Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Kans op AEX-top blijft groot

TA: Nu omkeren

Een week geleden werd een belangrijk neerwaarts vervolgsignaal gegeven in de AEX met de neerwaartse doorbraak van de horizontale steun bij 480,40. Dit was het laatste signaal dat gegeven moest worden om de verwachte correctieve beweging voort te zetten.

Deze neerwaartse doorbraak bleef tot op heden beperkt tot slechts twee dagen onder de 480,40. De huidige herstelbeweging is toch krachtiger dan ik had verwacht. Toch zorgt deze herstelbeweging nog niet voor een verandering van mijn opinie voor de komende tijd.

Ik ga uit van een correctie van 5 tot 10% voordat de opgaande weg naar niveaus boven de 500 wordt voortgezet. Mocht de AEX toch structureel boven de 489,90-top weten te komen en te sluiten dan lijkt in de afgelopen anderhalve maand slechts sprake te zijn geweest van een correctie in de tijd en niet in punten.

Beperkte beweging

De terugval vanaf de jaartop die in de eerste dagen van dit jaar op de borden werd gezet bij 489,90 bleef tot op heden beperkt tot ongeveer 13 punten. Het dieptepunt was bij 476,70. Dit betekent dat de beweeglijkheid zeer beperkt is sinds 20 december.

Het is niet vaak voorgekomen dat de bewegingen in de eerste maand van een jaar zo beperkt zijn. We moeten terug naar 2014 om überhaupt een handelsmaand te vinden waarbij de beweeglijkheid zo beperkt bleef. Is dit een stilte voor de storm in de komende weken, of slechts een correctie in de tijd?

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Belangrijke steunlijn

Begin december werd een belangrijke middellangetermijnbodem op de borden gezet bij 446,65. Hiermee werd voor de vierde keer de sinds februari stijgende middellangetermijnbodem aangeraakt. De overige raakpunten liggen bij:

  • 378,50 in februari
  • 410 van juni
  • 437,50 in november

Alleen tijdens de Trump-terugval brak de AEX hier kortstondig en intraday onder. Door de hoeveelheid raakpunten wordt deze steunlijn steeds belangrijker. Vanaf de decemberbodem bij 446,65 en de test van deze bodemlijn liep de AEX in slechts enkele weken op naar de bovenkant van het trendkanaal.

Valse doorbraak

Deze bovenant werd aan het einde van 2016 voor de eerste keer aangeraakt. Hiermee werd ook de bovenkant van mijn doelzone voor het einde van 2016 behaald. Zodra deze zone van 475 tot 485 bereikt werd, moesten we alert zijn op topvormingsignalen.

Begin 2017 verhoogde de AEX zijn jaartop naar 489,90. Hiermee vond een zeer kortstondige opwaartse doorbraak van de stijgende toppenlijn plaats; die bleek echter vals. Sinds 20 december is een smalle zijwaartse handelszone ontstaan tussen de 480,40 en de 489,90. Deze zone bleef tot eind januari in stand.

De vorming van de jaartop begin dit jaar ging ook gepaard met negatieve divergentie in de RSI, een neerwaartse crossing in de MACD en de vorming twee toppatronen: een tweezers-top en een bearish engulfing. Later in januari kwam daar een dark cloud cover bij rond de 489,10.

Visie intact

De neerwaartse doorbraak van de 480,40 leek een week geleden de langverwachte correctieve beweging te starten, maar een vervolg bleef tot op heden uit. De vraag is nu:

  • mondt de huidige herstelbeweging uit in een lagere top
  • wordt de zijwaartse consolidatiefase nieuw leven ingeblazen
  • is dit de aanzet voor een vervolgbeweging naar mijn volgende doel van 510

Dit doel verwacht ik echter pas na een correctieve beweging. Mijn doelen voor de rest van dit jaar blijven overigens wel intact. Daarbij kan het volgende langetermijndoel van 564 richting het einde van dit jaar mogelijk op de borden komen.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Seinen op rood

Ook in andere indices zijn duidelijke risico’s te zien. Veelal werden belangrijke weerstanden getest in de afgelopen weken waarna de steile opgaande bodemlijnen werden gebroken. Dit zagen we bijvoorbeeld in de DAX en de Stoxx Europe 600 waarbij de huidige opleving een terugtest kan worden.

De afstand tot aan de eerdere toppen is ook groter dan in de AEX. Vooral in de AEX moeten we dan ook alert zijn op eventuele valse bewegingen aan de bovenkant. Verder staan de seinen bij de technische indicatoren ook nog steeds op rood.

Het nadeel van de zijwaartse consolidatiefase was dat er weinig weerstand lag tot aan de 489,10 tot 489,90. We moeten in de komende dagen dan ook alert zijn op nieuwe toppatronen. Pas boven de 489,90 ontstaat ruimte naar de bovenkant van het trendkanaal dat gestaag richting de 495 oploopt.

 

Nu eerst naar 458 tot 462

Toch acht ik de kans op een nieuwe top groot waarna de druk op de 480,40-bodems en lager weer kan worden opgevoerd. Daaronder ligt het snel oplopende 50-daags gemiddelde bij 477,30 en de eerdere bodem bij 476,70.

Een terugval naar de zone 458 tot 462 blijft naar mijn mening dan ook realistisch in de komende weken om een volgende belangrijke bodem te vormen waarna de opwaartse weg naar de jaartop en uiteindelijk de 510 kan worden vervolgd.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht