Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
TA: Krachtige weerstand

TA: Krachtige weerstand

De AEX beweegt binnen de grenzen van een steeds smaller wordende handelsruimte. Gisteren wist de index nog de weerstandszone 457 tot 458 te testen, maar die werd opnieuw te zwaar bevonden. Met opnieuw een test zonder doorbraak van deze zone, wordt deze weerstand steeds zwaarder.

De doorbraak zou dan ook wel eens een krachtige vervolgstijging kunnen inzetten. Maar zover is het momenteel nu nog niet. Op dit moment blijft de AEX vooralsnog binnen de grenzen van een smalle handelsruimte bewegen.

Vanaf welk dieptepunt van dit jaar we ook kijken, er zijn op dit moment alleen opgaande trends te zien.

Opwaartse trends

In februari werd een zeer belangrijke langetermijnbodem op de borden gezet na de afronding van een zeer forse en langdurige correctieve fase. Deze fase is qua tijd, qua dalingspercentage en qua patroon bijna gelijkwaardig aan de bewegingen die in 2011 en 2012 plaatsvonden.

Destijds resulteerde deze forse en lange correctieve fase ook in de vorming van een zeer belangrijke langetermijnbodem. Het langetermijnbeeld sinds 2009 blijft daarmee dus opwaarts gericht. De februaribodem van 378,50 was het startpunt van een nieuwe opgaande middellangetermijntrend.

Na een krachtige stijging van 80 punten tot aan de 458-puntengrens in april dit jaar ontstond een lange zijwaartse fase die uiteindelijk tijdens de eendaagse junicorrectie resulteerde in de eerste hogere middellangetermijnbodem bij 410.

Langs de 378,50 en 410 is nu de stijgende middellangetermijnbodemlijn te trekken.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Drie raakpunten

De 410-bodem was daarna het startpunt van een nieuwe en steilere opgaande kortetermijntrend. Het eerstvolgende raakpunt werd vorige maand op de borden gezet tijdens de eerste correctie na de Brexit-correctie in juni. Bij een normale correctie ga ik uit van een daling van 5% tot 10%.

Er werd uiteindelijk (kijkend naar de bodem van begin augustus) een dubbele bodem op de borden gezet bij 437,60 tot 437,80. Ook de recente terugval tot aan 442,70 zorgde op een haar na van een test van deze bodemlijn. Drie raakpunten dus vanaf de 410-bodem.

Vandaag ligt deze opgaande bodemlijn bij 445,60. Zodra deze bodemlijn neerwaarts wordt gebroken, treedt een eerste kleine verslechtering op. Het opgaande kortetermijnbeeld stopt pas in zijn huidige vorm zodra de dubbele bodem bij 437,60 tot 437,80 structureel neerwaarts wordt gebroken.

In dat scenario ontstaat meer neerwaartse ruimte en wordt de kans klein dat de AEX in de komende maanden de zone 475 –tot 485 zal testen. Toch is dit niet mijn uitgangspunt.

Opbouw van kracht

Ik verwacht dat de huidige fase, inclusief de hogere bodems in het zeerkortetermijnbeeld zal zorgen voor de opbouw van kracht waarna binnenkort opwaarts afscheid zal worden genomen van de zware horizontale weerstandszone bij 457 tot 458.

Met de hertest gisteren van deze zone werd opnieuw de zware sinds april dit jaar aanwezige weerstandszone getest. Slechts twee maal wist de AEX hierboven te komen:

  • Vorige week was er een ééndaagse uitbraak hierboven met een top bij 460,10.
  • Begin september was er een structurele doorbraak met een verhoging van de jaartop naar 466,20.

Richting 457

Belangrijke ondergrenzen liggen dus bij de stijgende kortetermijnbodemlijn van 445,60 en de dubbele bodem van 437,60 tot 437,80. Andere steunpunten in het kortetermijnbeeld zijn: 448,80, 446 en 442,70. Een flinke batterij aan steunniveaus die ervoor moeten zorgen dat de opwaartse kracht intact blijft.

Weerstand blijft onveranderd liggen bij de zone 457 tot 458 en de toppen van 460,10 en 466,20. Ik blijf bij mijn mening dat een opwaartse en structurele vervolgdoorbraak het meest reële scenario is waarna de opwaartse weg in de laatste periode van dit jaar kan worden voortgezet naar 475 tot 485.

Hiermee zou het eerder afgeronde omgekeerde hoofd-schouderpatroon een krachtig vervolgsignaal geven, maar ook de huidige stijgende driehoeksformatie die in de afgelopen weken werd gevormd.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht