Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
AEX richting 466,20

TA: Hogere jaartoppen

Er vond gisteren een kleine terugtest plaats tot aan de 452 punten waarbij de AEX een hammer-bodempatroon vormde. Deze beperkte terugtest vond plaats na de opwaartse doorbraak van dinsdag van de zone 457 tot 458. Dit is heel normaal aangezien een beweging nooit in een rechte lijn gebeurt.

Wel blijft de opwaartse druk intact en verwacht ik op korte termijn een hertest van de jaartop van begin september, bij 466,20. Met de intraday-terugval van gisteren bleef de AEX boven zijn eerste steunpunt bij het oplopende 50-daags gemiddelde van nu 450,80.

Om de huidige sinds juni opwaartse trend in gevaar te brengen en te beëindigen in zijn huidige vorm is een structurele beweging nodig onder zowel de stijgende kortetermijnbodemlijn als de dubbele bodem die in augustus en september werd gevormd in de zone 437,60 tot 437,80.

Versteiling

De genoemde stijgende kortetermijnbodemlijn ligt vandaag bij 443,50 en loopt langs drie bodems. De lijn startte in juni bij de 410 en loopt langs de recente bodem van de correctie bij 437,60 en de bodem van de terugval van eind vorige week bij 442,70.

De bodem van juni werd gevormd tijdens de forse eendaagse correctie en was destijds de eerste belangrijke hogere middellangetermijnbodem. Het gebeurt vaker dat vanaf de laatste (raakpunt)bodem in het lange danwel middellangetermijnbeeld een versteiling plaatsvindt middels een kortere stijgende trend.

Een neerwaartse doorbraak van de 437,60 en 443,50 zou dus alleen de kortetermijntrend beëindigen in zijn huidige vorm en niet de opgaande middellangetermijntrend. Die trend startte in februari bij 378,50 en loopt langs de juni-bodem van 410.

Opwaarts vervolg

Toch verwacht ik een dergelijke neerwaartse doorbraak niet. Ik ga er vanuit dat de opwaartse druk een vervolg krijgt in de komende weken en de AEX de jaartop verder zal ophogen.

Zolang de opgaande kortetermijntrend intact blijft en de technische indicatoren hun opgaande trend blijven behouden, is dit naar mijn mening het meest realistische scenario. Ook veel buitenlandse indices geven een vergelijkbaar beeld aan.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Technische indicatoren

  • Er is een krachtige opgaande trend in de RSI te zien waarbij de recente terugtest zorgde voor een hogere bodem. Inmiddels noteert de RSI alweer boven de 50-puntengrens.
  • De MACD gaf bij het dieptepunt van de recente terugval geen neerwaartse crossing aan. De eerdere positieve crossing bleef in stand en de opwaartse weg is in de MACD ook weer krachtig hervat.

Beide indicatoren hebben nog een aanzienlijk opwaarts potentieel voor de komende weken. Alle trends zijn dus opwaarts gericht en ik verwacht op korte termijn een hertest van de 466,20.

Hogere bodems

De eerste weerstand ligt opnieuw bij de 457 tot 458, maar door de recente opwaartse doorbraak hiervan verwacht ik eerlijk gezegd niet veel tegendruk bij deze zone. Daarboven ligt de top van deze week bij 460,10.

Hiermee is te zien dat er vanaf de recente 437,60-bodem een patroon van hogere bodems en toppen aanwezig is. Maar de belangrijkste weerstand ligt bij de jaartop van 466,20. Daar mag enige hapering worden verwacht. Toch acht ik een nieuwe correctie van 5% of hoger beperkt in de komende tijd.

Een verder voortzetting naar de 475 (novembertop) tot mogelijk de 485 is voor de komende weken naar mijn mening het meest realistische scenario. Bij 485 ligt het 161,8%-Fiboretracementniveau van de recente correctie (tussen 466,20 en 437,60).

Zodra de zone 475 tot 485 in zicht komt, moeten we wel weer alert worden op nieuwe topvormingsignalen. Steunpunten zijn te vinden bij:

  • de bodem van de hammer van gisteren bij 452
  • het 50-daags gemiddelde
  • de oude bekende van 446

Daaronder ligt verder nog de genoemde opgaande kortetermijnbodemlijn die vandaag bij 443,50 ligt.

Gouden Stier

Als laatste punt wil ik u attenderen op het feit dat ik genomineerd ben voor een publieksprijs van de Gouden Stier in de categorie Beste technisch analist van Nederland.

Mede door uw stem won ik in 2014 al een Gouden Stier. Ik hoop dat ik dit jaar opnieuw op uw stem mag rekenen. U kunt hier stemmen

Tot slot: ik ben morgen afwezig vanwege het congres Grip op je vermogen waar ik enkele workshops zal verzorgen. Ik wens u alvast een goed weekend!  

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht