Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
AEX beweegt nog steeds in zijwaartse tradingrange

TA: Doormodderen

Het blijft doormodderen binnen de grenzen van de zijwaartse tradingrange die al langere tijd de buitengrenzen van de bewegingen in de AEX bepaalt. In de afgelopen anderhalve week loopt de AEX overigens wel in een gestaag tempo verder op.

In dat zeerkortetermijnbeeld is een patroon van stijgende bodems te zien en een opwaartse doorbraak van de eerste kleine horizontale weerstand afgelopen vrijdag bij 453. De AEX verhoogde zijn top afgelopen vrijdag daarbij naar een niveau van 453,80.

De belangrijkste te breken weerstand blijft de zone 457 tot 458. Een structureel slot hierboven is noodzakelijk om de volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend te starten. Zolang dat niet gebeurt, blijft de huidige brede zijwaartse zone binnen de grenzen van deze langere stijgende trend intact.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Bodempatronen

Afgelopen week ontstonden overigens enkele bodempatronen in het zeerkortetermijnbeeld bij 447,30. Hier werd woensdag en donderdag een dubbel tweedaags bodempatroon gevormd.

Als eerste werd een tweezers bottom gevormd. Een dubbele intraday-bodem in twee achtereenvolgende handelsdagen. Deze tweezers bottom maakte verder ook onderdeel uit van een tweedaagse piercing line, een halve bullish engulfing. De 447,30 is nu het tweede steunpunt in de AEX.

Het eerste steunpunt ligt bij het 50-daags gemiddelde dat vandaag bij 450,50 is te vinden. Al ruim een week beweegt de AEX rond dit 50-daags gemiddelde en de afgelopen twee handelsdagen weet de index zich hierboven te nestelen.

Steunpunten

Zodra de AEX onder de dubbele bodem van 447,30 terechtkomt, ontstaat weer verdere neerwaartse ruimte naar de zone 442,50 tot 443,50. Hier liggen meerdere belangrijke steunpunten:

  • een voormalige dubbele bodem
  • het oplopende 200-daags gemiddelde
  • de stijgende bodemlijn langs de bodems van 378,50 (februari), 410 (juni) en 437,60 (begin november)

De onverwachte uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen zorgde nog wel voor een kortstondige neerwaartse doorbraak van deze opgaande bodemlijn, maar deze beweging werd in de loop van de dag al weer in een snel tempo en met een enorme opwaartse beweging ongedaan gemaakt.

Belangrijke bodem

Een valse neerwaartse doorbraak. Ook zorgde deze overshoot voor een bodem bij 436,40, waarmee de drievoudige eerdere bodemformatie (sinds augustus) ook onder druk werd gezet. Inmiddels is deze Trump-terugval te zien als vorming van een vierde test van de belangrijke horizontale steunzone rond de 437,60.

In het middellangetermijnbeeld blijft dit een belangrijk steunpunt. Een structurele neerwaartse doorbraak hieronder van zorgt voor een verslechtering in het technische beeld voor de daaropvolgende maanden. Dit is echter niet mijn uitgangspunt. Hiermee zijn de ondergrenzen aangegeven.

Aan de bovenkant vinden we eigenlijk alleen de zone 457 tot 458 als belangrijkste te breken weerstand. Deze zone ligt al sinds april dit jaar boven de markt. Alleen in de laatste maanden wist de AEX hier vier keer door te breken.

Jaartop bij 466,20

De laatste drie keer ging het om een kortstondige een- tot tweedaagse doorbraak. Alleen begin september leek de AEX hier structureel boven te zijn gebroken en vormde destijds zijn jaartop tot op heden bij 466,20.

Deze weerstand is het volgende punt zodra de 457 tot 458 structureel wordt gebroken. Toch blijf ik bij mijn verwachting dat de kans nog steeds aanwezig is dat de AEX in de laatste maand van dit jaar de opwaartse weg vervolgd naar hogere jaartoppen.

Mijn eerstvolgende doelzone blijft dan ook onveranderd liggen bij 475 tot 485. Aangezien we hier met een langdurige zijwaartse consolidatiefase te maken hebben, zou een doorbraak wel eens voor een krachtig vervolg kunnen zorgen in de laatste weken van 2016.

Opwaartse uitbraak

Vanuit deze zijwaartse zone (20 punten breed) is een te berekenen doel te geven van ongeveer 477 zodra er afscheid wordt genomen van deze zijwaartse consolidatiefase. Maar zover is het nu nog niet. Eerst kijken of de opwaartse druk naar de 457 tot 458 in de komende dagen weer kan worden opgevoerd.

Ook de technische indicatoren ondersteunen deze visie. Er is een patroon van hogere bodems in de RSI te zien en de MACD gaf na een langere zijwaartse consolidatiefase eind vorige week ook een positieve crossing.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.