Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Rokende dividenden

Rokende dividenden

 

Vandaag het nieuws over de megaovername in de tabakssector. British American Tobacco (Lucky Strike, Kent, Rothmans) koopt Reynold's American (Camel, Newport, Pall Mall)

 

 

In de Westerse wereld is een trend van gezonder leven ingezet. Daarbij hoort meer bewegen, gezonder eten en niet of stoppen met roken.

Met dit in het achterhoofd is tabak niet meteen het eerste waaraan je zou denken om in te beleggen. Maar als ik even met Reuters Datastream ga spelen en de koersen tegenover de S&P 500 afzet... Eerst maar even 5 jaar.

Reynold's American en Altria outperformen de S&P 500, de rest van de tabaksproducenten laten het toch wat afweten. De grafiek in inclusief herbelegd dividend.

 

 

Op lange termijn zien we de producenten van het rookwaar de S&P 500 ruim verslaan. Reynold's American is de grote uitschieter, maar vanaf 1999 laten alle bedrijven uit het lijstje, dus ook Japan Tobacco, de S&P 500 achter zich. Ook hier alles netjes in dollars gezet en met herbelegd dividend.

 

 

Waar komt dit verschil vandaan?

Het belangrijkste verschil zit 'm in de dividenden. Ik zet even de bekende sigarettenmerken erbij. Ik zal daarachter de huidige dividendrendementen zetten:

  • S&P 500: 2,43%
  • Reynold's American (Camel, Newport, Pall Mall): 3,29%
  • British American Tobacco (Lucky Strike, Kent, Rothmans): 3,27%
  • Altria (Marlboro, L&M): 3,61%
  • Imperial Brands (Davidoff, Gauloises, Drum): 4,27%
  • Japan Tobacco (Camel, Winston en Salem buiten VS): 3,35%
  • Philips Morris International (Marlboro, L&M, Chesterfield): 4,6%

Ik heb hier een grafiek met de dividendrendementen van Reynold's, British American, Imperial Brands en Japan Tobacco uit Reuters Datastream:

 

 

Op lange termijn zijn dividenden belangrijker dan koerswinst. De vuistregel is: over een periode van dertig à veertig jaar komt zo'n 75% van het aandelenrendement uit dividend en 25% uit koersstijgingen.

Als het bij tabak dan om dividenden gaat, waarom dan niet een quote van de man die het vak zo goed beheerst, Warren Buffett, er bij halen. Mensen die Barbarians at the gate hebben gelezen zullen 'm direct herkennen:

I'll tell you why I like the cigarette business. … It costs a penny to make. Sell it for a dollar. It's addictive. And there's fantastic brand loyalty.

Beleggen in tabaksproducenten kan dus prima. Je moet alleen niet op enorme koerswinsten rekenen, maar gewoon jaarlijks de dividenden vangen en herinvesteren. Net zoals u niet voor spectaculaire koerswinst in Heineken, Shell of Unilever zit, maar ook om coupons te knippen.

Heb ik nog een open deur om mee af te sluiten: je kunt beter beleggen in tabaksproducenten, dan zelf roken. Want bij dat laatste weet je 100% zeker dat je geld in rook opgaat... 

 

Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht