Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
De terugval is een springplank naar hogere AEX-koersen

TA: Springplank

Het dieptepunt van de huidige terugval werd gisteren verder verlaagd naar een niveau van 449,50. Hierdoor is er sprake van een terugval van precies 10 punten vanaf de top die vorige week bij 459,50 werd gevormd. We spreken dus over een zeer beperkte terugval tot op heden van ongeveer 2%.

Naar mijn mening past deze terugval prima in de opzet voor een opwaartse en structurele doorbraak van de 458. De afgelopen maanden heeft de AEX al meerdere keren de 458-grens doorbroken en veelal bleken dit valse doorbraken te zijn waarna de sinds de zomer aanwezige zijwaartse handelsfase intact bleef.

Er hebben in totaal tot op heden vijf doorbraken plaatsgevonden waarbij alleen de eerste doorbraak van begin september een structureel karakter had. Destijds vond een langere doorbraak plaats waarbij de jaartop verder werd verhoogd naar een niveau van 466,20.

Ondanks dat ik destijds al een beweging (begin van de zomer) naar de 475 had verwacht, werd vanuit het niets een top gevormd bij de 466,20. Hier lag destijds geen weerstand.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Speldenprik

De drie doorbraken die hierna plaatsvonden duurden slechts één of twee handelsdagen waarna de neerwaartse weg weer werd ingeslagen. Ook toen bleek de 458-grens uiteindelijk te sterk en was er telkens sprake van een valse uitbraak.

De doorbraak van afgelopen week is tot op heden meer te zien als speldenprik boven de 458 en een krachtige test van deze weerstand. In tegenstelling tot de vorige doorbraken, wist de AEX ditmaal alleen intraday boven de 458 te kruipen.

Aan de andere kant waren er vier achtereenvolgende dagen te zien waarbij een intraday-doorbraak plaatsvond. Toch moet de AEX een structurele slotdoorbraak laten zien boven de 458 om de volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend te starten.

Trends intact

Dit blijft voor de komende tijd wel mijn verwachting waarna een verdere stijging naar de zone 475 tot 485 in het verschiet ligt. Ondanks dat deze beweging nog steeds mogelijk is in de laatste weken van 2016 begint de tijd wel te dringen.

Zolang de 458 niet structureel wordt gebroken, blijft de huidige sinds de zomer aanwezige zijwaartse consolidatiefase intact. Deze fase is ongeveer 20 punten breed waarbij een meervoudig geteste steunzone bij 437,60 is ontstaan.

Ook is de stijgende middellangetermijntrend geheel intact waar deze zijwaartse consolidatiefase onderdeel van uitmaakt. Pas een structureel slot onder de 437,60 zorgt voor een duidelijke verzwakking in de stijgende middellangetermijntrend.

Twijfeldagen

Ook het kortetermijnbeeld ziet er nog prima uit ondanks de huidige terugval. Binnen de technische indicatoren is er sprake van een terugval voor de vorming van een hogere bodem. Zowel de RSI als de MACD lijken de opwaartse weg naar de toppen van de afgelopen maanden in de komende tijd te kunnen vervolgen.

In de grafiek zelf zagen we vier dagen tot eind vorige week waarbij meerdere doji’s werden gevormd, ofwel twijfeldagen. Deze doji's resulteerden twee dagen geleden in een neerwaartse beweging die versnelde toen de recente opwaartse openstaande gap tussen de 454,10 en 454,75 werd opgevuld.

Inmiddels staat het oplopende 50-daags gemiddelde onder druk en leken de volgende steunpunten in zicht te komen. Het 50-daags ligt vandaag bij 451,90. Daaronder ligt de recente dubbele (tweezers-)bodem bij 447,30 en de sinds februari opgaande bodemlijn bij 445,50.

Springplank

Een ander steunpunt in de grafiek ligt bij de bodem van de gisteren gevormde hammer (potentieel omkeerpatroon) van 449,50. Ik verwacht dat het neerwaarts potentieel beperkt blijft en dat een snelle opwaartse draai kan plaatsvinden.

We moeten dan ook alert blijven op de vorming van meer bodempatronen. Gisteren werd een eerste patroon gevormd in de vorm van een hammer. Hiermee is de kans toegenomen dat een bodem is gezet tijdens deze beperkte terugtest, een springplank voor de verwachte opwaartse doorbraak.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.