Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Start AEX-correctie?

TA: Doorbraak 480,40

Eindelijk lijkt er wat meer beweging te komen in de aandelenmarkten. De beweging van gisteren heeft echter niets veranderd aan het feit dat januari een van de rustigste maanden van de afgelopen jaren qua beweeglijkheid is.

De bodem is wel lager komen te liggen, namelijk bij 478,12 waarmee de totale bewegingsruimte voor januari nu ongeveer 12 punten bedraagt.

Wat belangrijker is, is het feit dat de AEX gisteren onder de 480,40 dook en ook daaronder wist te sluiten. Deze bodem ligt al sinds 20 december onder de markt en was de onderkant van een zeer smalle consolidatiefase op een hoog niveau.

Laatste bevestiging

Ik benoem het hier als hoog niveau omdat deze consolidatie plaatsvindt na een krachtige stijging in enkele weken tijd van ongeveer 45 punten vanaf de decemberbodem bij 445,65.

Met de beweging onder de 480,40 wordt in principe het laatste bevestigingssignaal gegeven voor de voorzetting van de door mij verwachte correctieve beweging in de komende tijd. Deze beweging had ik al eerder deze maand verwacht, maar de markt besloot anders. 

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Negatieve signalen

In de afgelopen weken (sinds december) ga ik al aan dat we zeer alert moesten zijn op toppatronen na het bereiken van mijn eindejaarsdoelzone van 475 tot 485. In de eerste handelsdagen van dit jaar werd direct de top verder verhoogd naar een niveau van 489,90 op 3 januari.

Hiermee werd ook de bovenkant van het sinds februari stijgende trendkanaal opwaarts gebroken. Deze doorbraak was echter een overshoot, een kleine kortstondige en valse doorbraak die niet zorgde voor een structurele versteiling.

Er ontstonden de eerste week van januari ook een aantal belangrijke negatieve signalen:

  • een neerwaartse draai in de technische indicatoren, zowel een negatieve crossing in de MACD als negatieve divergentie in de RSI
  • de zeer steile opgaande kortetermijnbodemlijn vanaf de 445,65-decemberbodem werd neerwaarts gebroken
  • de vorming van een tweezers-top en een bearish engulfing

Smalle handelsfase

Deze signalen zorgden echter niet voor een correctie maar er ontstond een zeer smalle zijwaartse handelsfase. Ik zag dit echter niet als vlagpatroon voor een krachtige verdere vervolgstijging, maar juist als tijdelijke topvorming voor een correctieve beweging die moet zorgen voor een hogere bodem.

De middellangetermijntrend is namelijk positief waarbij in december bij 445,65 de onderkant nog werd aangeraakt. Hiermee is een steeds sterkere stijgende bodemlijn ontstaan met inmiddels vier raakpunten sinds februari vorig jaar.

Hoe nu verder in de komende tijd?

Het 480,40-niveau is dit nu de eerste weerstand geworden. Daarboven liggen de bekende 489,10 en 489,90 als toppen van de afgelopen weken. Vorige week werd bij 489,10 nog een dark cloud cover op de borden gezet als toppatroon.

Een opleving in de komende dagen kan nog plaatsvinden, maar die kan uiteindelijk zorgen voor een lagere top. Toch is de kans groot dat in de komende tijd de verwachte correctie zal worden voorgezet naar lagere niveaus.

Steun ligt nu bij:

  • De oude bekende 475.
  • Daaromheen ligt nu ook het snel oplopende 50-daags gemiddelde van 475,30.
  • Het 38,2%-Fibonretracementniveau tussen de bodem van november (laatste keer dat de 437,50 ongeveer werd getest) en de recente jaartop bij 489,90 bij 470.
  • Het 466,20-niveau en de zone 458 tot 461.

Een terugtest tot aan deze laatstgenoemde zone sluit ik nog steeds niet uit in de komende weken voor de vorming van een hogere bodem.

Daggrafiek Eurostoxx 600
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Buitenlandse indices

De brede Europese markt, de Stoxx Europe 600, lijkt een top te hebben gevormd onder de weerstand van 370 en is gisteren door zijn steil stijgende bodemlijn gebroken. De recente jaartop werd overigens gevormd met een shooting star.

De DAX vormde vorige week nog een tijdelijke overshoot door zijn stijgende middellangetermijntoppenlijn maar staat nu ook op het punt zijn zeer steil stijgende bodemlijn te breken.

De S&P 500 wist de afgelopen week zijn jaartop en all time high iets te verhogen, maar bleef onder zijn stijgende middellangetermijntoppenlijn. Ook hier zien we de neerwaartse druk toenemen en is de kans reëel op een verdere daling in de komende tijd.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht