Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Let op topsignalen in AEX

TA: Lagere top in de maak?

Ondanks de bewegingen in de afgelopen dagen onder de horizontale steun van 480,40 weet de AEX zijn neerwaartse beweging nog niet voort te zetten. De neerwaartse druk neemt in de komende dagen (week) naar mijn mening waarschijnlijk wel verder toe.

De kans is groot dat de huidige opleving zal uitmonden in de vorming van een lagere top in het zeerkortetermijnbeeld. Alle seinen staan op rood als ik kijk naar de grafiek en de technische indicatoren. Pas een structureel slot boven de top van begin dit jaar bij 489,90 zorgt voor uitstel van de correctie.

In dat scenario zal een nieuwe situatie in het kortetermijnbeeld ontstaan. Dit is echter niet mijn uitgangspunt. Een dergelijke doorbraak zet de weg open richting de opgelopen stijgende toppenlijn, nu bij 493,20. Daarmee stevent de AEX af op de bovenkant van een oude nog openstaande gap, bij 493,85.

Trends blijven positief

Maar in dat scenario is ook goed een beweging tot boven de 500 mogelijk. In dat scenario zal het al strak gespannen elastiek nog meer worden opgerekt. Het is naar mijn mening normaal en gezond dat eerst een corrigerende beweging plaatsvindt voordat de opwaartse weg weer wordt vervolgd.

De trends in het lange en middellangetermijnbeeld blijven onverminderd positief. De AEX bevindt zich al sinds 2009 in een bullmarkt. De belangrijke hogere bodems in dit beeld werden in 2011-2012 en in 2016 op de borden gezet.

In beide tijdsperiodes werden deze bodems gevormd na een forse en langdurige correctieve fase. Beide keren ging het om een neerwaartse beweging van ruim 25% in ongeveer negen maanden tijd. 

Vier raakpunten

Het februari-dieptepunt van 2016 bij 378,50 was vorig jaar het startpunt van de huidige stijgende middellangetermijntrend. Deze opgaande beweging heeft aan de onderkant al vier raakpunten bij 410 en de 437,50 en 445,65.

Dit laatste niveau werd pas begin december op de borden gezet en was het startpunt van de huidige opgaande kortetermijnbeweging, een beweging van 45 punten in vier weken tijd. Deze beweging stokte in de eerste handelsdagen van januari bij een intraday-top van 489,90.

Deze intraday-top zorgde voor een kortstondige overshoot boven de sinds februari vorig jaar stijgende toppenlijn.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Binnen de grenzen

De AEX is dus opgelopen in december van de onderkant van de stijgende middellangetermijntrend tot aan de bovenkant. Hiermee werd ook mijn eindejaarsdoel (475 tot 485) precies behaald. Tijdens deze beweging werd ook de langdurige zijwaartse fase tussen de 437,50 en 458 opwaarts afgerond.

Deze fase paste precies binnen de grenzen van deze stijgende trend. Ik gaf eerder al aan dat we in deze zone zeer alert moesten zijn voor de vorming van toppatronen. Die werden voor de eerste keer tijdens de overshoot gevormd in de eerste dagen van januari.

Toen werd een tweezers-top en een bearish engulfing gevormd. De recente herstelbeweging naar de bovenkant van de smalle handelsbandbreedte vorige week zorgde opnieuw voor een toppatroon, een dark cloud cover.

Verder verzwakking

De smalle handelsbreedte tussen de 480,40 en 489,90 hield de markt al sinds 20 december in zijn greep. Hierdoor is januari een van de rustigste maanden in jaren geworden. We moeten terug naar 2014 om dergelijke kleine maand-candlesticks te vinden.

Buiten de test van de bovenkant van het stijgende trendkanaal en de gevormde toppatronen zagen we begin dit jaar ook een neerwaartse doorbraak van de zeer steile opgaande bodemlijn vanaf de decemberbodem (445,65).

Deze neerwaartse doorbraken vonden eerder deze week ook plaats in de DAX en de Stoxx Europe 600. Dit betekent een verdere verzwakking in het technische beeld.

Neerwaartse druk

Verder was er sprake van negatieve divergentie en een neerwaartse crossing in de MACD. Die zijn nog steeds geldig en de opleving van de RSI gisteren tot aan de 50 zorgt naar mijn mening voor de vorming van een volgende lagere top.

De neerwaartse doorbraak van de 480,40 eerder deze week was het bevestigingssignaal voor de terugval. Die is tot op heden beperkt gebleven tot een dieptepunt van 476,70. Hiermee werd het 50-daags gemiddelde bijna getest.

Voor de komende dagen moeten we nieuwe toppatronen in de gaten houden in de zoektocht naar een lagere kortetermijntop. Hierna kan de druk op de bodem van 476,70 en het 50-daags gemiddelde (476,80 weer toenemen).

Terug tot 458

Ik acht de kans in de komende week op een verder neerwaarts vervolg groot. Steunpunten liggen daaronder nog bij de bekende 475 en een Fibonacci-retracementniveau bij 470. Toch zou een terugtest naar de zone 458 tot 462 het ideale technische plaatje opleveren. Hier liggen:

  • de stijgende bodemlijn
  • de voormalige bovenkant die de markt vorig jaar langere tijd in zijn greep hield

Pas daarna is de kans groot op een verdere opwaartse beweging. Voor de rest van dit jaar verwacht ik in de eerste helft een test en doorbraak van de 510-top en in de tweede helft mogelijk een beweging naar de 564. Deze bewegingen zullen echter ook gepaard gaan met meerdere tussentijdse correcties.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht