Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Grote kans op een draai in de markt.

TA: Stijgende driehoek

De weerstand bij 458 blijft een moeilijk te nemen horde voor de AEX. Vorige week leek de AEX hier opnieuw structureel boven te breken. De doorbraak duurde slechts één dag waarbij een top bij 460,10 werd geplaatst. Een eerste speldenprik, want de doorbraak was niet structureel.

Het 458-niveau werd voor de eerste keer in april dit jaar op de borden gezet. Deze top lag toen precies bij het laatste (61,8%) Fiboniveau tussen de augustustop van 2015 (505) en de zeer belangrijke februaribodem van 378,50.

Deze top volgde na een krachtige opgaande beweging van ongeveer 80 punten in slechts enkele weken. Tot september was de zone 456,50 tot 458 telkens de bovenkant van elke opgaande beweging. Alleen in september wist de AEX hier structureel door te breken en een hogere jaartop bij 466,20 te vormen.

Aanval op 466,20

In de afgelopen weken werd al een dubbele top geplaatst bij 458 nadat de correctie die volgde op de vorming van de jaartop bij 466,20, was afgerond. Deze dubbele top werd vorige week dus opgeheven met de eendaagse doorbraak boven de 458, maar een krachtig vervolg zat er nog niet in.

Ik blijf bij mijn mening dat de opwaartse druk in de komende tijd verder zal toenemen en de AEX als eerste de aanval zal inzetten op de jaartop bij 466,20 en daarna snel verder kan oplopen richting niveaus van 475 tot 485.

De recente correctie zorgde voor de vorming van een dubbele bodem bij 437,60 tot 437,80. De eerste bodem werd hier begin augustus geplaatst en de tweede bodem tijdens de correctie die vorige maand volgde na de vorming van een hogere jaartop bij 466,20.

Opgaande bodemlijn

Ook tijdens de recente terugval werd een hogere bodem gevormd bij 442,70. Hiermee lijkt een nieuwe opgaande kortetermijnbodemlijn steeds meer vorm te krijgen.

Deze bodemlijn startte bij 410 tijdens de vorming van de junibodem (het dieptepunt van de bekende Brexit-correctie) en loopt langs de bodems van 437,60 en 442,70. Vandaag ligt die bij 444,50.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Stijgende driehoek

In de afgelopen dagen viel de AEX opnieuw terug, hierdoor lijken de contouren te ontstaan van een opgaande driehoeksformatie, ofwel stijgende bodems en gelijke toppen. Het eerste steunpunt ligt voor vandaag bij de oude bekende 446 en daaronder bij de genoemde opgaande bodemlijn.

Pas een structureel slot onder zowel de stijgende bodemlijn van 444,50 als de recente dubbele bodem bij 437,60 tot 437,80 zorgt voor een verzwakking in het kortetermijnbeeld.

In dat scenario blijven de opgaande trends in het middel- en langetermijnbeeld wel intact. Maar een beweging naar de 475 tot 485 wordt dan lastig in de laatste periode van dit handelsjaar. De AEX zal in dat scenario moeten zoeken naar een nieuwe modus voor een nieuwe opgaande kortetermijnbeweging.

Aanloopje

Weerstand in het kortetermijnbeeld ligt nu bij 458 en de recente top van 460,10. Daarboven ligt de jaartop bij 466,20. Een test en doorbraak van deze jaartop blijft naar mijn mening het meest reële scenario voor de komende periode.

Een verder opwaarts vervolg naar de top van 475 (top november vorig jaar) blijft mijn uitgangspunt. Maar de vraag is of bij een test van dit niveau opnieuw een correctieve beweging zal starten of dat de AEX direct doorloopt naar het eerste Fiboniveau van de recente correctie (466,20 naar 437,60), bij 485.

Maar zo ver zijn we nu nog niet. Eerst maar eens kijken waar dit aanloopje eindigt. Ik acht de kans op een draai in de markt op zeer korte termijn groot, waarna de druk naar de 458 en hoger weer snel kan toenemen.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht