Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Postieve langetermijntrend AEX blijft intact

TA: Virtuele vrijdagmiddagborrel

Elke vrijdagmiddag om 17:00 kijken we op de beursvloer naar de langeretermijngrafieken. De week wordt dan immers afgesloten en de weekcandle’s zijn dan bijna afgemaakt.

De afgelopen week heb ik over het algemeen gekeken naar de charttechnische patronen op de wat kortere termijn, op dag- en uurbasis. Ik constateerde dat de AEX op dagbasis weliswaar wat terugzakte maar het trendkanaaltje op uurbasis al aan de bovenkant brak.

Gisteren zakte de index intraday weer terug en zo ontstond een negatieve candle naast de positieve van woensdag. Het slot lag uiteindelijk toch nog gewoon boven de 483, de bodems van dinsdag en woensdag.

Wat mij betreft ging de AEX deze afgelopen week gewoon zijwaarts en we zullen zien of de top van vorige week ook inderdaad de top gaat worden.

Lange termijn

Vooruitlopend op de virtuele vrijdagmiddagborrel, waarin ik elke week live de lange (week)grafieken behandel, vandaag hier op IEX de weekgrafiek van de AEX. De candle is nog niet af maar ik denk dat iedereen kan inschatten dat de langetermijnsteunlijn in de grafiek intact blijft.

Weekgrafiek AEX Index
Langetermijngrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

In de weekgrafiek maak ik gebruik van een logaritmische schaalverdeling. Ik doe dat omdat een beweging van 10 punten op een niveau van 200 in de index relatief meer is dan op 485: 10 punten op 200 is immers 5% en op 485 maar 2%.

Door een logaritmische schaalverdeling te gebruiken blijft de 10-puntenbeweging feitelijk overal hetzelfde. In de schaalverdeling ziet u bijvoorbeeld ook dat de afstand tussen 200 en 220 veel groter is dan die tussen 400 en 420.

Langetermijnsteunlijn

De steunlijn die u onder de bodems van 2009 (194,99) en 2011 (256,36) kan doortrekken vormt in deze grafiek de langetermijnsteunlijn. Vorig jaar is die steunlijn een aantal malen gebroken en daardoor in mijn optiek niet meer de meest krachtige.

Een doorbraak door een steunlijn moet worden bevestigd. De candle die na de doorbraak wordt neergezet, moet wat mij betreft minimaal onder het doorbraakniveau sluiten en dat is iets dat (nog) niet is gebeurd.

Elke doorbraak omlaag werd in 2016 gevolgd door upticks en (op weekbasis) een slot boven de steunlijn. Daardoor vind ik dat de steunlijn nog steeds intact is en het langetermijnplaatje dus nog gewoon positief is. De candle die deze week wordt neergezet wordt in alle waarschijnlijkheid een negatieve.

Zijwaartse beweging

De opening afgelopen maandag (487,75) lag boven het slot van gisteren. Als vandaag het slot onder die 487,75 ligt, is de candle negatief, als de AEX hoger sluit, niet. Vanmiddag tegen het slot is daar meer duidelijkheid over. De candle komt in elk geval te staan naast vijf positieve, de candle’s van de laatste weken.

Het overall-beeld blijft in mijn optiek nog gewoon intact, een rit omhoog kenmerkt zich ook door af en toe wat correcties en de beweging die de index (tot nu toe) heeft gemaakt was een kleine 6,50 punt, niet de meest volatiele week dus.

De langetermijnsteunlijn in mijn grafiek ligt in elk geval nog een stuk lager (451) en dat niveau staat er nog lang niet. Deze week heeft de index in mijn optiek dus een wat zijwaartse beweging gemaakt waarbij ik me afvraag of er nu inderdaad een top wordt neergezet.

High gemist

Volgende week is daar meer duidelijkheid over, dan wordt er immers een nieuwe candle neergezet naast die van deze week. Wordt het een negatieve, dan kunt u concluderen dat er een top gezet is, wordt het een positieve, dan niet. Zo simpel is het in mijn ogen.

Vanmiddag om 17:00 kijk ik dus live tijdens de virtuele vrijdagmiddagborrel op de beursvloer hoe het plaatje voor deze week wordt afgemaakt. Het is vandaag vrijdag de 13e dus ik mijn hart vast...

Volgende week verwacht ik dat Bas Heijink in elk geval weer beter is en zijn visie op het geheel laat schijnen, dit was mijn bijdrage deze week, ik heb het met plezier gedaan.

Oh en ONN(o), die high van vorige week vrijdag in de Dow op 19.999,63 had ik gemist, dat kwam natuurlijk door de virtuele vrijdagmiddagborrel van die week ;-) Grote groet, Rob Koning

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar is slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen kunnen baseren. De Active Hedge Group is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen Technische Analyse die is opgesteld door Rob Koning Senior Technisch Analist van de beursvloer. Deze Technische Analyse is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht