Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Gaat de AEX in de aanval op 466,20?

TA: 458 weer in zicht

Na de gestage opmars van de afgelopen anderhalve week opent de AEX vandaag waarschijnlijk met een opwaartse gap en zet mogelijk direct de belangrijke zone 457 tot 458 weer onder druk.

De vraag is nu wat hier in de komende dagen gaat gebeuren. Zal deze zone opnieuw een neerwaartse draai in de markt starten, of weet de AEX eindelijk structureel door deze zone te breken en de verdere aanval in te zetten op de jaartop van 466,20 en hoger?

Ondanks de huidige brede en sinds de zomer aanwezige zijwaartse consolidatiefase, is de ondertoon in de markt de afgelopen tijd verder verbeterd. De kans dat een structurele opwaartse doorbraak plaatsvindt, acht ik dan ook realistisch.

Stijgende driehoek

In het zeerkortetermijnbeeld ontstond in de afgelopen anderhalve week een stijgende driehoek: hogere bodems en gelijke toppen bij 453. Vrijdag brak de AEX voor de eerste keer intraday door de 453 heen, gisteren sloot de index hierboven.

Aangezien dit patroon begon bij de 444, is een koersdoel vanuit dit kleine patroon te berekenen van 462 punten voor de komende dagen (week).

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Nieuwe stijgende middellangetermijntrend

Dit positieve patroon is natuurlijk een patroon in het zeerkortetermijnbeeld. Het gaat uiteindelijk om het grotere technische beeld. Als we uitzoomen naar de bewegingen in 2016 dan is vanaf de zeer belangrijke langetermijnbodem in februari een nieuwe stijgende middellangetermijntrend te zien.

Het startpunt ligt bij 378,50 en deze opgaande bodemlijn loopt langs de bodems van 410 (juni) en de 437,60 van begin november. De Trump-terugval van enkele weken geleden zorgde slechts voor een zeer kortstondige overshoot met een dieptepunt bij 436,40.

Hiermee werd de stijgende bodemlijn intraday even gebroken, maar niet structureel. Ook werd hiermee een vierde bodem rond de 437,60 gevormd. Dit is en blijft de cruciale zone in het middellangetermijnbeeld voor de AEX.

Een structurele slotkoers onder de 437,60 zorgt voor een verandering in mijn visie voor het middellangetermijnbeeld, maar zoals ik de afgelopen maanden al aangaf, ligt dat niet in de lijn van mijn verwachtingen.

Doel bij 475 tot 485

De stijgende trend is intact gebleven en de sinds de zomer aanwezige zijwaartse consolidatiefase past binnen de grenzen van deze stijgende trend. Mijn volgende doel blijft onveranderd liggen bij de zone 475 tot 485 en is naar mijn mening nog steeds haalbaar in de laatste weken van dit jaar.

  • Bij 475 ligt de belangrijke top van november vorig jaar. Dit was destijds het startpunt van een drie maanden durende correctiefase met een daling van ongeveer 100 punten.

  • Bij 485 ligt het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van de septembercorrectie. Destijds viel de AEX terug vanaf de hogere jaartop van 466,20 tot aan de onderkant van de huidige zijwaartse consolidatiefase van 437,60.

Zolang bij de huidige en hernieuwde aanval op de zone 457 tot 458, deze zone opnieuw niet structureel opwaarts wordt gebroken, blijft de huidige zijwaartse fase intact en moeten we alert zijn op een nieuwe neerwaartse draai in de markt.

Structurele doorbraak

De laatste drie doorbraken van 457 tot 458 bleven beperkt tot één of twee dagen. De laatste twee toppen liggen bij 459,50 (dag na de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen) en 463. De doorbraak moet dus structureel zijn om te spreken van de start van de volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend.

Maar naar mijn mening zit een dergelijke opwaartse vervolgdoorbraak eraan te komen. Ook de positieve signalen vanuit de MACD en de RSI wijzen op een dergelijke opwaartse vervolgdoorbraak. Weerstand is voor vandaag en de komende dagen te vinden bij:

  • de zone 457 tot 458
  • de recente top van 463

Opwaartse gap?

Maar een doorbraak kan al snel de druk op 466,20 en hoger in gang zetten. Steunpunten liggen als eerste bij de top van gisteren van 454. Dit is tevens de onderkant van de waarschijnlijk vandaag bij de opening gevormde opwaartse gap. Daaronder liggen:

  • de 453
  • het 50-daags gemiddelde van 450,50
  • de vorige week gevormde bodempatronen - tweezers bottom en een piercing line - bij 447,30

Vooral als de AEX vandaag de opwaartse gap weet open te houden (tot aan de 454) dan mag een snel vervolg in de komende dagen tot boven de 457 tot 458 worden verwacht.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht