Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Wachten op neerwaartse AEX-uitbraak

TA: Saai

De saaiwaartse smalle bewegingsruimte in de AEX is nog steeds intact. Hoe lang zal de AEX nog binnen deze grenzen blijven bewegen? Het duurt inmiddels al ruim anderhalve maand dat deze consolidatie de handelsruimte bepaalt.

Nog steeds staan de meeste seinen op rood en blijft naar mijn mening de kans het grootst dat de neerwaartse weg wordt vervolgd. Op 20 december startte deze consolidatiefase met de beweging boven de 480,40. De buitengrenzen van deze fase liggen bij 480,40 en 489,90.

De huidige jaartop van 489,90 werd in de eerste handelsdagen van dit jaar op de borden gezet. Alleen eind januari brak de AEX twee dagen onder de 480,40 en vormde een intraday-bodem bij 476,70. Dit was de eerste speldenprik voor de correctie die werd opgevangen net boven de 475 en het 50-daags gemiddelde.

Vermoeidheidsverschijnselen

Ondanks dat deze neerwaartse doorbraak geen verder vervolg kreeg, acht ik de kans hierop nog steeds groot. Kijkend naar de verschillende grafieken dan zien we veel vermoeidheidsverschijnselen in meerdere aandelenindices. Toch moet de bevestiging nog worden gegeven.

Begrijp me niet verkeerd, de verwachte correctieve beweging zal volgens mij tussen de 5% en 10% vanaf de jaartop uitkomen. Deze beweging moet uiteindelijk zorgen voor de volgende hogere bodem in het middellangetermijnbeeld.

Hierna kan de opwaartse weg weer worden vervolgd naar hogere jaartoppen. In het eerste halfjaar acht ik de kans op een test en doorbraak van de 510 nog steeds reëel. Hier ligt de top van 2015 en tevens de hoogste top sinds de bullmarkt in 2009 startte.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Genoeg neerwaartse signalen

Deze saaie zijwaartse markt zorgt ervoor dat er weinig veranderingen optreden in mijn visie. Er zijn genoeg neerwaartse signalen te zien. Vooral de afgegeven toppatronen op steeds iets lagere niveaus geven weinig aanleiding om een krachtige opwaartse vervolgbeweging te verwachten.

De eerste en hoogste top van begin januari ging gepaard met de vorming van een tweezers-top en een bearish engulfing. Eind januari werd een lagere top bij 489,10 op de borden gezet, met een dark cloud cover. De meest recente lagere top ligt bij 487,30 met een tweezers-top en een grote bearish engulfing.

Een hele rij aan illustere namen vanuit de candlesticks als toppatronen. Pas een duidelijke opwaartse slotbeweging boven de 489,90 zorgt voor de opheffing van deze patronen en opent de weg naar een verdere oprekking van het elastiek.

Rechte lijn

De markt is namelijk vanaf de decemberbodem bij 446,65 in een rechte lijn opgelopen naar de bovenkant van mijn doelzone eind december bij 485. Begin dit jaar vond nog een overshoot plaats boven de sinds februari stijgende toppenlijn. Deze doorbraak was echter vals.

Inmiddels loopt de bovenkant van het stijgende middellangetermijntrendkanaal alweer op richting de oude bekende 495-puntengrens. Een doorbraak zal het elastiek nog strakker aanspannen waarbij ik de kans overigens klein acht dat de AEX ineens zal doorlopen naar de 510.

Eerst een corrigerende beweging voordat de opwaartse weg naar 510 zal worden vervolgd, is het meest reële scenario. Sinds begin dit jaar zijn de technische indicatoren ook verslechterd en deze neerwaartse weg is nog steeds intact.

Wachten op bevestiging

Verder werd begin dit jaar de zeer steile opgaande bodemlijn neerwaarts gebroken vanaf de 445,65. Deze doorbraken zagen we ook in andere Europese indices (DAX en Stoxx Europe 600), maar ook hier moet nog bevestiging worden gegeven.

Inmiddels zijn hier al lagere toppen ontstaan en lijken hoofd-schoudertoppatronen in de afrondende fase te zitten. De opgaande lange- en middellangetermijntrend zijn dus intact. Deze laatstgenoemde trend loopt langs de AEX-bodems van vorig jaar bij 378,50, 410, 437,50 en 445,65. Een krachtige trend met vier raakpunten.

Na de recente test van de bovenkant is enige afkoeling normaal waarbij een volgende hogere bodem gevormd kan worden. Het risico van dit scenario is een opwaartse vervolgdoorbraak boven de 489,90. Toch acht ik meer druk op de onderkant reëel waarna de correctie zijn vervolg kan krijgen in de komende tijd.

Richting 458

De weerstandszone ligt bij 487,30 tot 489,90. Het eerste steunpunt ligt bij 480,40. Daaronder wordt meer bevestiging aan een neerwaarts vervolg gegeven. Overige steunpunten zijn te vinden bij:

  • het oplopende 50-daags gemiddelde bij 479.
  • de recente bodem bij 476,70
  • de bekende 475 (novembertop 2015)
  • de 470

Maar een beweging richting de zone 458 tot 462 blijft kansrijk in mijn ogen voordat een belangrijke bodem gevormd kan worden.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht