Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
AEX-steun bij 437,60 cruciaal

TA: Let op 437,60

Er breekt nu een aantal belangrijke dagen aan. De AEX is een belangrijke steunzone genaderd en ik ga er vanuit dat deze mini-correctie in zijn eindfase is aanbeland. We moeten in de komende dagen dan ook zeer alert zijn op bodempatronen vanuit de candlesticks.

De terugval vanaf de recente 463-top bedraagt inmiddels iets meer dan 20 punten en daarmee is er sprake van een mini-correctie (3 tot 5%). Als de AEX nog enkele punten verder zakt dan wordt de ondergrens van een normale correctie (5% tot 10%) overschreden.

De vorige normale correctie was begin september toen de AEX terugviel vanaf de huidige jaartop bij 466,20 tot aan 437,60. Dit zorgde destijds voor een dubbele bodem ten opzichte van de augustusbodem en voor een test van het 200-daags gemiddelde.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Lagere top

Deze terugval vanaf de 463 had ik niet zo diep verwacht. De onderliggende kracht leek steeds verder toe te nemen met de hogere bodems in het kortetermijnbeeld en de drie opwaartse doorbraken van de belangrijke zone van 457 tot 458.

Maar ineens draaide de markt en in enkele dagen tijd viel de index fors terug. Begin deze week testte de AEX nog de weerstandszone bij 457 tot 458 met een intraday-top bij 457,50. Maar de hertest van deze zone zorgde in het zeerkortetermijnbeeld slechts voor een lagere top. Daarna volgde de vrije val.

Daarbij werden de steil stijgende bodemlijnen vanaf de junibodem (410) neerwaarts gebroken. Door de steilheid waren deze bodemlijnen onhoudbaar in het middellangetermijnbeeld, maar ik had verwacht dat eerst meer druk op de 457 tot 458 zou komen en een structurele doorbraak kon worden bewerkstelligd.

Neerwaartse gap

De tweede stijgende bodemlijn vanaf de 410 werd woensdag met een neerwaartse gap gebroken. Deze gap ligt tussen de 447 en 449,40. Gisteren ondernam de AEX een poging om deze gap (deels) te sluiten.

Met een intraday-top bij 447,40 werd een klein deel van deze gap gesloten, maar een eerste verbetering zou echter pas optreden zodra de gehele gap werd gesloten. Deze sluiting bleef uit waarna de neerwaartse druk weer verder toenam.

Dit zorgde uiteindelijk voor een verdere daling naar lagere bodems in het zeerkortetermijnbeeld. Ook werd daarbij de dubbele bodem van oktober bij 442,70 gebroken. Hiermee blijft de neerwaartse druk in het zeerkortetermijnbeeld intact.

Belangrijke steunpunten

Wel is de AEX nu aangekomen bij een zone met meerdere belangrijke steunpunten:

  • Het eerste punt dat nu onder de markt ligt, is het oplopende 200-daags gemiddelde dat in de afgelopen maanden meerdere keren werd getest. Dit gemiddelde ligt vandaag bij 440,50.

  • Vlak daaronder ligt de stijgende middellangetermijnbodemlijn. Die startte bij de zeer belangrijke langetermijnbodem van februari bij 378,50 en loopt langs de junibodem van 410. Deze opgaande bodemlijn ligt vandaag bij 440,10.

De huidige terugval zou uiteindelijk kunnen zorgen voor de volgende belangrijke middellangetermijnbodem. Dit zou in het technische beeld voor de komende maanden een steeds krachtigere opgaande trend opleveren. Hoe meer raakpunten, hoe krachtiger een steunlijn of weerstandslijn wordt.

Ondergrens bij 437,60

Als ondergrens houd ik de dubbele bodem bij 437,60 aan. Een structurele beweging hieronder zou een verzwakking in het technische beeld voor de komende maanden opleveren. In dat scenario is een beweging naar hogere jaartoppen waarschijnlijk niet meer reëel in de komende paar maanden.

Zolang deze steunzone intact blijft in de komende dagen, blijf ik van mening dat een verdere verhoging van de jaartop nog mogelijk is voor het einde van het jaar. Doelzone blijft daarbij 475 tot 485.

De huidige terugval zou dus voor de komende tijd een interessante onderkant van de trend kunnen opleveren met veel opwaarts potentieel. We moeten dan ook zeer alert zijn op deze steunzone en eventueel te vormen bodempatronen. Dit zouden eerste aanwijzingen van bodemvorming kunnen opleveren.

Verdere verbetering treedt op zodra het laatste deel van de gap tussen de 447,40 en 449,40 wordt gesloten. Voor de komende dagen moeten we dan ook bezien waar er een duidelijke bodem gevormd kan worden. Maar daarbij moeten we de risico’s van een eventuele verdere verslechtering niet uit het oog verliezen.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.