Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Onder 480,40 geeft AEX definitief correctiesignaal

TA: Genoeg correctiesignalen

Al bijna vier weken beweegt de AEX in een smalle bandbreedte. In de laatste weken van 2016 wist de index boven de 480 te klimmen, maar bleef onder de 485. Bij de 485 ligt een Fibonacci-projectieniveau dat is te berekenen vanuit de septembercorrectie.

Destijds viel de AEX terug vanaf een hogere jaartop bij 466,20 tot aan de 437,60. Deze bodem in september was toen de onderkant van een zijwaartse handelsfase die van juli 2016 tot en met december de markt in zijn greep hield.

De 485-puntengrens was al enige maanden voor het einde van 2016 de bovenkant van mijn doelzone voor de laatste weken van 2016. Toch vond in de eerste weken van dit jaar nog een verdere ophoging plaats van de toppen. De teller staat nu op 489,90, ongeveer 5 punten boven mijn bovengrens.

Toppatronen

Ik zie dit nog steeds als overshoot en een poging voor de vorming van een tijdelijke top in januari voordat een terugval of normale correctie zou plaatsvinden. Deze top bij 489,90 werd op de tweede handelsdag van dit jaar op de borden gezet.

De derde dag ondernam de AEX nog een poging om deze top opnieuw te testen, maar dat resulteerde uiteindelijk in een dubbel toppatroon, een tweezers-top en een bearish engulfing. De vorming van een top net onder de 490 betekende ook dat een deel van een grote oude neerwaartse gap werd gesloten.

Het laatste deel dat nog openstaat van deze gap ligt tussen de 489,90 en 493,85. Verder zorgde de vorming van een top bij 489,90 voor een kortstondige doorbraak van de stijgende toppenlijn. Deze toppenlijn is de bovenkant van het sinds februari vorig jaar gestarte stijgende middellangetermijntrendkanaal.

Drie raakpunten

Deze toppenlijn heeft nu drie raakpunten. De onderkant van dit trendkanaal heeft al vier raakpunten. Zo werden de bodems geplaatst bij 378,50 in februari, de 410 in juni en de niveaus 437,60 en 445,65.

Dit laatste niveau werd begin december op de borden gezet en was het startpunt van de forse opgaande beweging in een maand tijd van bijna 45 punten in een rechte lijn.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Tijd voor afkoeling

Voor de komende tijd blijf ik bij mijn mening dat een terugval het meest reële scenario is voordat de AEX een poging zal ondernemen om mijn doel voor de eerste helft van dit jaar te testen: bij 510 punten, de top van de huidige bullmarkt die al in 2015 op de borden werd gezet.

Voor de tweede helft van dit jaar acht ik de kans mogelijk dat de AEX op weg zal gaan naar het volgende langetermijndoel dat bij 564 is te vinden. Maar zo ver is het nog niet. Na de krachtige en in een rechte lijn opgelopen AEX is de tijd rijp voor enige afkoeling.

Er zijn genoeg signalen die aangeven dat de tijd rijp is voor een terugval:

  • een overshoot tot net boven de stijgende toppenlijn (dit zagen we overigens niet in andere indices zoals de DAX)
  • meerdere toppatronen, zoals de tweezers-top en de bearish engulfings
  • de steil oplopende bodemlijn vanaf de 445,65-bodem is in het kortetermijnbeeld al neerwaarts gebroken.
  • de negatieve divergentie in de RSI en de neerwaartse crossing in de MACD

Let op 480,40

Toch moet de AEX in het kortetermijnbeeld zelf nog een steunzone breken om het startsignaal van een correctie te geven. Een eerste verslechtering treedt op onder de bodem van vorige week bij 482,40, maar pas onder de bodems van de afgelopen weken bij 480,40 wordt het definitieve correctiesignaal gegeven.

Aan de bovenkant zien we in het zeerkortetermijnbeeld vanaf begin dit jaar ook drie lagere toppen die met elkaar zijn te verbinden. Deze dalende toppenlijn ligt vandaag bij 488 en daalt wekelijks 1 punt. Dit is de eerste weerstand in de markt.

Een beweging op slotbasis boven de 489,90 lijkt meer opwaartse ruimte te creëren waarna er slechts een correctie in tijd lijkt te hebben plaatsgevonden in plaats van een correctie in punten. Toch ga ik daar niet vanuit.

Ik acht de kans groot, kijkend naar alle signalen, dat eerst een correctie zal plaatsvinden voordat de opwaartse weg weer zal worden ingeslagen. Onder de 480,40 liggen nog steunpunten bij 475 en 466. Maar een terugval naar de zone 458 tot 462 sluit ik zeker niet uit in de komende weken.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht