löngterm 7 oktober 2016 11:03
    quote:

    Boris J. schreef op 7 oktober 2016 09:13:

    Vraag voor Nico: hoe komt het eigenlijk dat een bedrijf als NN Group zo sterk onder zijn boekwaarde noteert? Gaat men er echt vanuit dat die waarde op korte termijn zo fel zal verdampen? Ik weet dat de lage rente zal beginnen pijn doen, maar de rente zal ook terug beginnen stijgen, niet?
    Het eerste wat in mij opkomt is dat bij deze verzekering maatschappijen nog een enorm bedrag aan geld gereserveerd moet zijn voor toekomstige uitbetalingen. Hierdoor lijkt de boekwaarde heel hoog maar dit geld is eigenlijk niet van het bedrijf zelf waardoor de koers hier onder noteert.

    (correct me if i'm wrong)
  3. [verwijderd] 7 oktober 2016 12:54
    quote:

    Boris J. schreef op 7 oktober 2016 09:13:

    Vraag voor Nico: hoe komt het eigenlijk dat een bedrijf als NN Group zo sterk onder zijn boekwaarde noteert? Gaat men er echt vanuit dat die waarde op korte termijn zo fel zal verdampen? Ik weet dat de lage rente zal beginnen pijn doen, maar de rente zal ook terug beginnen stijgen, niet?
    Boris,

    dat heeft te maken met de onzekerheid rond de lage rente. De langetermijnverplichtingen staan nog tegen een te hoge rente gewaardeerd. Als die rente (20-30 jaar+) inderdaad nog lager gaat of laag blijft, moeten ze hun reserves aanspreken.

    Een andere onzekerheid is natuurlijk de winstgevendheid die onder druk staat, en de woekerpolisclaim die weliswaar al voor een deel in de voorzieningen zit, maar veel hoger kan uitvallen dan 'voorzien'.
  4. löngterm 7 oktober 2016 16:51
    quote:

    realiteit 2016 schreef op 7 oktober 2016 16:28:

    Dit weekend zullen de bestuurstop van NN en DL met elkaar overleggen in het Amstel Hotel, en een overname prijs overeenkomen.
    Maandagochtend zal er een persbericht dat de overname van DL door NN een feit is.

    Wilde gok dat je toevallig DL in portefeuille hebt?
    Verwacht eerlijk gezegd niet dat de overname door zal gaan. Dit omdat de huidige koers van de meeste verzekeraars erg laag ligt en dus een slecht moment zou zijn om verkocht te worden. Het bod van NN begrijp ik wel die hebben bij deze prijs een koopje.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links