Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Wacht de AEX op de start van het cijferseizoen?

TA: Wachten op beweging

Wachten vind ik niet leuk. Er zijn handelaren (beleggers) die het daarmee niet eens zijn. Die zitten optiepremie short en willen helemaal geen beweging en wachten tot de opties die ze verkocht hebben, waardeloos aflopen. Ik ben niet zo, ik heb nooit goed premieshort kunnen handelen.

Geef mij maar wat beweging en dan zoek ik de richting wel op. Omhoog of omlaag, dat maakt me eigenlijk net zoveel uit. Wachten is wat de markt op dit moment doet. Er is niet veel intraday-beweging maar ook overall is er niet erg veel beweging.

De AEX is 45 punten opgelopen en corrigeert in mijn optiek nog niet veel. Gisteren zat er tussen de high en de low van de dag dik 3 punten. Dat is op een index van bijna 500 punten natuurlijk niet zoveel.

Al met al was het slot van gisteren net wat lager dan de dag ervoor maar feitelijk gebeurde er helemaal niks, de omzetten bleven laag en er was nauwelijks beweging, iedereen wacht af, maar waarop?

Trump

Vanavond om 17:00 onze tijd gaat Trump spreken, wellicht wacht de markt daarop. Volgende week begint het cijferseizoen bij ons, misschien wacht de markt daarop. De olieprijs beïnvloedt de markt de laatste tijd, vanmiddag worden de ruwe olievoorraden weer bekend gemaakt, gaat dat 'm worden?

Ik wacht af.

Charttechnisch gezien is het wachten wat minder duidelijk, de index is wat teruggezakt, maar corrigeert nog niet bijster veel. Van de rit omhoog die begin december begon, is inmiddels zo rond de 16% gecorrigeerd. Dat is niet erg veel, het eerste officiële Fiboniveau ligt op 479,46 en daar staat de AEX boven.

Daggrafiek AEX Index
Kortetermijngrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Correctie?

De laatste maand is de index 45 punten opgelopen en dat is best fors. Dat iedereen wacht op een correctie is logisch, maar 45 punten omhoog en 6 omlaag, is dat een correctie? Ik vind van niet.

Als ik naar de grafiek kijk dan zie ik een beweging omlaag en begin ik me zelfs af te vragen of die beweging wellicht zelfs een vlagpatroon is, maar dat vind ik wat overdreven. Een vlagpatroon is immers een continuatiepatroon en dat zou dus impliceren dat het verder omhoog kan en dat lijkt niet logisch.

Aan de andere kant, 45 punten omhoog en 6 omlaag, u zou ook kunnen concluderen dat de markt gewoon goed blijft liggen in aanloop naar het cijferseizoen.

Kortetermijngrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Steun intact

Al met al blijf ik dus bij mijn mening dat de markt gewoon goed blijft liggen en zolang de correctieniveaus nog niet eens gehaald worden, blijf ik daarbij. Ik zag steun in de index rond 484 en 481, oude toppen en bodems en die zijn feitelijk nog intact.

De AEX-index ging gisteren even onder de 484, maar sloot erboven en op dit moment van schrijven handelt de future er ook weer gewoon boven. Het veel belangrijkere 38,2%-niveau ligt op 473, middenin de steunzone tussen 472,50 en 475 en daarom vind ik dat de markt gewoon goed blijft liggen.

Als de top op 490 wordt gebroken, denk ik dat de AEX verder door kan boven de 500 maar voorlopig is het afwachten…

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar is slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen kunnen baseren. De Active Hedge Group is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen Technische Analyse die is opgesteld door Rob Koning Senior Technisch Analist van de beursvloer. Deze Technische Analyse is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht