Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
AEX blijft zijwaarts bewegen

TA: Komt er nog actie?

Wachten duurt lang. Het is nog steeds wachten in de aandelenmarkten op een vervolgbeweging. Een enkele index heeft wel al een signaal gegeven, zoals de Nikkei die al enige tijd in een correctiemodus zit. De AEX bevindt zich echter al ruim vier weken op een hoog niveau in een consolidatiefase.

Ik ga er nog steeds vanuit dat deze fase heeft geresulteerd in de vorming van een tijdelijke top en een terugtest zal plaatsvinden voor de vorming van een hogere bodem. Hierna kan de stijgende trend worden vervolgd in de eerste helft van dit jaar naar hogere toppen richting de 510 en mogelijk al hoger.

Alle seinen staan eigenlijk op rood. De vraag is nu of er in de komende weken een correctie zal plaatsvinden en hoe diep die zal gaan. Vanaf de decemberbodem bij 445,65 vond een krachtige rally plaats die ervoor zorgde dat de zijwaartse fase sinds juli tussen de 437,50 en 458 opwaarts werd beëindigd.

Dubbel toppatroon

Met deze beweging werd de volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend gestart. Uiteindelijk wist de AEX in de laatste twee weken van vorig jaar alsnog mijn doelzone aan de bovenkant te bereiken: de zone 475 tot 485.

Met deze beweging vond ook een hertest plaats van de stijgende toppenlijn in het middellangetermijnbeeld. Begin dit jaar vond zelfs een kortstondige overshoot plaats boven deze lijn. Deze doorbraak was echter vals en zorgde ook voor een dubbel toppatroon.

Er werd een tweezers-top en een bearish engulfing op de borden gezet met een intraday-top bij 489,90. Dit is momenteel het hoogste punt van de afgelopen tijd en pas een beweging hierboven zorgt ervoor dat de correctieve verwachting wordt uitgesteld waarmee ook deze toppatronen worden opgeheven.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Risicosignalen

Ook een dalende kortetermijntoppenlijn wijst op een correctie. Deze lijn startte bij de huidige jaartop van 489,90 en heeft inmiddels vier raakpunten. Eind vorige week werd opnieuw een lagere top op de borden gezet. Inmiddels ligt deze dalende toppenlijn bij 487,30. Wekelijks daalt die ongeveer 1 indexpunt.

De technische indicatoren gaven begin dit jaar op hoge niveaus al de nodige risicosignalen af:

  • de MACD gaf een negatieve crossing
  • in de RSI is negatieve divergentie ontstaan

Beide indicatoren bevinden zich inmiddels in een dalende trend waarbij vooral de RSI al een behoorlijke veer heeft gelaten.

Kantelpunt: 480,40

Ook werd al in de eerste week van dit jaar de steil stijgende kortetermijnbodemlijn neerwaarts gebroken. Deze lijn startte bij de decemberbodem van 445,65. Een laatste observatie van de grafiek geeft een potentieel hoofd-schoudertoppatroon aan.

Dit patroon ontstond in de laatste weken van vorig jaar met een neklijn bij 480,40. Dit niveau geef ik al enige tijd aan als belangrijk kantelpunt. Een beweging hieronder zou de bodems van de afgelopen weken doorbreken, maar ook het hoofd-schoudertoppatroon activeren.

Zolang de AEX hierboven blijft, blijft de huidige saaiwaartse handelsfase intact. Een zeer smalle fase die al sinds eind december is ingezet. Ik heb nog niet vaak meegemaakt dat januari een dergelijk smalle handelsruimte kende. Het langetermijnbeeld blijft onverminderd positief.

Terugtest is normaal

De stijgende middellangetermijntrend is intact en kent al meerdere raakpunten vanaf de 378,50-bodem van bijna een jaar geleden. Het laatste raakpunt werd in december op de borden gezet bij 445,65.

Toch wordt een stijgende trend door de correctieve bewegingen gevormd. Een tijdelijke top en terugtest na de recente krachtige stijging van 45 punten is gezond en normaal. Onder de 480,40 liggen nog steunpunten bij 475 en 466,20, maar een verdere en diepere terugval acht ik zeker reëel.

Weerstand in het kortetermijnbeeld ligt bij de dalende toppenlijn van nu 487,30 en de recente toppen rond 488 en 488,90. Pas een structureel slot boven de 489,90 zorgt voor uitstel van de correctie en creëert meer opwaartse ruimte.

Langetermijndoel is 564

In dat scenario liggen nog weerstanden in het nog openstaande deel van een oude neerwaartse gap tussen de 489,90 en 493,85. Maar ook bij 495 en de zone 505 tot 506 tot uiteindelijk de top van 510. Dit is de top van 2015 en tevens de top van de gehele bullmarkt tot op heden (sinds 2009).

Ik verwacht dat deze top in de eerste helft van dit jaar gebroken kan worden. Het langetermijnkoersdoel ligt verder nog bij 564. Maar voordat het zover is, verwacht ik in de komende periode eerst een correctieve beweging.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.