Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
ASML: peperduur of spotgoedkoop?

ASML: peperduur of spotgoedkoop?

Bij Oeteldonk rechtdoor en vooral plankgas, want het carnaval begint vroeg dit jaar in Veldhoven:

 

 

CEO Peter Wennink himself voert in straf tempo de polonaise aan op de campus van ASML. Hij zei in onderstaande uitzending ook dat ASML haar EUV-machines vanaf 2018 denkt af te zetten. De industrie zou volop interesse hebben in die nieuwe technologie, die het bedrijf op eenzame hoogte moet plaatsen.

Dat is best spannend. Weet u nog? Vorig jaar augustus deed ASML -5% op het nieuws dat grote klant Intel zeg maar nog aan de nieuwe machines en technologie moet wennen. 

 

 

Duur!

Terug naar vandaag, er is een en al lof van analisten en beleggers voor de cijfers. Die kunt u allemaal afvinken: omzet, winst, orderboek en outlook:

 

 

Tot zo ver de goed-nieuws-show, want hoe zit het met de belegging ASML? Het kale feit dat de koers op een all time high staat, betekent al dat de hartjes vol verwachting klopten. En dat... klopt. ASML is het duurste aandeel uit de AEX. U betaalt met die koersstijging vandaag bijna 30 keer de winst voor komend jaar.

 

 

Dat is schrikken, maar dat hoeft nog niet te betekenen dat het aandeel veel te duur is, of zelfs bubbelt. Ik neem u mee naar de koers, winst, dividend en (huidige) koerswinstverhouding van ASML over de afgelopen tien jaar. Deze grafiek gaf ik u zondag in mijn vooruitblik op deze beursweek:

 

 

Te duur?

Zelf heb ik ook behoorlijk misgepeerd bij ASML. Paar jaar geleden rond 40 euro vond ik het aandeel ook al peperduur met een koerswinstverhoudimg boven 20 en afnemende winst. Die laatste bleek snel te kunnen draaien en stond ik in mijn hemd. Het is prachtig te zien aan die grafiek.

Misschien zit het aandeel nu in dezelfde situatie. Op basis van de huidige cijfers zou winst nemen en vooral wegwezen het motto zijn. ASML heeft alleen een ijzer in het vuur en dat is die nieuwe EUV-technologie. Als die machines inderdaad na 2018 als warme broodjes gaan is de sky the limit.

Winst, omzet en dividend stijgen dan snel en tegen dezelfde waardering kan de koers dan veel hoger dan nu gaan. Dat blijkt onder meer vandaag ook uit de woorden van CEO Wennink, die de omzetprognose voor 2020 eventjes met 10% opschroeft van 10 naar 11 miljard euro per jaar.

Gelet op die ziedende all time high vandaag zitten beleggers ook op dit spoor. Het hoeft natuurlijk geen betoog dat als er tegenvallers zijn, er vertraging ontstaat en bijvoorbeeld Intel moeilijk blijft doen, er een joekel van een downside u aan gaapt. Ik noem Intel niet voor niets. Is dat de achilleshiel van ASML?

ASML maakt niet echt machines voor thuisgebruik, om een understatement te gebruiken en heeft maar een handvol klanten als Intel, Samsung en TSMC. Als die niet tevreden zijn of ASML maakt ruzie, dan is het bedrijf kwetsbaar. Uiteraard kent iedere onderneming haar risico's, maar ze moeten genoemd.

De beurs gaat er nu vanuit dat alles op z'n pootjes terechtkomt en daarom betaalt u de hoofdprijs voor dit boegbeeld van technologisch Nederland. Nog 2,5 miljard euro er bij en het bedrijf is zelfs 50 miljard euro waard op de beurs. Dan mag je trakteren, Peter Wennink :-)

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht