Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rabo: miljard extra aan LedenCertificaten

Rabo: miljard extra aan LedenCertificaten

Tot vandaag inschrijven op de nieuwe Rabobank Certificaten. Neem contact op met uw eigen bank of broker voor de exacte deadline als u van plan bent in te schrijven.

 


Rabo komt ineens in de bocht met de uitgifte van nieuwe ledencertificaten. Momenteel staat er nominaal voor 5,9 miljard euro uit, en om de kapitaalratio's te versterken wil Rabo voor minimaal 1 miljard euro aan nieuwe certificaten uitgeven.

Hier vindt u het prospectus en hier de begeleidende brochure, die in het Nederlands is opgesteld. De maximale koers waartegen ze worden uitgegeven is 115,04%, de slotstand van gisteren. Inschrijven dient te gebeuren in veelvouden van 25 euro, zijnde de nominale prijs van de certificaten. 

De Rabobank Certificaten. zijn ongekend populair bij met name particuliere beleggers. Het rendement van 6,5% dat de bank betaalt aan haar investeerders steekt schril af bij de spaarrente die men een loket verderop krijgt.

Het risico is natuurlijk wel veel groter, omdat de certificaten als eigen vermogen worden meegeteld bij de bank. Kort gezegd: het is feitelijk uw geld, maar Rabo hoeft het niet terug te betalen. 

Gisteren sloten de certificaten (die tegen 25 euro uitgegeven werden) op een koers van 115,04%. Vandaag gaat daar logischerwijs iets vanaf (-1% op 114% nu),  gezien de miljard aan nieuw papier dat uitgegeven wordt. 

Inkopen tegen pariteit?

De bepaling dat Rabo de certificaten mag aflossen (zie vraag 13 hieronder) tegen pariteit zorgt soms voor wat nervositeit, want wellicht kan de bank elders goedkoper lenen, maar het tegendeel is dus waar.

Rabo geeft juist nieuwe certificaten uit. In het persbericht zegt men zeer sterk gekapitaliseerd te zijn, maar omwille van de nieuwe regelgeving alvast de touwtjes wat te willen aantrekken:  

Bas Brouwers, Chief Financial Officer: "Rabobank is traditionally one of the best capitalised banks in the world. The intended issuance will enable us to prudently manage our CET1 capital base in anticipation of the expected strengthening of regulatory requirements. 

 

Winstwaarschuwing door Achmea

Tegelijkertijd maakt Rabo melding van een joekel van een afschrijving op dochter Achmea. Daar wordt een verlies genomen van 700 miljoen euro.

Het gaat beter bij de verzekeraars, de rente lijkt de goede kant op te gaan, maar bij Achmea moest men er kennelijk eerst nog even met de stofkam door.

Zoals gezegd, tellen de certificaten mee voor de berekening van de CET1-ratio. In Jip- en Janneke-taal betekent dat dat de certificaten meetellen voor het eigen vermogen van de bank.

Vanaf nu inschrijven

Beleggers kunnen vanaf vandaag inschrijven via hun broker of bank. U kunt alleen bestens inschrijven, waarbij de maximumprijs gelimiteerd is op 115,04%. Hieronder de tijdslijn van de uitgifte. De officiële inschrijving sluit op 16 januari om 17.30 uur, maar informeer vooral bij uw eigen broker of bank, wellicht sluit het daar een dag of een paar uur eerder. 

 

 (bron: brochure Rabobank)

Hieronder treft u nogmaals het artikel aan over de Rabobank Certificaten van 27 november vorig jaar. 


 

Ik krijg van verschillende kanten nogal eens vragen over de Rabobank Certificaten. Een aantal van die vragen beantwoord ik hieronder. 

1. Wat zijn Rabobank Certificaten?

Rabobank Certificaten zijn uitgegeven door de Stichting Administratiekantoor Rabobank Certificaten (STAK) en zijn certificaten van participaties die weer door Rabobank worden uitgegeven.

Vroeger had je Ledencertificaten, maar in januari 2014, bij de beursnotering, zijn deze vervangen door deze certificaten. De STAK (Stichting Administratiekantoor Rabobank) administreert en beheert de participaties en geeft de certificaten uit. Het fungeert als het ware als een buffer tussen Rabobank en haar leden. 

2. Hoeveel van die certificaten staan er uit?

Op dit moment staan er 237.961.365 Rabobank Certificaten uit met een nominale waarde van 25,00 euro. Dat vertegenwoordigt een totale waarde van ruim 5,9 miljard euro.  

 

3. De koers is 112, maar ze zijn 25 euro waard?

Nee, de uitgifteprijs was ooit 25 euro, maar op de beurs worden ze verhandeld als zijnde obligaties, en die noteren in procenten. De huidige koers is 112, dat betekent dat de originele waarde van 25 euro nu is opgelopen naar 112% * 25 = 28 euro.

4. Welke rente betaalt de Rabobank over die certificaten?

De rentevergoeding is 6,50%. Elke drie maanden krijgt u 0,40625 euro per certificaat van nominaal 25 euro. Jaarlijks is dat dus 0,40625 * 4 = 1,625 euro. Dat is over die originele 25 euro. Per 100 betekent dat dus 1,625 * 4 = 6,50%.

5. Wat is de effectieve rente?

De effectieve rente is het rentepercentage dat u over uw geïnvesteerde geld krijgt. Die 6,5% betaalt Rabo per certificaat. Die zijn momenteel geen 25 euro, maar 1,12 * 25 = 28 euro waard. We rekenen echter in honderdtallen.

De koers van de certificaten is momenteel 112. U ontvangt dan 6,50% over het originele bedrag. De effectieve rente is dan 6,5/112% = 5,8035% rente. Wanneer u dus 112 betaalt, is uw effectief rendement 5,80%. 

Dit wordt ook wel het couponrendement genoemd. De effectieve rente neemt normaal gesproken ook het de winst/verlies bij aflossing mee. Wanneer een obligatie die 112 noteert over 4 jaar wordt afgelost op 100, kost u dat ruwweg 3% per jaar. Dat gaat dan weer van het rendement af. 

Bij eeuwigdurende obligaties is dat echter niet te berekenen, want die worden in principe niet, of nooit afgelost. Rabo heeft wel een clausule ingebouwd dat zij naar eigen inzicht de certificaten mogen aflossen, maar de kans daarop wordt als zeer klein gezien. 

6. Staat die rente altijd vast?

Dat is het mooie ervan: de rente kan wel omhoog, maar niet omlaag. De Rabobank betaalt namelijk het hoogste van:

  • 6,5%
  • de Nederlandse tienjaarsrente +1,5%.

Op dit moment is die tienjaarsrente ongeveer 0,3%. Dan krijgt u automatisch die 6,5%. Maar mocht de Nederlandse tienjaarsrente weer omhoog schieten naar boven de 5%, dan krijgt u dat hogere bedrag.  

7. Zijn de Rabobank Certificaten vooral in handen van particuliere beleggers?

Deze vraag kwam langs op de in mei gehouden STAK-vergadering. Destijds, bij de beursintroductie wel. In december 2014, was slechts 1 miljard van de 5,9 miljard euro aan uitstaand kapitaal in het bezit van institutionele partijen. De evolutie hiervan richting nu is niet bekend. Hier leest u de notulen van die vergadering. 

8. Zijn de certificaten alleen voor Rabobank-rekeninghouders?

U kunt de certificaten gewoon kopen bij uw bank en/of broker. Ze zijn voor iedereen toegankelijk. 

9. Loop ik hetzelfde risico als wanneer ik een doorsnee obligatie van Rabobank bezit?

Nee, met deze certificaten loopt u meer risico. De Rabobank Certificaten zijn diep achtergesteld en eeuwigdurend. Ze mogen door Rabobank zelfs tot het eigen vermogen worden meegerekend.

Dat betekent dat in het geval van een faillissement van de Rabobank, de certificaathouders achter in de rij moeten aansluiten. In wezen werken ze qua risico als een aandeel, en qua opbrengst als een obligatie.

Bij een aandeel heb je dan wel hetzelfde risico, maar heb je meer upside potential, want als ING bijvoorbeeld veel meer winst maakt, krijgt u een hoger dividend. 

10. Wat als Rabobank de rente niet kan betalen?

De certificaten zijn diep achtergesteld en eeuwigdurend. U kunt dan helemaal achteraan sluiten in de rij, net als aandeelhouders bij een beursgenoteerd bedrijf. De Rabobank kan altijd besluiten om de rente niet, of slechts gedeeltelijk te betalen. U hebt achteraf ook geen recht op die niet uitbetaalde rentevergoeding (non-cumulatief heet dat).  

Ook DNB kan een stok in het wiel steken door de Rabobank te verbieden rente uit te betalen, als het dat niet verstandig vindt. 

11. Hoe zit dat met de opgelopen rente?

Elke dag dat u het certificaat in bezit hebt, hebt u recht op 1/360ste deel van de rente. Die krijgt u uitbetaald wanneer u het certificaat verkoopt. Bij de certificaten gaat men voor het rekengemak uit van 360 dagen per jaar. 

12. Wanneer wordt de rente betaald? 

U krijgt uw rente op vier dagen per jaar uitbetaald: op 29 maart, 29 juni, 29 september en 29 december. Helaas net te laat voor de kerst... 

Nagekomen vraag:

13. Kan de Rabobank de certificaten vroegtijdig aflossen?

Dit is inderdaad wel een punt om rekening mee te houden, maar de kans erop is heel klein. In het prospectus maakt Rabobank een voorbehoud dat zij, indien de Raad van Bestuur dit wenst, na goedkeuring van de Supervisory Board én na goedkeuring van DNB, de certificaten mag aflossen tegen pari, dus de uitgifteprijs van 25 euro, of, koerstechnisch gesproken, tegen 100%. 

 

Het prospectus, uitgegeven in december 2013, kunt u hier vinden, onder het kopje risico's.

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

120 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 shaai 11 januari 2017 11:50
    www.rabobank.nl/certificaten 

    Emissie Rabobank Certificaten
    Op dinsdag 11 januari is bekend gemaakt dat Rabobank nieuwe Rabobank Certificaten gaat uitgeven door middel van een emissie.
    De Rabobank Certificaten hebben reeds een notering op Euronext Amsterdam.
     
    Informatie over deze beursgang, zoals de Brochure en Prospectus, vindt u op de website van Rabobank: www.rabobank.nl/certificaten 
     
    Inschrijven
    Vanaf dinsdag 11 januari, 09:00 uur tot maandag16 januari, 17:30uur kunt u inschrijven op de emissie van Rabobank Certificaten. Dit tijdschema kan worden verlengd
    Het inschrijven kan zonder transactiekosten via uw adviseur, Rabobank Internetbankieren, de Rabo Beleggen App of de Rabo Beleggingslijn (0900-0705, keuze 2)
    De inschrijving vindt plaats tegen de slotkoers van 10 januari 2017. De uiteindelijk prijs zal hier naar alle waarschijnlijkheid van afwijken. Informatie hierover leest u in de prospectus.
    De toewijzing van de Rabobank Certificaten vindt uiterlijk 24 januari 2017 voorbeurs plaats.
     
  2. qxy 11 januari 2017 12:06
    quote:

    löngterm schreef op 11 januari 2017 11:53:

    Vraag me ook af of huidige eigenaren verplicht eerst toegang hebben op de nieuw uit te geven certificaten. Iemand die daar ook meer duidelijkheid over heeft?
    Staat gewoon in prospectus. Nee, huidige eigenaren krijgen geen voorrang, en kunnen net als elk ander inschrijven.

    Korting is afhankelijk van de prijs waarop institutionele partijen inschrijven. Hoe lager de prijs waarop zij willen kopen, des te groter de korting. Maar als particulier kun je alleen bestens inschrijven. De kans bestaat dus dat je ze dan gewoon op 115 koopt.

    Overigens, Nico, een aanvulling: Rabo wil minstens 1 miljard ophalen, maar kan dus ook besluiten om er twee miljard van te maken als er veel ingeschreven wordt.
  3. [verwijderd] 11 januari 2017 13:02
    quote:

    matin schreef op 11 januari 2017 12:17:

    Goedemiddag Nico,

    Kan jij een inschatting maken welke korting er kan worden gehanteerd?

    Met vriendelijke groet,

    Martin
    Gezien de markt in certificaten lijkt die korting niet al te groot te worden. Het blijft echter lastig inschatten omdat de prijs bepaald zal worden door de institutionele beleggers, en niet door de particuliere beleggers.

    Ik verwacht dat er de komende dagen wel wat informatie naar buiten zal komen inzake de belangstelling.
  4. forum rang 9 objectief 11 januari 2017 13:27
    quote:

    floor77 schreef op 11 januari 2017 13:10:

    Met mazzel heb je een korting van misschien een paar procent.
    Met geen mazzel heb je ze voor 115%, niet echt veel risico dus.
    Het probleem is dat ik en vele andere beleggers ze wel willen hebben maar niet tegen 115% (tenslotte stonden ze nog niet zo lang geleden 108 en voor iets van 108 wil ik geen 115 betalen)..dus wel degelijk risico.
  5. Biobert 11 januari 2017 14:10
    quote:

    shaai schreef op 11 januari 2017 11:50:

    www.rabobank.nl/certificaten 

    Emissie Rabobank Certificaten
    Op dinsdag 11 januari is bekend gemaakt dat Rabobank nieuwe Rabobank Certificaten gaat uitgeven door middel van een emissie.
    De Rabobank Certificaten hebben reeds een notering op Euronext Amsterdam.
     
    Informatie over deze beursgang, zoals de Brochure en Prospectus, vindt u op de website van Rabobank: www.rabobank.nl/certificaten 
     
    Inschrijven
    Vanaf dinsdag 11 januari, 09:00 uur tot maandag16 januari, 17:30uur kunt u inschrijven op de emissie van Rabobank Certificaten. Dit tijdschema kan worden verlengd
    Het inschrijven kan zonder transactiekosten via uw adviseur, Rabobank Internetbankieren, de Rabo Beleggen App of de Rabo Beleggingslijn (0900-0705, keuze 2)
    De inschrijving vindt plaats tegen de slotkoers van 10 januari 2017. De uiteindelijk prijs zal hier naar alle waarschijnlijkheid van afwijken. Informatie hierover leest u in de prospectus.
    De toewijzing van de Rabobank Certificaten vindt uiterlijk 24 januari 2017 voorbeurs plaats.
     
    Ze zijn daar bij Rabobank niet bij de tijd: het is geen dindag 11 januari maar WOENSdag 11 januari.
    Wat moeten we zo verder van ze denken?
  6. matin 11 januari 2017 14:50
    Dank voor het antwoord Nico

    Denk jij ook, nu de kans op aflossing tegen 100%, nog onwaarschijnlijker wordt, dat de koers, na emissie, verder kan stijgen?

    Het is immers niet logisch dat de Rabo eerst een emissie doet en daarna op korte of middellange termijn deze certificaten aflost.

    Met vriendelijke groeten,

    Martin

  7. Biobert 11 januari 2017 16:10
    quote:

    monti schreef op 11 januari 2017 15:49:

    Nee. Institutionele beleggers willen garantie vd Rabo dat er de komende 5 jaar niet wordt afgelost.
    Rabobank gaat de certificaten nooit aflossen, zolang Rabobank niet wordt overgenomen op aandringen van DNB (vgl Delta Lloyd). Ze kunnen de certificaten eenvoudigweg niet missen voor de cet1 ratio.
    Ze kunnen wel de vergoeding van 6,5% verlagen in de toekomst als Rabo er weer wat beter voorstaat.
  8. [verwijderd] 11 januari 2017 16:19
    quote:

    matin schreef op 11 januari 2017 14:50:

    Dank voor het antwoord Nico

    Denk jij ook, nu de kans op aflossing tegen 100%, nog onwaarschijnlijker wordt, dat de koers, na emissie, verder kan stijgen?

    Het is immers niet logisch dat de Rabo eerst een emissie doet en daarna op korte of middellange termijn deze certificaten aflost.

    Met vriendelijke groeten,

    Martin

    Die kans achtte ik al klein, en is nu helemaal klein. Maar feit blijft dat die mogelijkheid er is voor Rabo. Ik denk idd wel dat instituten daar nog wel even met Rabo over willen babbelen.

    Dat de koers na emissie verder stijgt is niet per se aannemelijk. Rabo doet namelijk deze emissie niet uit weelde en schrijft behoorlijk af op Achmea.
  9. koekeloer 11 januari 2017 17:49
    De kans dat Rabo t.z.t. de certificaten terugkoopt lijkt uitermate gering gezien het grote belang dat ze erbij hebben om hun CET 1 op een voor Rabo aanvaardbaar pijl te houden/brengen. Komt Rabo t.z.t ongelooflijk dik in de slappe was te zitten, dan ligt het voor de hand dat ze een deel van hun eigen vermogen zullen aanwenden om een deel van de certificaten terug te kopen op de beurs en deze certificaten vervolgens in te trekken. Dat scheelt ze rentebetaling en doet de winst per certificaat toenomen. Dit is voor Rabo de meest elegante weg om van de "dure" certificaten af te komen.
    Op zich is deze route heel gewoon. Hoe vaak hebben bedrijven hun aandelen niet op de beurs teruggekocht om deze vervolgens in te trekken. (Zie het huidige inkoopprogramma van 1 miljard van Ahold)
    Het alternatief om van de dure certificaten af te komen: Zou Rabo de certificaten intrekken (terugkopen tegen 100%) dan stoot ze veel (oud)leden tegen het hoofd en verspeeld zij ontiegelijk veel goodwill bij de grondleggers van haar bank. Houd er rekening mee dat gelijktijdig ook ongelooflijk veel leden/rekeninghouders bij de Rabo zullen vertrekken. Stommer zou Rabo het niet kunnen doen.
    Mijns inziens is de kans op het intrekken van de Rabo certificaten door Rabo nagenoeg nul.

    @Biobert. Als Rabo in de toekomst weer beter zou draaien is er juist nog minder aanleiding om de rentevergoeding op de certificaten ten verlagen. De bank is immer een coöperatie. Welke coöperatie gaat de uitkering aan haar leden (lees in dit geval certificaathouders) verlagen als de onderneming structureel uitermate winstgevend is geworden?
120 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links