Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Zorgen proteststemmen voor een overwinning van Trump?

Niet te peilen

Afgelopen week was er weer een televisiedebat tussen de Democratische presidentskandidaat en de Republikeinse. De peilingen geven aan dat Hillary Clinton het debat won en ook de verkiezing wint. Maar heeft u naar het programma Jensen kiest voor Amerika gekeken?

Dan heeft u gezien dat veel Amerikanen het economisch helemaal niet zo goed hebben en als proteststem tegen de politiek op een non-politiek figuur stemmen: Donald Trump. Min of meer is het hele middendeel van de Verenigde Staten voor Trump en alleen New York en California zijn voor Clinton.

De verschillen tussen de staten en ook tussen de economieën per staat zijn enorm en dus zijn ook de politieke verschillen heel groot. Het lijkt bijna op Europa. In het algemeen gezien, is ook in Europa de overheid verder van de burger af komen te staan, de overheden hebben hun eigen regels bedacht.

Proteststemmen

Neem Nederland. Niemand mag in het bedrijfsleven ongestraft vervroegd met pensioen, maar bij de Nederlandse Belastingdienst doen ze het onder het mom van een reorganisatie wel gewoon.

Of een ander voorbeeld. In de echte wereld kan je niet na ergens slechts een paar weken te hebben gewerkt, opstappen en vervolgens lange tijd een uitkering krijgen. In de politiek kun je wel langere tijd wachtgeld krijgen, zelfs na een korte carrière.

Het zijn maar voorbeelden, echter in Europees verband kan ik er nog veel meer noemen. De afstand van de politiek tot het volk is in de Verenigde Staten juist een reden tot proteststemmen op een man die het zogenaamd niet om het geld doet want daar heeft hij reeds genoeg van.

Wint Trump?

Ik hou er dan ook nog steeds rekening mee dat ongewild en ongemerkt Trump nog best kan winnen. Helaas of gelukkig zeggen peilingen helemaal niets en we hebben nog een aantal weken te gaan.

Grafiek aandeel Volkswagen

 

Dus voorlopig business zoals altijd. Ik zit nog steeds Volkwagen long want zo blijkt Fiat nu wel ineens een sjoemelaar met de software te zijn. Terwijl ik eerder nog werd aangevallen door critici, toen ik de grap maakte en de vraag stelde dat als Volkwagen het al doet... Hoe zou dat dan in Italië zijn?

Toch verbaast het me dat Volkswagen nog steeds de bonte hond is en de rest van de autofabrikanten geen problemen hebben. Het is een beetje zoals Dexia die als overnemer van onderdelen van Aegon de schuld kreeg van de aandelenlease-affaire terwijl de rest (onder andere Aegon) er mee weg kwam.

Kies een kant

De AEX zou nog steeds een hoofdschouderpatroon kunnen worden maar ook kan het met het grootste gemak een hoofdschouder-failure worden en dus nog een sprong omhoog maken. Ook hier zullen de verkiezingen bepalend gaan worden.

Grafiek twindicator AEX Index

 

De Duitse DAX geeft weinig extra info en bevestigt alleen het beeld dat ik net voor Amsterdam schets.

Grafiek DAX Index

 

De Amerikaanse indices zoals de S&P 500 hebben nog wel een verkoopsignaal.

Grafiek S&P 500 Index

 

Ook de mid- en smallcapindex Russell 2000 geeft eerder een negatieve bevestiging dan een koop. Dus Europa heeft koopsignalen en de Verenigde Staten heeft verkoopsignalen.

Zegt dit iets over de verkiezingsuitslag? Ik durf het nog niet te beweren. Want een overwinning van Clinton zou positief moeten zijn.

Grafiek Russell 2000 Index

 

China B-shares geven ook verkoopsignalen in de grafiek.

Grafiek Chines B-shares

 

Rente weer iets omlaag

De Duitse Bunds herstelde weer iets na een verhaal van Draghi. De vraag is alleen hoelang de markt nog in het verhaal gelooft. In de Twindicator zitten we nog onder de indicator en dus hebben we officieel nog een short.

Grafiek Duitse Bunds

 

Ook de Amerikaanse lange bonds (TLT-20 jaar plus) herstellen weer wat maar hebben nog een verkoopsignaal. Ik ga het even de komende week bekijken. Op lange termijn ben ik nog positief op lange bonds.

Grafiek Amerikaanse lange bonds

 

Nog even twee aandelen om in de gaten te houden. Allereerst natuurlijk Amazon, dit zeer prijzige aandeel is aan het worstelen met een verkoopsignaal. Eens even kijken of dit eindelijk doorzet omlaag.

Grafiek aandeel Amazon

 

En wat dichterbij huis hebben we het Duitse Adidas, ook hier zien we topvorming maar is het nog iets te vroeg voor verkoopsignalen. Maar ook dit kan een hele leuke worden als de trend echt draait.

Grafiek aandeel Adidas

 

Ik blijf dus nog maar even voorzichtig en ga  mijn portefeuilles verkiezingsklaar maken, wat een beetje vergelijkbaar is met je tuin winterklaar te maken. Dus op de beurs is het net als in de tuin: laat je niet door het mooie weer afleiden en wees klaar voor een koudere periode.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht