Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
AEX richting 475 tot 485

TA: Wat een kracht

Met een krachtige vervolgbeweging zette de AEX de opwaartse beweging gisteren door. Er was over de dag heen slechts een kleine hapering bij de jaartop van 466,20 maar dat niveau werd uiteindelijk ook gebroken.

Hiermee heeft de AEX de eerste verwachting van mij richting het einde van dit jaar ingelost, een verhoging van de jaartop. Voor de laatste paar weken moeten we bezien of ook mijn volgende doelzone van 475 tot 485 nog behaald kan worden.

De zevende doorbraakpoging van de AEX van de 458 zorgde voor een krachtige vervolgbeweging. Dit zien we vaker als een veelvuldige geteste weerstand of steun wordt doorbroken. Alleen in september wist de AEX een structurele doorbraak door deze zware weerstand te bewerkstelligen.

Zware horde

De index vormde toen een hogere jaartop bij 466,20. Vanuit het niets werd toen een top gevormd en een correctie gestart die zorgde voor een terugval van ongeveer 6% waarmee de onderkant van de langdurige zijwaartse handelsfase meer vorm kreeg.

De AEX vormde toen een bodem bij 437,60. De andere pogingen sinds begin september om de 458 te doorbreken stokten allemaal rond de 458 punten. Kortstondige intraday doorbraken danwel kleine slotdoorbraken zorgden telkens voor de start van een terugval.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De zevende poging is dus een geslaagde doorbraak. Dit zorgde tevens voor een krachtige vervolgbeweging waarmee binnen enkele dagen ook de jaartop verder werd opgehoogd. De teller staat nu op 467,40 en ik verwacht dat de jaartop in de komende tijd verder zal worden opgehoogd.

Niet alleen de AEX

Ook andere indices lieten vergelijkbare doorbraken zien:

  • De DAX maakte een klassieke short squeeze door na de opwaartse doorbraak van de zone 10.800 tot 10.825.
  • De Stoxx Europe 600 brak gisteren door de zware weerstandszone rond 350 tot 352 waarmee een enorm omgekeerd hoofd-schouderpatroon werd afgerond.

De vervolgdoorbraken na een lange zijwaartse periode worden dus breed gedragen. De stijgende trends zijn ook allemaal intact. Kijkend naar de langetermijntrend sinds 2009 dan zien we een belangrijke bodem in februari op de borden komen aan het einde van een zeer forse correctieve fase.

Belangrijke bodem

Deze bodem werd bij 378,50 op de borden gezet. Dit is het startpunt van de nieuwe opgaande middellangetermijntrend. In het eerste kwartaal werden ook enorme omkeersignalen zichtbaar die aangaven dat een belangrijke langetermijnbodem werd gevormd.

Zo werd de dalende toppenlijn gebroken en wist de AEX op de maandgrafiek drie omkeerpatronen te vormen, twee hammers en een bullish engulfing. Langs de bodems van 410, 437,60 en de recente 445,65 werden de raakpunten gevormd van deze nieuwe stijgende bodemlijn.

Hiermee wordt deze opgaande trendlijn steeds krachtiger. De bodem van 445,65 werd precies een week geleden op de borden gezet. Ook toen werd een dubbel bodempatroon gevormd op de daggrafiek, een hammer en een bullish engulfing.

Stijging van 20 punten

Inmiddels is de AEX alweer ruim 20 punten opgelopen. Voor de komende twee weken moeten we bezien of de zone 475 tot 485 wordt behaald. Zodra deze zone getest wordt, moeten we alert zijn op de vorming van toppatronen wat het startpunt kan zijn voor een volgende tijdelijke correctieve beweging.

Voor de komende paar maanden houd ik overigens rekening met een vervolgstijging naar de zone 495 tot 510, maar een dergelijke beweging zal niet in een rechte lijn verlopen.

De technische indicatoren zetten ook sterk door, maar een test van de zone 475 tot 485 zou daarbij gepaard kunnen gaan met een overbought-conditie in de markt. Deze conditie is er overigens nu nog niet.

Weinig weerstand tot 475

Met de doorbraak boven de 466,20 ligt er geen belangrijke weerstand meer tot aan de 475. De niveaus van 468,60 en 473 zijn niveaus die werden gevormd tijdens de topvorming van november vorig jaar bij 475. De vorming van deze top nam namelijk een maand tijd in beslag.

Steunpunten in het kortetermijnbeeld liggen bij:

  • de oude top van 463
  • de openstaande gap die enkele dagen geleden werd gevormd tussen 459,80 en 460,70
  • de oude bekende 458
  • het snel oplopende 50-daags gemiddelde van nu 453

Korte terugtesten naar deze steunpunten zijn niet uit te sluiten, maar de opwaartse druk is zeer krachtig en een snel verder vervolg naar de 475 tot 485 lijkt dan ook het meest waarschijnlijke scenario voor de komende paar weken.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht