Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
De AEX beweegt rond de 458

TA: Rommelen rond de 458

Voor de derde dag op rij prikte de AEX intraday kortstondig en beperkt door de 458-puntengrens. Net als dinsdag werd een intraday-top bij 458,50 geplaatst. Woensdag lag deze top bij 459,10. Er is dus zeker nog geen sprake van een structurele doorbraak van de zone 457 tot 458.

Het gaat hier alleen om de eerste speldenprikken boven deze zeer belangrijke weerstand in het stijgende middellangetermijnbeeld van de AEX. De vraag voor de komende dagen is of deze vijfde poging sinds september dit jaar om deze zone te doorbreken nu wel succesvol zal zijn.

Of zal deze poging binnen enkele dagen eindigen in de start van de volgende terugval of terugtest? Deze vraag is nog niet te beantwoorden, maar de ondertoon is vanuit meerdere invalshoeken wel positief.

Hogere jaartoppen

Zodra de 458 op slotbasis structureel wordt gebroken, is de kans reëel dat de AEX op weg zal gaan naar hogere jaartoppen. Een belangrijk punt ligt dan nog bij de in september gevormde hogere jaartop van 466,20. Daaronder ligt verder nog het topje van oktober bij 463.

Maar de kans dat direct de druk op de jaartop wordt opgevoerd acht ik groot. Uiteindelijk verwacht ik in de laatste handelsweken van dit jaar een beweging naar de zone 475 tot 485. Hier liggen de top van november vorig jaar en het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van de septembercorrectie.

Destijds viel de AEX terug vanaf de hogere jaartop van 466,20 naar de belangrijke 437,60.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Viervoudige bodem

Het richtpunt van 475 is al sinds het begin van de zomer een belangrijk doel in mijn visie, maar de start van een brede zijwaartse handelsfase gooide destijds roet in het eten voor een snelle beweging naar dit richtpunt. Sinds de zomermaanden is de 20 punten brede handelsfase ontstaan.

Deze zijwaartse fase past overigens prima binnen de grenzen van de sinds februari stijgende middellangetermijntrend. Alleen tijdens de Trump-terugval vond een intraday-eendaagse overshoot onder de sinds februari opgaande bodemlijn plaats.

Deze bodemlijn loopt langs de bodems van 378,50 (februari), 410 (juni) en 437,60 (begin november). De Trump-terugval zorgde overigens ook voor de versterking van de ondergrens van de zijwaartse handelsfase. Hierdoor is rond de 437,60 een viervoudige bodemzone ontstaan.

Pas een structureel slot hieronder zorgt voor een verzwakking in het huidige stijgende middellangetermijnbeeld.

Positieve ondertoon

Waarom is de ondertoon in het kortetermijnbeeld zo positief binnen de grenzen van de zijwaartse handelsfase? Recent werd een kleine stijgende driehoek afgerond. De doorbraak van de horizontale toppenlijn bij 453 zorgde voor de activering van dit patroon.

Verder werd de huidige test van de 457 tot 458 drie dagen geleden ingezet met een opwaartse gap. Deze gap staat nog deels open tussen de 454,10 en 454,75. Verder zagen we duidelijke verbeteringen in de technische indicatoren. Ook is in deze indicatoren voor de komende tijd nog veel opwaartse ruimte aanwezig.

  • De RSI test momenteel wel de toppen van oktober toen de AEX ook pogingen ondernam om de 458 te doorbreken.
  • De MACD gaf recent ook een positieve crossing.

Structurele doorbaak

Zolang de genoemde gap (tot aan 454,10) niet wordt gesloten, blijft de opwaartse druk intact. Omdat de 458 nog niet structureel werd gebroken, moeten we wel alert blijven op de risico’s in de markt in het zeerkortetermijnbeeld.

Daarbij moeten we denken aan de vorming van toppatronen in de candlesticks en de sluiting van de genoemde gap. Zodra deze beweging plaatsvinden, is de kans op een verdere terugtest aanwezig en blijft de sinds de zomer aanwezige zijwaartse consolidatiefase nog steeds intact.

Onder de gap ligt de weg dan open voor een hertest van het oplopende 50-daags gemiddelde van nu 451,30 tot de recente dubbele (tweezers-)bodem van 447,30.

Maar zover is het nog niet en ik acht de kans reëel dat de huidige en vijfde test van de 458 uit zal monden in een structurele doorbraak en vervolgbeweging in de komende week naar de jaartop en hoger.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht