Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Weinig beweging in AEX

TA: Toppen of niet?

De AEX heeft gisteren op dagbasis een positieve candle neergezet en sloot hoger dan de dag ervoor. De laatste weken hoor ik veel berichten van beleggers dat de top gezet is en dat het nu volkomen logisch zou zijn dat de AEX-index omlaag zou gaan.

De groene candle van gisteren hoort niet bij die logica, je zou bijna zeggen dat er de laatste twee handelsdagen gewoon een hogere bodem wordt neergezet. Hoger dan de vorige die vorige week maandag in de grafiek verscheen.

Daggrafiek AEX Index
Kortetermijngrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Twee bodems

Om te concluderen dat er ergens een top (of bodem) wordt neergezet moet u in mijn optiek kijken naar de beweging die volgt na je beoogde top of bodem. Na een top gaat het omlaag en na een bodem gaat het omhoog, zo simpel is dat.

Hoeveel het omlaag of omhoog gaat na de top of bodem is daarbij niet zo vreselijk interessant. Een top of bodem is wél sterker (duidelijker) als er een wat grotere beweging volgt. De laatste twee bodems die werden neergezet kunnen gevormd zijn door:

  • die van 30 december en 2 januari
  • die van de laatste twee handelsdagen

De laatste top zou gevormd kunnen zijn door de (intraday-)toppen van dinsdag 3 en woensdag 4 januari.

Inzoomen

Ik vind de laatste top en de laatste bodems in de daggrafiek niet zo duidelijk, er is te weinig beweging erna neergezet om te kunnen concluderen of het toppen of bodems waren. Eigenlijk gaat het in mijn optiek gewoon nog wat zijwaarts tussen de 481 en 490.

Inzoomen in de markt en kijken naar de uurgrafiek levert wellicht een wat duidelijker beeld.

Kortetermijngrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

In de uurgrafiek is een dalend trendkanaaltje zichtbaar, ik vertelde gisteren dat u dat eventueel als een vlagpatroon kan zien, ik vond het niet zo’n mooie vlag, maar niet iedereen was dat met me eens, sommigen vonden het juist wél een vlag.

Opwaartse uitbraak

Een vlagpatroon is vaak een continuatiepatroon, de AEX moet natuurlijk wel aan de bovenkant van het patroon uitbreken om überhaubt een continuatiepatroon te zijn. De doorbraak uit het dalende patroontje op uurbasis kwam gisterenmiddag.

In aanloop naar de speech en persco van Trump ging de markt omhoog en even leek het te gaan gebeuren, de magische 20.000 in de Dow Jones. Onze beurs ging natuurlijk mee maar aan het einde van onze handelsdag stond er geen 20K op het bord op Wall Street.

De Dow was wat teruggezakt, had even 19.973 (een nieuwe all time high) geprint en was weer aan het terugzakken. Dat deed onze AEX dus ook en er verschenen twee rode candle’s in de uurgrafiek. Bij ons werd een top op 488,86 neergezet.

Toppen of niet?

Of die top ook een top wordt gaan we wellicht vandaag zien, gaat het omlaag, dan was het een top, gaat het omhoog, dan niet. Wordt vandaag de high van dit jaar op 489,91 uitgenomen dan was dat ook niet echt een top. Zakt de koers terug, dan was de low van gisteren niet echt een bodem.

Als ik zo naar de uurgrafiek kijk, dan denk ik, de index zit eigenlijk nog gewoon in een zijwaartse beweging, het is mij vooralsnog niet duidelijk of de index topt of niet, de beweging is daarvoor te klein.

Kijk ik naar de grotere beweging (AEX op weekbasis) dan zie ik een heel groot oplopend patroon maar daarover morgen meer...

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar is slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen kunnen baseren. De Active Hedge Group is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen Technische Analyse die is opgesteld door Rob Koning Senior Technisch Analist van de beursvloer. Deze Technische Analyse is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht