Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Heeft de AEX het omkeerpunt bereikt?

TA: Drievoudige bodem

De AEX gaat tot het uiterste punt van de belangrijke steunzone. Afgelopen vrijdag vormde de index een dieptepunt bij 438,20 en testte daarmee op een haar na de dubbele bodem die in de maanden augustus-september in de zone 437,60 tot 437,80 op de borden werd gezet.

Zolang deze steunzone behouden blijft, is er in het technische beeld voor de komende maanden niets aan de hand en zou dit technisch gezien een zeer interessante draaipunt kunnen zijn. Wel is met deze beweging de volgende correctie een feit.

Vanaf de recente 463-top is de AEX ongeveer 25 teruggevallen waarmee de terugval groter is dan 5% en daarmee in mijn categorie van een normale correctie valt. Dit is meer een feitenconstatering dan dat het verdere consequenties hoeft te hebben.

Bevestiging nodig

De vorige correctie was ook alweer even geleden. In september vond een terugval plaats van ongeveer 6%, vanaf de huidige jaartop bij 466,20 tot aan dezelfde bodem bij 437,60.

Afgelopen vrijdag werd een doji-candlestick gevormd. Dit zijn twijfeldagen waarbij de slotkoers nagenoeg gelijk ligt aan de openingskoers. Hierdoor is er bijna geen body te zien in de candlestick.

Vrijdag werd intraday even de sinds februari stijgende bodemlijn en het 200-daags gemiddelde gebroken, maar de AEX sloot nipt boven beide steunpunten. Hiermee zou een prachtig omkeermoment kunnen hebben plaatsgevonden. Maar meer bevestiging is hiervoor nodig.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

 Twee gaps

Een structureel en meerdaags slot onder de 437,60 zorgt voor een verzwakking in het technische beeld voor de komende maanden. In dat scenario wordt in eerste instantie ruimte vrijgemaakt richting de horizontale steunzone rond de 426. De vraag is echter of het zover komt.

Zolang deze steunzone intact blijft, is de kans het grootst dat een omkeer kan plaatsvinden. Een snelle en krachtige opwaartse herstelbeweging is daarbij naar mijn mening een reële mogelijkheid. In de vrije val van de laatste anderhalve week liggen tweel neerwaartse gaps:

  • De eerste is te vinden tussen de 447,40 en 449,40. Deze gap was iets groter, maar werd vorige week al voor een klein deel gesloten.
  • De tweede gap werd afgelopen vrijdag gevormd en ligt tussen de 441,70 en 442,30.

Vandaag lijkt de AEX met een opwaartse beweging te starten.

Island reversal

Mocht de gap vandaag open blijven staan, dan lijkt een omkeerpatroon te worden afgerond. Het gaat daarbij om een island reversal. De doji van afgelopen vrijdag is dan het eiland, dat zowel de dag ervoor als de dag erna met een gap los ligt van de andere candlesticks.

De vorming van een doji met een island reversal, samen met de test van zowel de dubbele bodem, het 200-daags gemiddelde als de sinds februari stijgende bodemlijn zou dan een krachtige omkeermoment opleveren.

Zolang deze eventuele opwaartse gap vandaag open blijft staan, mag in de komende dagen een test worden verwacht van de vorige neerwaartse gap die tussen de 447,40 en 449,40 ligt. Een sluiting van deze gap zou meer bevestiging geven dat een belangrijke volgende middellangetermijnbodem is gevormd.

Toch richting jaartop

Zolang dat niet gebeurt, blijft de kans op meer neerwaartse druk intact. Daarbij moeten we natuurlijk vooral de neerwaartse risico’s scherp in de gaten houden, ofwel een structurele neerwaartse doorbraak van de 437,60.

Dat zou betekenen dat een verdere stijging naar de jaartop en mijn volgende doel van 475 tot 485 in de komende maanden niet meer reëel is. Zodra er meer duidelijkheid is dat een bodem is gevormd rond de huidige niveaus, is een krachtige vervolgbeweging reëel.

Een verdere ophoging van de jaartop (466,20) is dan nog steeds mogelijk in de laatste weken van dit jaar. Er breken dus zeer interessante dagen aan waarbij de kans naar mijn mening groot is dat een belangrijke bodem gevormd kan worden waarna het opwaarts potentieel weer behoorlijk groot is geworden.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht