Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kerstcadeau van ASR?

Kerstcadeau van ASR?

 

ASR is de laatste verzekeraar die met de kwartaalcijfers komt. Aegon en NN Group vielen (erg) mee, en Delta Lloyd viel eigenlijk behoorlijk tegen, maar wordt overeind gehouden door het bod van NN Group.

U ziet hieronder de headlines van ASR:

  • Operationeel resultaat over de eerste negen maanden van 2016 van € 442 miljoen; € 150 miljoen in het derde kwartaal van 2016.
  • De combined ratio bedraagt 95,7% in de eerste negen maanden van 2016 en 94,4% in het derde kwartaal van 2016, beter dan de doelstelling van 97,0%.
  • Het operationeel rendement op het eigen vermogen ligt met 14,6% ruim boven de doelstelling tot 12% voor de middellange termijn.

De solvabiliteitsratio komt uit op 188, iets lager dan drie maanden (191%) geleden. De 94,4% voor de combined ratio is erg goed. Dat betekent dat voor elke ontvangen euro aan premie er maar 94,4 cent is uitgekeerd of aan kosten zijn gemaakt.

 

 

Prima cijfers, helemaal niks mis mee zo te zien. ASR is van het hele clubje het best gediversificeerd, zoals dat heet, en daardoor minder gevoelig voor renteschommelingen als de andere partijen. De rentegevoeligheid zit hem vooral in het Leven-gedeelte.  

 

 

Dit is wel een staatje uit 2014, maar u ziet dat asr meer dan de helft van haar omzet uit niet-Leven verzekeringen haalt. Hoe anders is dat bij Aegon en SNS. Dat betekent wel dat nu de rente omhoog vliegt, Aegon en SNS ook meer profiteren dan ASR.

Beursgenoteerd sinds 10 juni

ASR is beursgenoteerd sinds 10 juni. U kunt, als u dat wilt, het hele IPO-verhaal hier nog eens nalezen. Weet u het nog? ASR ging op dezelfde dag naar de beurs als Basic-Fit. Hier leest u het IPO-verhaal van Basic-Fit. ASR ging voor 19,50, en Basic-Fit voor 15 euro naar de beurs.  

 

 

U ziet hier de koersprestaties van beide aandelen sindsdien. ASR werd al snel gegrepen door het verzekeringsvirus op de beurs en het duurde tot eind oktober voordat de IPO-prijs weer op het bord stond. Inmiddels staan beide aandelen op een koerswinst van 9%.

De Staat wilde aanvankelijk 40% van het aandelenkapitaal plaatsen, maar dat lukte niet. Uiteindelijk werd van de overtoewijzingsoptie (greenshoe) van 7,8 miljoen stukken maar 2,25 miljoen stukken opgevraagd.

Dat houdt in dat 36,3% (54,5 mln. aandelen) van ASR nu op de beurs verhandelbaar is, en de staat nog 63,7% (95,5 mln. aandelen) op de plank heeft liggen. De opbrengst voor de overheid van die eerste pluk is 1,065 miljard euro. 

Dat zijn opbrengsten uit verkoop, én uit stabilisatie. Dat laatste gaat als volgt: bij een IPO plaatst de begeleidende bank zoveel mogelijk aandelen, inclusief de overtoewijzingsoptie.

De begeleidende banken gaan als het ware het aantal van die overtoewijzingsoptie short. Die shortaandelen moeten ze natuurlijk terugkopen. Dat kan men doen in de markt, om zo de koers te ondersteunen.

De winst die daarmee gemaakt is, gaat naar de overheid. In het finale persbericht staat dat de begeleidende banken tot 8 juli de koers hebben lopen stabiliseren. De koers stond toen op 17 euro!

Ze konden dus 5,5 van de 7,8 miljoen aandelen uit de greenshoe gewoon in de markt terugkopen. Wat wel inhield dat de overheid er uiteindelijk veel minder plaatste.

Dat is dan weer een meevaller, want nu staat ASR 9% hoger dan die IPO-prijs. En op 10 december loopt de eerste lock-up af, dus Dijsselbloem kan die toen niet verkochte aandelen alsnog plaatsen dit jaar tegen een ietwat hogere prijs. Kom maar langs op 20 euro. 

De kwartaalcijfers

De kwartaalcijfers dan maar even bekeken. Geen bijzondere zaken dit kwartaal, zoals die stormschade die KW2 teisterde. De solvabiliteitsratio, die bij de beursgang op 185% stond en drie maanden geleden op , is nog mooi intact.   

Dan kijken we nog even naar de koersprestaties van de verzekeraars. Onderstaand grafiekje is uit mijn artikel van 24 augustus over asr.  We maten de koersen van de peergroep van af 10 juni, de IPO-datum van asr. 

  

 

U ziet dat Delta Lloyd en Aegon de zwakke broeders waren. Inmiddels zijn we weer drie maanden verder. En kijk wat er gebeurd is! Rood en groen, DL en Aegon, in de lead. De aantrekkende rente (en het bod van NN natuurlijk) heeft beide verschoppelingen uit het verdomhoekje gehaald.    

  

 

De rentegevoeligheid zal als altijd een grote rol spelen bij de verzekeraars. Nu echter het ergste leed achter de rug is keert de realiteitszin weer enigszin terug. En kijken we naar de business, de verdiensten en het mooie dividend.

ASR beloofde ca. 1,15 per aandeel uit te keren aan haar aandeelhouders. Nog steeds een dividendrendement van 5,4%. Dan kan die rente wel oplopen, waardoor dividendaandelen onder druk liggen, maar tussen 5,4% en 0,5% (10-jarige staatsobligatie) ligt nog steeds een wereld van verschil. 

Eventjes geduld

Soms moet je kennelijk gewoon even geduld hebben. Forumlid Brievenbus, inmiddels een vertrouwd gezicht, maakte zich enige tijd geleden zorgen om de koersontwikkeling bij ASR.

 

 

Ja, brievenbus, we zaten in hetzelfde schuitje. Leuk is anders, als je denkt mee te doen aan een mooie beursgang. Gelukkig is de koers inmiddels op eigen kracht gstabiliseerd. Kwam geen begeleidend bankje meer aan te pas. Waarvan akte.

Inberg heeft een longpositie in ASR


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links