Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Sluit de AEX structureel boven 458?

TA: Poging zeven

Poging nummer zeven sinds september. Ik heb het hier over het aantal keren dat de AEX boven de 458 wist te breken in de afgelopen drie maanden. De meeste doorbraken waren intraday waarbij het slot rond de 458 lag. Dit is de derde keer dat de AEX sinds begin september duidelijk door de 458 heen breekt op slotbasis.

De slotkoers lag bij 459,30 met een intraday-top bij 459,80. Hiermee wist de AEX ook zijn meest recente toppen van de afgelopen weken te doorbreken die bij 459,50 waren te vinden. Een bemoedigende eerste speldenprik boven de 458.

De vorige twee keren dat de AEX duidelijk boven de 458 wist te breken, was begin september en eind oktober.

  • Begin september was de enige keer dat er sprake was van een structurele doorbraak. De index verhoogde toen zijn jaartop naar 466,20, een top die nog geldt als jaartop van 2016 tot op heden.

  • Eind oktober werd een intraday-top bij 463 op de borden gezet, maar deze doorbraak was destijds vals aangezien de index slechts twee dagen nipt boven de 458 wist te sluiten.

Sterke opzet

In de afgelopen twee weken zien we drie van de zeven doorbraken van de 458. Daarbij zorgden de eerste twee doorbraken slechts voor een intraday-doorbraak met een meervoudige top bij 459 tot gevolg. Deze toppen werden gisteren dus gebroken.

Hiermee neemt de kans toe dat een structurele doorbraak doorgang kan vinden in de komende dagen. Gisteren was er sprake van een sterke opzet met de opwaartse doorbraak van de recente toppen, maar structureel is het nog niet.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Hogere jaartop

Mijn visie voor de laatste weken is dan ook onveranderd, ofwel een verhoging van de jaartop en mogelijk nog een test van de volgende doelzone in het stijgende middellangetermijnbeeld. Deze zone ligt bij 475 tot 485.

  • Bij 475 ligt de top van november vorig jaar. Dit was toen het startpunt van een correctieve beweging die drie maanden duurde en uiteindelijk resulteerde in de vorming van een zeer belangrijke langetermijnbodem in februari dit jaar bij 378,50. Dit betekende destijds een daling van bijna 100 punten.

  • Bij 485 ligt het 161,8%- Fibonacci-retracementniveau van de septembercorrectie, de daling van 466,20 tot aan de 437,60.

Sinds juli is er sprake van een zijwaartse trendontwikkeling die past binnen de grenzen van de stijgende middellangetermijntrend. De grenzen van deze zijwaartse fase liggen bij de meervoudige bodemzone rond de 437,60 aan de onderkant en de zware 458-grens aan de bovenkant.

Dubbel bodempatroon

We zagen in de afgelopen tijd de opwaartse druk steeds verder toenemen, maar nog geen structurele doorbraak plaatsvinden. Wel werd in de afgelopen dagen voor de vierde maal de stijgende bodemlijn getest. Die loopt langs de bodems van 378,50, de 410, de 437,60 en deze week dus bij 445,65.

Hiermee werd ook bijna het opgaande 200-daags gemiddelde opnieuw getest. Alleen de Trump-terugval zorgde voor een kortstondige intraday-doorbraak onder deze bodemlijn. In de afgelopen dagen werd met de test van de genoemde stijgende bodemlijn ook een dubbel bodempatroon gevormd:

  • een doji-hammer
  • en een bullish engulfing

Deze cocktail van bodemsignalen zorgde gisteren dan voor de eerste duidelijke speldenprik boven zowel de recente toppen als de 458. De volgende weerstand is nu te vinden bij 463 en daarboven bij 466,20. Steunpunten liggen nu bij 458 en het opgaande 50-daags gemiddelde van 452,40.

Versnelling omhoog?

Maar de druk en een verder opwaarts vervolg richting de jaartop in de komende dagen kan wel eens snel toenemen. Een duidelijke versnelling sluit ik daarbij niet uit waarbij de 466,20 mogelijk slechts voor beperkte tegendruk zal zorgen.

Kortom: na de recente test van de stijgende bodemlijn sinds februari en de gevormde bodempatronen werd in de afgelopen twee dagen de druk op de 458 verder opgevoerd. Gisteren werden de zware weerstand bij 458 en de recente toppen rond de 459 gebroken.

De eerste duidelijke speldenprikken werden hiermee gegeven en de opwaartse druk verder opgevoerd. Een slot van enkele dagen boven de 458 zou de weg direct openen naar de jaartop van 466,20.

Maar een snel en krachtig vervolg na de verwachte structurele doorbraak richting de 475 –tot 485 sluit ik ook zeker niet uit in de komende paar weken.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht