Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Komt er nog een Trump-daling op de beurzen?

Oeps, and it’s gone

Donald Trump werd, zoals ik verwacht had, president van de Verenigde Staten en ook ging zoals verwacht de beurs omlaag. Maar waarschijnlijk omdat ik niet de enige was die hierop ingespeelde, had dit Brexit-achtige moment niet het effect waarop de beren gehoopt hadden.

Op woensdag kon u nauwelijks in de opening handelen en dus viel het winstnemen niet mee. De winsten in de shorts waren verdwenen voor u met uw ogen geknipperd had.

Trump and dump

Meer mensen hadden dus shortpositie op Trump of waren uit de markt. Ik zag op televisie bijvoorbeeld Aegon Asset Management die ook even uit de Verenigde Staten waren gestapt en toen de andere marktpartijen en ik winst pakten (of wilde pakken in de draai) ging de markt dus hard omhoog.

We kregen ineens een short squeeze waardoor de markt dus hard omhoog ging. Als je het mij vraagt geen Trump-effect of hij moet zelf gekocht hebben. Dus de historie herhaalt zich, alleen wel op een andere wijze.

Er was een soort Brexit maar iedereen had zich reeds beschermd en wilde daar op hetzelfde moment vanaf.

Boefje Hillary

In de week voor de verkiezingen was er eerst een daling toen de FBI weer in de emails van Hillary ging roeren. Een paar dagen voor de verkiezingen werd dit gevolgd door een Hillary-rally toen het nieuws uitkwam over de vrijspraak in de emailzaak en Clinton klom toen in de pools omhoog.

Trump maakt zijn opponent uit voor rotte vis en zij was zogenaamd het schoothondje van Wall Street. Maar toen Trump gekozen werd schoten de Wall Street-banken omhoog dus wie is nu wat?

Trump heeft veel stemmen gekregen omdat hij de gezondheidssector gaat aanpakken en betaalbaar gaat maken voor de gewone man. Clinton zou de farmaciebedrijven (Pfizer, et cetera) hard aanpakken omdat die te veel winst maken op de medicijnen en toen Trump de winnaar bleek te zijn schoten de farmaciebedrijven omhoog.

Kortom, Joe Sixpack hoeft niet te rekenen op goedkopere medicijnen.

Protest tegen proteststemmen

Nu hebben de Democraten volgens mij de fout gemaakt door de Trump-kiezers te beledigen en over één kam te scheren, wat we ook zien in Nederland met rechtse partijen. Ook hadden ze geen gevoel voor de problemen bij het volk en Trump heeft iedereen van alles beloofd waarvan maar weinig nageleefd kan worden.

Obamacare kan hij niet zo afschaffen en ook alle illegalen kan hij moeilijk direct oppakken. Zijn eigen kamp zal dan ook mogelijk snel teleurgesteld zijn. Maar zoveel protesten na het eerlijk democratisch kiezen van een president heb ik niet eerder gezien.

Natuurlijk kan een president in opspraak raken gedurende zijn ambtsperiode, maar nog voor zijn beëdiging geeft wel aan hoe de twee kampen tegen elkaar opgezet zijn.

Voorspelbaar

Het leuke was dat het dus allemaal heel voorspelbaar was. Hopelijk kunt u zich de enorm grappige uitzending van Southpark herinneren over de kredietcrisis. Want ik denk dat de snelheid waarmee toen het geld weg was bij de bank, zo snel zal uiteindelijk ook het Trump-effect weer gaan.

Een economie is niet gebaad bij hogere rente en bescherming. Illegalen zijn niet goed te praten maar zorgen ook voor lage loonkrachten. Er is veel kritiek op Barack Obama over dat hij niets gedaan heeft voor de economie en de gewone man.

Maar Obama heeft het gezien de omstandigheden, namelijk een mega banken-, economische crisis en geen meerderheid in Congres, Huis van afgevaardigden, Senaat, het extreem goed gedaan.

Kies uw kant

De verkiezingen zijn nu geweest en we hebben enorme bewegingen gezien de afgelopen week. Meer dan 1200 punten in de Dow Jones futures als beweging intraday (op één dag). Nu geeft volatility (beweging) een top of bodem aan en u mag kiezen of de huidige situatie nu een bodem is of toch top.

Ik denk dat het een top is, want nogmaals we hebben omdat heel veel mensen gokten op de daling uiteindelijk juist een stijging gekregen. Zelfs de Simpsons gaven in 2000 al aan dat Trump het ging worden.  

Laten we het positief zien

We kunnen helemaal depri worden van een megalomane man die met veel geld het land bestuurt, maar het is toch ook wel weer leuk dat de Verenigde Staten nog steeds het land van onbegrensde mogelijkheden blijkt te zijn als een realtity-ster president kan worden.

Ik ben niet speciaal bang voor Trump maar wel bang voor zijn economische impact. Ik ben niet bang voor een recessie maar wel voor een depressie.

Grafiek EB-indicator AEX Index

 

Snel de grafieken bekijken van de afgelopen week.

Eerst maar even naar de EB-indicator, die heeft nog geen koop gegeven en ook de AEX-Twindicator schurkt naar een koopsignaal. Maar ik geloof dus dat we dat niet moeten volgen.

Grafiek twindicator AEX Index

 

De reden dat ik het signaal nog niet wil opvolgen is dat bijvoorbeeld de Eurostoxx 50 er technisch nog niet goed bij ligt. De neergaande trend is nog niet gebroken.

Grafiek Eurostoxx 50 Index

 

Ja, de Dow Jones gaf nog voor de verkiezing afgelopen week ineens een koop en ging los van de futuresbeweging in officiële uren dus gewoon omhoog.

Grafiek Dow Jones Index

 

De S&P 500 is hetzelfde verhaal, maar het is zo hard gegaan dat ik wat sceptisch ben. Ook zetten de koersen nog geen nieuwe high’s neer.

Grafiek S&P 500 Index

 

Ook de candlegrafiek geeft wat twijfel of we een verdere stijging gaan zien.

Candlegrafiek S&P 500 Index

 

In de candlegrafiek zien we een doji star ook wel spinning tops. Oftewel de bulls zijn in de problemen als we deze candletheorie moeten geloven. We zien afgelopen vrijdag overigens een hamer, eerder werkte de hamer omhoog nu zit hij juist bovenin de trend en zal dus een daling moeten geven.

De Russell 2000 geeft wel een koopsignaal in de Twindicator maar geen echte uitbraak. Pas na een uitbraak mogen we kopen.

Grafiek Russell 2000 Index

 

De Nasdaq geeft overigens juist een negatief beeld met een verkoopsignaal in de Twindicator.

Grafiek Nasdaq Index

 

Goud heeft nu ineens een verkoopsignaal gegeven.

Grafiek goudprijs

 

Olie heeft ook een verkoopsignaal gegeven en dat is best vreemd zo na Trump. 

Grafiek Crude-olie

 

Fangen

De FANG-aandelen (Facebook, Amazon, Netflix, Google, et cetera) die het jaren fantastisch deden zijn sinds Trump ineens aan het dalen. Amazon heeft verkoopsignalen.

Grafiek aandeel Amazon

 

Apple een ander voorbeeld, is ook ernstig verzwakt na Trump en heeft harde verkoopsignalen.

Grafiek aandeel Apple

 

Netflix ook direct na Trump verkoopsignalen...

Grafiek aandeel Netflix

 

Waarschuwing IMF

Belangrijker dan de aandelenmarkt is de bondmarkt, obligaties zijn wat mij betreft leidend. De IMF kwam ook weer met een waarschuwing dat de schulden in de wereld afgebouwd moeten worden omdat ze de wereldgroei belemmeren. Helemaal nu de rente oploopt ontstaan er problemen...

U kunt zich beschermen met de TBT dit is de inverse-ETF van de twinitg jaar plus-ETF op Amerikaanse TLT bond-ETF.

Grafiek inverse-ETF op de Amerikaanse bonds van twintig jaar en langer

 

De TLT (Amerikaanse twintg jaar plus bonds) is sinds Trump behoorlijk gedaald. Oftewel de rente is fors opgelopen.

Grafiek Amerikaanse bonds van twintig jaar en langer

 

Niet alleen in de Verenigde Staten is de rente opgelopen ook in Europa zijn de bunds en dus ook de Nederlandse obligaties flink gedaald.

Grafiek Duitse bundfutures

 

Hogere rente is bijvoorbeeld ook slecht voor vastgoed (real estate).

Grafiek Ishares real estate-tracker

 

Maar ook kregen de emerging markets door de oplopende rente en de dalende olieprijs grote problemen kijk maar eens naar de EEM- of EMD-tracker.

Grafiek Ishares emerging markets-tracker

 

De volatility is ondertussen weer hard omlaag gegaan omdat de markt denkt dat het risico achter de rug is. Maar volgens mij moet het risico nog komen...

Grafiek volatiliteitsindex VIX

 

Kortom, we zien enorm veel effect na de Trump-verkiezing en de media en de beleggers hebben nog geen oog voor wat er voor hun ogen aan het voltrekken is. U moet zelf maar kijken wat u gaat doen. Maar ik heb geleerd dat opgaande rentes en neergaande emerging markets niet de start van een bullmarkt zijn.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 24 april

    1. IBM Q1-cijfers
    2. Meta Q1-cijfers
  2. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht