Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Delta Lloyd optie-afrekening (update)

Delta Lloyd optie-afrekening (update)

De overname van Delta Lloyd door NN Group komt met de goedkeuring van het DL-management in een stroomversnelling. De uiteindelijke prijs valt enigszins tegen. Wie nog opties heeft uitstaan, kijgt daarvoor echter nog een redelijke vergoeding. 

Dat geldt niet voor alle opties: pas vanaf het moment dat het bod officieel gestand gedaan wordt (effectief wordt) gaat de meter lopen. Alle opties met uitoefendata voor die datum worden afgerekend op de aloude methode. 

Stel: NN Group doet het bod op 20 april gestand. De maart 5,50 call (ik ga ervanuit dat het aandeel tot die tijd rond de 5,30-5,40 handelt) loopt dan waardeloos af. De maart 5 call dient gewoon uitgeoefend te worden en de stukken worden dan geleverd.  

Kijken we even naar de juni 5,50 call. Die wordt op een andere manier afgerekend. Dat heet de Fair Value Methode. Door deze manier van afrekenen (settelen) worden kopers van lange opties beschermd. Hier leest u het document (23 december, Delta Lloyd) van Euronext waarin staat hoe de regels worden toegepast.

Euronext maakt onderscheid tussen opties van aandelen die in cash worden overgenomen, en opties van aandelen die via een aandelenruil worden overgenomen. In het geval Delta Lloyd betaalt NN Group volledig in cash. 

Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit in mijn tijd als marketmaker nooit bij de hand heb gehad, de Fair Value Methode is pas later (na mijn expiratie in 2001) ingevoerd. 

Fair value-methode

Men gebruikt de optiecalculator van Cox Ross Rubinstein (CRR) voor de waardebepaling. De variabelen die we nodig hebben zijn:  

  1. De overnameprijs 
  2. Uit te betalen dividenden 
  3. Implied volatility voor elke optieserie in de 10 dagen voorafgaand aan de aankondiging van het bod 
  4. Euribor 

Ad 1: de overnameprijs

Dat is een makkie, dat wordt 5,40 euro. Ik reken in ieder geval niet op nog iets meer, al zouden we in theorie nog om het slotdividend van 18 cent over 2016 kunnen zeuren.

Ad 2: De Dividenden

De ingeschatte dividenden maakt Euronext op de dag van het voorgenomen bod bekend: daarvoor worden de dividenden gebruikt zoals gepubliceerd bij Markit Dividends. In het geval van Delta Lloyd is er op 19 augustus een dubbeltje uitgekeerd, en zou het volgende dividend (18 cent) pas op 9 juni gepland staan.           

Ad 3: de implied volatility

Om tot een faire prijs te komen wordt de volatiliteit gemeten de tien dagen voorafgaand aan het eerste (voorgenomen) bod. Dat is in dit geval (het bod kwam op 5 oktober) de tien handelsdagen vanaf 21 september. 

Ook dit wordt keurig gecommuniceerd door Euronext. Op deze pagina (Corporate Actions) kunt u dat allemaal vinden. De implied volatility verschilt per optieserie. In het geval van Delta Lloyd hebben de juni en september 2017 call-opties een implied volatility van ca. 30-33.          

Ad 4: Euribor

Dan als laatste nog de rente, daarvoor wordt euribor genomen. Laten we dat zetten op 0,01. Momenteel is Euribor negatief, maar de rekenmodule pikt geen negatieve rentes.

Resterende tijdswaarde

Dan gaat het natuurlijk vooral om de resterende tijdswaarde. Hoe langer die is, hoe hoger de waarde van de optie wordt. Dat is het aantal dagen vanaf de dag dat het bod effectief wordt, tot aan de gewone expiratie.

Dat is nog wel iets om in de gaten te houden: het gaat namelijk niet om de dag dat het officiele bod gelanceerd wordt, maar om de dag dat het bod gestand gedaan wordt. Stel dat NN Group op 2 april een officiele bieding lanceert, gaat pas dan de biedingstermijn van start. 

Dan duurt het nog een aantal weken (de minimale biedingstermijn) voordat gestanddoening plaats zou kunnen vinden. 

Een voorbeeld: de juni 5,50 call

Laten we eens een voorbeeld nemen. Stel u hebt de juni 5,50 call Delta Lloyd. Vandaag stond die zo op het scherm:

 

         

 

Ik neem als afrekendatum, de dag dat NN het bod gestand doet, 15 april. Onderstaand ziet u het model van Cox Ross Rubinstein, zoals u dat op verschillende webpagina's, bijvoorbeeld deze, kunt vinden. 

Het dividend wordt pas op 9 juni uitgekeerd, en haal ik kunstmatig naar voren. Omdat het model vanaf vandaag rekent, en niet vanaf 15 april, geven de 61 dagen een expiratiedatum begin maart. 

We gooien de cijfers in het model in dan zien we de prijzen vanzelf op het scherm verschijnen.  

 

         

 

 

Voor particuliere beleggers is met de kostenstructuur (1 a 3 cent per optie) dit bijna niet te arbitreren. Market-makers kunnen wel aardige spreads opzetten, maar hebben wel te maken met een aantal onzekere variabelen.

Een ander voorbeeld: de september 5,60 call. De markt daarin was als volgt gisteren:

 

         

 

De markt is hier 13 a 20 cent. De variabelen voor september zijn hetzelfde als voor juni (rente, dividend en ook volatiliteit van ca. 30), alleen het aantal dagen verandert van 61 naar 153.

Ook in dat geval rekent het model het dividend van 9 juni net niet mee. Als ik het dividend drie maanden naar voren zet krijgen we de volgende waardes: 

 

         

      

Uit deze berekeningen moet u vooral geen conclusies trekken, want er zijn nog genoeg onzekere variabelen die een en ander op de kop kunnen zetten. 

Onzekere variabelen

Zo kan de overnemer nog weglopen, kan de overname nog maanden in beslag nemen of zou de overnemende partij juist snel met een formeel bod kunnen komen. 

Maar of het formele bod in februari komt, of in april, maakt dus wel degelijk verschil. Voor de optiebezitters: hoe eerder het bod komt, hoe beter. Het aantal dagen tussen het formele bod en de expiratiedatum neemt dan toe en dat heeft een effect op de waarde van de opties.

En o ja, er kan natuurlijk ook altijd nog een hoger bod komen. Maar daar reken ik in ieder geval niet meer op. Je kan stellen dat DL slecht onderhandeld heeft, maar op een gegeven moment komt het wel aan op de kaarten die je in handen hebt. 

Kennelijk heeft van der Noordaa het niet aangedurfd om het hard te spelen door een echt hogere prijs te eisen. Dat moet dan zijn oorsprong hebben in het boekenonderzoek, waar waarschijnlijk uitgekomen is dat DL er niet zo goed voorstaat als gedacht. 

Daar wordt ook naar gerefereerd in het persbericht van DL:

Solvency II is expected to have benefited from the closure of the duration gap and favourable market movements. 

Delta Lloyd expects its 4Q16 Solvency II ratio to be adversely affected by the LAC-DT review by DNB, the possible removal of the risk margin benefit of the longevity hedge and adverse longevity developments.

Delta Lloyd will report its final assessment of these items at its full year results in February 2017.

 

Misschien moeten we dat wel lezen als een kleine winstwaarschuwing. Het wordt nog wel even spannend hoe de grootaandeelhouders van DL hierop gaan reageren, maar ik verwacht dat die allemaal eieren voor hun geld gaan kiezen. Maar: zeg nooit nooit. Er zijn wel vreemdere dingen gebeurd op de beurs. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 december 2016 09:25
    Mooi stukje achtergrond!

    NN is wel erg zelfverzekerd dat het bod succesvol doorgaat. Ik ben daar nog niet zo zeker van. De geboden prijs is gewoon te laag. De synergie van jaarlijks 150mln wordt niet meegenomen in de fairness opinion van RvB en RvC DeltaLloyd. De 'gedwongen fusie met NN' bij aanmelding van 67-95% vd aandelen DL is mogelijk niet fair geprijsd aangezien de koers van NN nu flink is opgelopen en er wordt afgerekend op basis van de toekomstige koers van NN en niet de koers op moment van aankondigen bod. Dit gaat DL mogelijk nog opbreken. Niet voor niets hebben geen van de grote aandeelhouders het bod gesteund door een irrevocable te tekenen. Als NN slim is onderhandelen zij nu over deze steun, een verhoging naar bijvoorbeeld 5,80 in ruil voor steun van een aantal grotere aandeelhouders is de beste weg voor NN en DL, zo blijven ze uit het juridisch drijfzand van een opgelegde fusie tegen een verkeerde 'unfaire' ruilverhouding.
  2. [verwijderd] 29 december 2016 12:25
    Nico,
    Er was voor de particulier waarschijnlijk nog wel wat te verdienen.
    Ik heb zelf gelijk veel puts maart en enkele juni 2017 strike €5,50 verkocht.
    Ik ontving hier 28 en 43 cent voor, koers was toen €5,30
    In maart 2017 is de overname waarschijnlijk nog niet afgerond en moet ik dus nog terugkopen.
    De koers zal dan al weer wat verder richting de €5,40 zijn gegaan.
    Geschatte winst 10,5 cent
    De fair value put juni €5,50 laat zich berekenen op 33 cent (cash settlement)
    Geschatte winst 8,3 cent
    Je moet dit wel gelijk bij het bekend worden van het nieuws uitvoeren, nu valt er niet veel meer te doen.
    Het viel me ook nu weer op dat de aanbieders van Turbo’s niet thuisgaven toen het nieuws naar buiten kwam, ze komen gewoon niet met quotes
    En nu komen ze met quotes waar geen cent meer mee te verdienen valt.
    Waarvan akte
  3. [verwijderd] 29 december 2016 13:02
    quote:

    Dagelijkse Kost schreef op 29 december 2016 12:40:

    Nico, je zegt:
    En o ja, er kan natuurlijk ook altijd nog een hoger bod komen. Maar daar reken ik in ieder geval niet meer op.

    Waarom reken je daar in ieder geval niet meer op?

    Je kan stellen dat DL slecht onderhandeld heeft, maar op een gegeven moment komt het wel aan op de kaarten die je in handen hebt.

    Kennelijk heeft van der Noordaa het niet aangedurfd om het hard te spelen door een echt hogere prijs te eisen.

    Dat moet dan zijn oorsprong hebben in het boekenonderzoek, waar waarschijnlijk uitgekomen is dat DL er niet zo goed voorstaat als gedacht.

    Daar wordt ook naar gerefereerd in het persbericht van DL:

    Solvency II is expected to have benefited from the closure of the
    duration gap and favourable market movements.

    Delta Lloyd expects its 4Q16 Solvency II ratio to be adversely affected by the LAC-DT review by DNB, the possible removal of the risk margin benefit of the longevity hedge and adverse longevity developments.

    Delta Lloyd will report its final assessment of these items at its full year results in February 2017.


    Misschien moeten we dat wel lezen als een kleine winstwaarschuwing.

    Het wordt nog wel even spannend hoe de grootaandeelhouders van DL hierop gaan reageren, maar ik verwacht dat die allemaal eieren voor hun geld gaan kiezen.
  4. [verwijderd] 29 december 2016 16:17
    Nico,
    Je geeft als voorbeeld bij je berekening de call juni 5,60.
    Het schermpje geeft echter de quote van de call september 5,60 weer.
    De nog resterende looptijd bij afrekening is dus ook drie maanden langer dan wat jij hier aangeeft.
    Wil je het nogmaals berekenen met een juiste resterende looptijd in dagen.

  5. [verwijderd] 29 december 2016 16:40
    quote:

    Roll on schreef op 29 december 2016 16:17:

    Nico,
    Je geeft als voorbeeld bij je berekening de call juni 5,60.
    Het schermpje geeft echter de quote van de call september 5,60 weer.
    De nog resterende looptijd bij afrekening is dus ook drie maanden langer dan wat jij hier aangeeft.
    Wil je het nogmaals berekenen met een juiste resterende looptijd in dagen.

    Je hebt gelijk, t gaat om de juni 5.50 call. Die sept houd je nog even tegoed
  6. [verwijderd] 30 december 2016 10:05
    Nico,
    Ik denk dat de berekening bij Euronext er uiteindelijk toch wat anders zal uitzien dan wat jij ons hier laat zien.
    De invoering van de dividenduitkering doe je namelijk niet goed, waardoor deze niet wordt meegenomen in de berekening van de uiteindelijke waarde van de optie.

  7. [verwijderd] 30 december 2016 12:06
    quote:

    Roll on schreef op 30 december 2016 10:05:

    Nico,
    Ik denk dat de berekening bij Euronext er uiteindelijk toch wat anders zal uitzien dan wat jij ons hier laat zien.
    De invoering van de dividenduitkering doe je namelijk niet goed, waardoor deze niet wordt meegenomen in de berekening van de uiteindelijke waarde van de optie.

    klopt, het dividend moet naar voren gehaald worden omdat het model wat betreft de expiratiedagen uitgaat van vandaag. Op de manier waarop ik het eerst deed valt het dividend er niet in, en dat valt er, zowel bij de juni opties als bij de sept. opties natuurlijk wel in.

  8. [verwijderd] 1 januari 2017 17:58
    quote:

    Marco19 schreef op 31 december 2016 13:00:

    Dag Nico, waarom, denk jij, hebben de grootaandeelhouders nog niet publiekelijk gereageerd? Is het een theorie dat zij gaan samenspannen om het einddividend of 7% verhoging gaan afdwingen? Ik geloof niet zo in het fusieverhaal.
    Ik heb geen idee, maar het is inderdaad verdacht stil. Wordt nog druk vergaderd, denk ik.
  9. SEVA 6 januari 2017 16:43
    quote:

    SEVA schreef op 6 januari 2017 16:22:

    Beste Nico,de call juno 5,50 doet nu 0,14/0,16. Als ik die ( gedekt) schrijf, steek ik die 0,14 + de 0,05 ( huidige koers DD 5,35...) cent toch in mijn zak of mis ik iets? Waarschijnlijk snap ik de fair value methode niet maar hoor het graag...
    Laat trouwens maar, niet interessant..
  10. Hans_K 14 februari 2017 12:30
    Wat mij opvalt is dat er bijvoorbeeld bij de september put 6,00 serie op de beurzen nog steeds gerekend wordt met een implied volatility van 28,8%. De implied volatility die door Euronext in hun "Corporate Action: Takeover" document is vastgesteld is echter 12,9%. Voor dit document kan je het door Nico in de tekst gegeven linkje volgen. Die volatiliteit heeft nogal een invloed op de eindwaarde van de optie. September puts schrijven kan wel eens heel interessant blijken.
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links